Noul catalog de imagini, postat pe serverul arXiv.org al Universităţii Cornell, conţine şi o listă de 514 surse de radiaţii gamma extreme depistate cu ajutorul acestui telescop. Dintre acestea, aproximativ 65 nu pot fi asociate vreunui fenomen sau corp cosmic cunoscut şi deci ar putea reprezenta urme lăsate de obiecte astronomice complet noi. Acest catalog va fi publicat în revista Astrophysical Journal şi urmează să contribuie la identificarea acelor corpuri cosmice sursă care emit şi radiaţii gamma de înaltă frecvenţă, pe lângă alte tipuri de radiaţii electromagnetice cunoscute – aşa cum ar fi lumina vizibilă, undele radio sau razele X, informează Agerpres.
O ipoteză interesantă este că aceste aproximativ 65 de obiectele sursă neidentificate ar putea fi galaxii pitice, extrem de bogate în materie întunecată – substanţa despre care se crede că reprezintă majoritatea covârşitoare a masei Universului şi care nu a putut fi detectată direct până în prezent. Conform estimărilor, materia întunecată ar reprezenta 83% din materia din univers şi 23% din masa-energia sa.
‘În unele cazuri ne dăm seama că este o sursă de radiaţii gamma, dar nu ştim ce fel de sursă este’, susţine Dr. David Paneque de la Institutul Max Planck pentru Fizică din Munchen. ‘Nu o putem asocia unui obiect radio şi nici unui obiect optic. Ar putea fi o nouă clasă de obiecte, şi anume unele care emit doar radiaţii gamma (…) ‘Dacă identificăm o sursă care emite doar radiaţii gamma, fără a emite şi lumină sau unde radio, atunci ar putea fi vorba despre materie neagră’, concluzionează el.
Aceste informaţii îi vor ajuta pe astrofizicieni să înţeleagă ce se petrece în regiunile extrem de violente ale Universului, unde se produc procese imposibil de replicat în laboratoare de ştiinţa actuală.
Această hartă reprezintă toate sursele de radiaţii gamma de peste 10 gigaelectronvolţi identificate de telescopul spaţial fermi în interval de timp de 3 ani.
Telescopul orbital Fermi (Fermi Gamma-ray Space Telescope) a fost lansat la 11 iunie 2008 în cadrul unei misiuni comune desfăşurată de NASA, Departamentul american pentru Energie şi agenţiile spaţiale din Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Suedia. Această misiune de observare şi cartografiere a surselor de radiaţii gamma din Univers a fost concepută iniţial pentru o perioadă de 5 ani, dar telescopul poate rămâne operaţional încă cinci ani.