Un post negru corect presupune să nu se consume nici alimente solide, nici lichide, nici măcar apă. Aceste rigori le respectă credincioșii, însă persoanele care nu țin post negru în scop religios, ci pentru detox sau slăbire au voie să consume apă, dar și alte băuturi non-calorice.
Postul negru nu doar purifică din punct de vedere spiritual, dar poate schimba complet atât starea de sănătate cât și starea de generală de bine a unei persoane. Nutiționistul Elena Olaru vorbește, pentru ziare.com, despre principalele beneficii ale acestui tip de post:
”În timpul postului negru, organismul începe să se adapteze la utilizarea rezervelor de grăsimi pentru a produce energie, ceea ce poate duce la o scădere inițială a nivelului de glicogen din ficat și mușchi. Pe măsură ce adaptarea progresează, multe persoane raportează o îmbunătățire a nivelului de energie, dar acesta poate varia considerabil între indivizi fiind influențat de factori precum starea generală de sănătate, nivelul de activitate fizică și durata postului.
Postul negru poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea rezistenței la insulină. De asemenea, pentru unele persoane, postul negru poate avea și un aspect psihologic, oferind o senzație de control asupra alimentației, îmbunătățind disciplina și concentrarea mentală”, explică nutriționistul Elena Olaru.
Cu siguranță, postul negru nu este pentru toată lumea. Dincolo de stările de amețeală pe care le poate da lipsa mâncării pe o perioadă mai lungă de timp, un astfel de post poate veni, în cazul anumitor persoane, și cu deficiențe nutriționale, scăderea nivelului de energie, tulburări ale ritmului cardiac, probleme hormonale, dezechilibre psiho-emoționale, pierdere musculară. Din acest motiv, anumite categorii de persoane nu trebuie să țină post: copiii, femeile însărcinate și persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate.
Înainte de a începe orice formă de post, este întotdeauna recomandat să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății pentru a vă asigura că este potrivit pentru situația dumneavoastră particulară.
”Asigurați-vă că dieta voastră în perioadele de alimentație normală este variată și echilibrată, pentru a acoperi o gamă largă de nutrienți. De asemenea, este recomandată suplimentarea cu vitamine și minerale pentru a evita deficiențele nutriționale. Este important să consultați un specialist în domeniul sănătății pentru a determina ce suplimente ar fi potrivite și în ce doze.
Încercați să limitați durata postului și să acordați atenție semnalelor pe care corpul vi le transmite. Fiți atenți la semnele de deficiențe nutriționale sau la schimbări semnificative în starea voastră de sănătate. Dacă apar probleme, ajustați tipul și durata postului! Asigurați-vă că beți suficientă apă în timpul postului pentru a preveni deshidratarea și pentru a menține funcțiile corpului. Deshidratarea poate afecta negativ sănătatea voastră în general”, concluzionează nutriționistul Elena Olaru.