Există oameni care nu au savurat în viaţa lor o ceaşcă de cafea, dar există şi reversul, oameni care o consumă ca un drog, astfel că, uneoir, este nevoie d eo pauză. Prima zi este cea mai grea. Te vei concentra greu și ți-ai dori doar să dormi. Urmează zilele în care vei încerca o mulțime de înlocuitori, de la ceai verde la cicoare, te vor ajuta mult, dar niciunul nu vor fi precum cafeaua.
În a doua săptămână vei simți o enormă dorință de a bea o cafea bună și niciun înlocuitor nu te va ajuta. Ești la punctul în care îți vine să renunți la ideea de a nu mai bea cafea, dar dorința de a merge mai departe va fi mai puternică.
Studiu: Cafeaua de tip espresso poate să-ţi strice ziua. Cine nu are voie să o consume
În a treia săptămână, vei începe să simți beneficiile. Vei merge mai repede în pat și vei adormi mult mai ușor. Va fi o experiență foarte plăcută.
În a patra săptămână vei simți că nu e greu să te trezești la ora 6, ba din contră vei fi foarte plină de energie și dornică să-ți trăiești viața, fără cafea.
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea după-amiaza. O ceașcă de cafea de dimineață te poate ajuta să-ți ridici nivelul de energie. Dar o cafea după amiaza nu numai că-ți va sabota resursele de energie, dar va avea efecte adverse și asupra sănătății, scrie eatthis.com.
Este posibil să adormi mult mai târziu
Dacă îți dorești să te bucuri de o noapte odihnitoare, atunci ar trebui să sari peste cafeaua de după-amiază. Potrivit unui studiu realizat în anul 2014 publicat în Jurnalul Ritmului Biologic, cei care consumă cofeină cu cinci ore înainte de culcare s-ar putea să adoarmă mult mai greu seara.
Nu vei avea un somn odihnitor
Potrivit studiului Journal of Biological Rhythms, persoanele care au ingerat cofeină cu cinci ore înainte de somn s-au trezit mai des. Au avut perioade de somn mai puțin odihnitor în stadiul 1. Ori au avut perioade mai scurte de somn cu undă lentă sau „profundă”. Acest lucru îți poate afecta buna funcționare a organismului și e unul dintre lucrurile de pe lista cu ce se poate întâmpla dacă bei cafea după amiaza.
Un studiu din 2015 publicat în revista Science Translational Medicine a constatat că o doză de cofeină luată cu trei ore înainte de culcare a întârziat ritmul circadian al unei persoane cu aproximativ 40 de minute. Acest lucru poate îngreuna și trezitul de dimineață.
”Nu există o formulă cu câte cafele poți să bei, poți să bei una sau șase. Poți să bei o cafeluță și să își fie foarte rău sau să bei șase și să nu fie rău deloc. Depinde de fiecare ființă umană care reacționează altfel la cafea. Poate să producă tensiune mai mare la cineva, poate să producă palpitații la altcineva, poate să producă nervozitate la unul, altul. Deci depinde de cum reacționează fiecare”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.