Posibile fraude cu banii pensionarilor, cum s-a ajuns la sume exorbitante pe documentele din arhive. Consiliul Concurenţei a intrat pe fir

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor arhivistice destinate pensionarilor.
Filip Stan
19 iun. 2024, 10:41
Posibile fraude cu banii pensionarilor, cum s-a ajuns la sume exorbitante pe documentele din arhive. Consiliul Concurenţei a intrat pe fir

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Autoritatea de concurenţă are indicii că mai multe companii şi-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informaţii sensibile (tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER).

Pensii 2024. Cum iei peste 6.000 de lei pensie la recalculare, după doar 22 ani lucraţi. Detaliul mai important ca punctele de stabilitate acumultate

”Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Autoritatea de concurenţă are indicii că o serie de firme active pe această piaţă şi-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informaţii sensibile (tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER)”, anunţă Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei, sesizat de Ministerul Muncii

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost transmise de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

În acest context, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile PIAFER şi ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Şi Arhivare SRL şi Global Archive Management SRL.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Pensii 2024. Șeful Casei de Pensii anunță creșterea pensiilor mici cu 50% la recalculare

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Pensii 2024. Deciziile privind recalcularea pensiilor se lasă aşteptate. Noile taloane sunt importante pentru completarea dosarelor cu adeverinţele de vechime lipsă. Daniel Baciu: „90% dintre ei trebuie să le primească înainte de 1 septembrie, suntem în grafic”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a explicat ce se întâmplă cu mult așteptata majorare a pensiilor, pașii prin care seniorii vor primi deciziile de majorarea, dar a explicat și alte aspecte legislative legate de sistemul de pensii. „oi trebuie ca odata cu data de 1 septembrie pensionarii sa isi primeasca drepturile legitime in urma procesului de recalculare. Aceasta bucatarie interna este un lucru care ne prveste pe noi, salariatii Casei Nationale de Pensii si colegii de la Ministerul Muncii. Nu suntem in absolut nicio intarziere, stim exact ce avem de facut, astfel incat in septembrie oamenii sa isi primeasca drepturile.

Am avut o majorare la 1 ianuarie, cand valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8% ajungand la 2.032 de lei, si mai avem cea de-a doua majorare in luna septembrie, unde vorbim de recalcularea tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare aflate in plata in sistemul public care, dupa aceasta recalculare, in jur de pejste 70% din pensionari vor avea majorari ale pensiilor. Deci cu 1 septembrie, am facut pasi importanti, suntem in linie dreapta, oamenii vor primi aceste drepturi banesti cuvenite in urma noii formule de calcul prevazute de noua lege a pensiilor, vorbim de Legea 360/2023. Stim exact ce avem de facut, suntem in grafic cu totul, chiar voiam sa va spun ca undeva, incepand de luna aceasta, incepem deja sa tiparim deciziile de pensii recalculate. Se lucreaza la Casa Nationala de Pensii astfel incat aceste decizii sa ajunga in timp util catre pensionari, astfel incat cu prima zi lucratoare din luna septembrie oamenii sa isi primeasca drepturile legitime in urma acestui proces de recalculare.

Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a făcut anunţul oficial!

„Cu siguranta pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare. În momentul de fata nu pot sa va spun o cifra exacta suntem in plin proces, suntem la partea tehnica, privind operationalizarea acestui proces de tiparire, de plicurire, transfer catre compania Posta Romana si distribuirea catre pensionari, in iunie incepem procesul trebuie ca o mare parte, peste 90% sa le primeasca inainte de aplicarea legii, inainte de 1 septmembrie. Acest lucru se va intampla, ne-am luat toate masurile sa ajunga in timp util cand vor primi banii din taloane, urmeaza si procesul de tiparire a taloanelor.

Am ajuns la o forma privind la modalitatea de trimitere, pentru ca este foarte important, aceste decizii trebuie sa le trimitem automat cu confirmare de primire, recomandate, nu putem sa le trimitem pur si simplu cu o expeditie simpla, purtam discutii pe aspecte tehnice cu Posta Romana privind modul de distribuire a acestor decizii de recalculare. Saptamana viitoare probabil vom definitiva si acest act normativ care vizeaza aceasta prestatie pe care compania Posta Romana o face catre noi si aceste decizii, din aceasta luna, incep deja sa le tiparim in casele teritoriale de pensii. Nu exista un termen prevazut de lege privind expeditia acestor decizii, noi trebuie ca odata cu data de 1 septembrie oamenii sa isi primeasca drepturile recalculate, exact cum prevede noua lege a pensiilor”, a mai spus daniel Baciu, în exclusivitate la România TV.

Peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024. Anunţul făcut de Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, anunţ oficial despre bilete de tratament

Referitor la biletele de tratament, Daniel Baciu a spus următoarele la România TV: „Suntem în plin sezon de distribuire, cererea este foarte mare, aceste bilete sunt acordate şi asiguratilor. Anul acesta avem o suma mai mare fata de anul trecut, sunt 100 de milioabe in plus pentru bilete de tratament, este, cred, ca primul an de dupa pandemie, depasim anul 2019 cu privire la pensionari…. aceste bilete sunt o forma de protectie sociala, le asiguram bugetul de pensii”.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Încep lucrările de modernizare la un obiectiv important al României. Hidroelectrica a făcut anunțul
Capital.ro
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Furtună devastatoare în Maramureș: zeci de copaci doborâți și acoperișuri smulse de vânt
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?