Investigaţia a fost declanşată având la bază informaţii furnizate de Romsilva, prin Direcţia Silvică Hunedoara, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al Safety Security şi Spartan Pază şi Protecţie, în cadrul procedurii de achiziţie publică având ca obiect „Contractul de prestări servicii de pază – D.S. Hunedoara 2017”.
Autoritatea de concurenţă suspectează că aceste două companii, Safety Security şi Spartan Pază şi Protecţie, şi-ar fi coordonat comportamentul printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în vederea eliminării concurenţei în cadrul procedurii de achiziţie publică organizată de Romsilva, prin Direcţia Silvică Hunedoara.
În cadrul acestei investigaţii, în luna decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul celor două companii, precum şi la sediul altor societăţi implicate în procedura de achiziţie publică, iar documentele ridicate în timpul inspecţiilor se află în analiza instituţiei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.
Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei, spun reprezentanţii instituţiei.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, societăţile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.