Post Crăciun 2024. Mihaela Bilic atrage atenţia asupra pericolelor alimentare. Câte mese recomandă pe zi

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, un moment de reflecție și apropiere de divinitate. Acest post, care durează 40 de zile, este marcat de anumite reguli alimentare, printre care și dezlegarea la pește în anumite zile.
Filip Stan
15 nov. 2024, 17:29
Post Crăciun 2024. Mihaela Bilic atrage atenţia asupra pericolelor alimentare. Câte mese recomandă pe zi

Post Crăciun 2024. Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului, este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. În anul 2024, Postul Crăciunului începe joi, 15 noiembrie, și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Această perioadă de 40 de zile este dedicată purificării spirituale și trupești, pregătindu-i pe credincioși pentru sărbătorirea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Postul Crăciunului este un moment de introspecție, rugăciune și fapte bune, prin care creștinii ortodocși își exprimă credința și devotamentul față de Dumnezeu.

Data de 15 noiembrie 2024 marchează începutul Postul Crăciunului, dar cum se ține, de fapt, un post sănătos. Acestea sunt recomandările pe care le are Mihaela Bilic, un medic nutriționist apreciat de multă lume.

Post Crăciun 2024. Ce spune Mihaela Bilic despre un regim echilibrat

Mihaela Bilic le răspunde celor care se întreabă care sunt produsele alimentare pe care le pot consuma în perioada marilor posturi de peste ani. Medicul a dezvăluit care sunt pașii de urmat pentru a avea parte de echilibru și armonie.

Doctorul, supranumit nutriționistul vedetelor, este de părere că fiecare organism are nevoie de o pauză de la produsele de origine animală. Mai mult decât atât, recomandă renunțarea la aceste alimente pentru o perioadă de câteva săptămâni.

Cu toate acestea vedeta recunoaște că nu este deloc ușoară aprovizionarea, organizarea și gătitul acasă. În plus, expertul spune că mâncarea trebuie să fie simplă și cu limită când vine vorba de cantitatea din farfurie.

„Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.

Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună «rețetă» de îngrășare și din păcate, multe alimente de post au aceste ingrediente la bază”, a transmis Mihaela Bilic, notează food-retail.agrointel.ro.

Trucuri pentru un post corect de la Mihaela Bilic

„Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii.

Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.

«Abuzați» de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume”, a mai adăugat Mihaela Bilic, mai arată sursa citată.

În aceeași notă, nutriționistul vedetelor spune că un post corect conține fructe care sunt consumate cu moderație. Acestea sunt, de fapt, deserturi naturale și sănătoase, în timp ce ciocolata neagră este un dulce de post foarte bun.

Câte mese mănânci pe zi dacă ții post. Sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic: „Este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse”

Cum mâncăm în post. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic

Cu toate că uneori poate părea complicat să ținem post, acesta are o mulțime de beneficii asupra organismului. Potrivit specialiștilor, postul crește cantitatea anumitor nutrienți alimentari, detoxifiază mai eficient țesuturile și regenerarea organismului, scade riscul de boli cardiovasculate, neurodegenerative și autoimune, reglează tranzitul intestinal încetinit și micșorează riscul cancerului de colon. Așadar, perioada de post nu este benefică doar pentru a face smerenie, ci ajută la buna funcționare a organismului.

Mihaela Bilic susține, de asemenea, că rolul postului alimentar este să ofere o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.

„Da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, a spus aceasta.

Citește și: Sunt sau nu bune fructele la micul dejun. Dezvăluirile făcute de Mihaela Bilic: „Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa? Ce să vezi, din pâine cu carne, stomacul meu e fericit”

Nutriționistul spune că atunci când ținem post, trebuie să aveți în vedere următoarele reguli:

  • Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult;
  • Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază;
  • Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic. Deși nu pare, au multe calorii;
  • Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate;
  • Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez;
  • „Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume;
  • Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post.

Citește și: Beneficiile plantei wasabi asupra organismului. Recomandarea nutriționistului Mihaela Bilic: „Are multiple virtuți medicinale”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Lucescu a adus psihologi la echipa națională. Cămătaru, primul beneficiar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Electrocasnicul care va fi interzis în România, din 1 iulie 2025. Decizia oficială vine de la UE
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre