POSTUL CRACIUNULUI 2014: Este păcat să faci sex în post?

POSTUL CRACIUNULUI: Pe lângă rugăciune și căință, Postul presupune și iubire. Dar ce facem cu dragostea? Rezistăm în fața ispitei sau ba? E păcat ori nu? Lumea spune că, dacă eşti cununată, ai voie să-ți continui viața sexuală și în Post. Dar fețele bisericești susțin că înfrânarea e cuvânt de lege, de la toate cele lumești.
Alina Costache
15 nov. 2014, 10:02
POSTUL CRACIUNULUI 2014: Este păcat să faci sex în post?

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire, pentru sănătatea noastră, pentru echilibrul nostru fizic si psihic. Postul Crăciunului este un post de bucurie, ține 40 de zile și este unul dintre cele mai ușoare posturi pentru că are multe dezlegări la pește, la vin sau la ulei. Nu trebuie considerat o pedeapsă sau o cură de slăbire, ci trebuie să trecem prin el în așa fel încât, la final, în ziua de Crăciun, să primim mâncarea de dulce ca pe un premiu.

Din punct de vedere religios, e clar că în zilele și perioadele de Post, precum și la sărbători și în preajma acestora, e necesară „înfrânarea soților de la împreunare”. Și primul care explică asta este Sfântul Apostol Pavel, în Epistola Întâia către Corinteni. El menționează că, în Post, „bine este pentru om să nu se atingă de femeie. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea şi femeia bărbatului. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu e stăpân pe trupul său, ci femeia. Să nu vă lipsiţi unul de altul decât cu bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu Postul şi cu rugăciu-nea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării. Celor necăsătoriţi şi văduvelor le spun: bine este pentru ei să rămână ca mine. Dacă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Că mai bine e să se căsătorească, decât să ardă. Iar celor căsătoriţi, le poruncesc, nu eu, ci Domnul: femeia să nu se despartă de bărbat! Iar dacă s-a despărţit, să rămână nemăritată, sau să se împace cu bărbatul său; tot aşa bărbatul să nu-şi lase femeia.” Pe de altă parte, Sfântul Ioan Gură de Aur oferă lămuriri despre păcatul desfrânării, care a devenit normal în zilele noastre: „Într-adevăr, căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru naşterea de copii. Dar a fost lăsată şi pentru o pricină mult mai mare, anume ca să stingă aprinderile firii noastre. Căsătoria nu mai are decât o pricină pentru a exista: îndepărtarea desfrâului şi a desfrânării.”

Părintele Cleopa ne clarifică: „Toată viaţa, creştinul, de când se cunună şi până la moarte, n-are voie să se împreuneze cu soţia lui decât numai marţea şi joia, dacă nu-i Post şi dacă nu-i sărbătoare atunci. Şi doctorii de azi, după ştiinţă, arată că cei mai sănătoşi copii devin din aceasta că bărbatul să nu aibă contact cu soţia decât de două ori pe săptămână. Marţea şi joia sunt lăsate pentru împreunarea soţului cu soţia, de când începe ziua, de la miezul nopţii.” În plus, trebuie subliniat și faptul că este amăgire și înșelare diavolească pentru soții care, din cauza refuzului unuia, celălalt ajunge la autosatisfacere (păcatul malahiei) sau la preacurvie. Concluzia? Abstinenţa de la relaţii sexuale este o îngăduinţă din partea lui Dumnezeu, nu o poruncă de la El, așa că rămâne la latitudinea fiecărui cuplu să decidă ce e mai bine pentru ei.

POSTUL CARCIUNULUI: Ce spun preoţii

Preotul Marius Ciprian Pop, pentru Libertatea: ” Postul este o chemare a omului de a trăi în adevăr şi libertate, iar adevărata libertate o simte sufletul atunci când nu este constrâns de nicio necesitate din lumea aceasta. Exerciţiul de abţinere de la anumite mâncăruri, de la actul sexual, de la mânie, de la a-i judeca pe ceilalţi, împletite cu practica rugăciunii şi a actelor de milostenie creează premisa trăirii întru libertate, aceasta fiind de fapt împărăţia lui Dumnezeu.

”În concepte creştine se vorbeşte despre dragoste, nu sex, pentru că unirea dintre un bărbat şi o femeie este o taină, iar acest lucru se face prin taina sfintei căsătorii, atunci când doua trupuri devin unul singur. Biserica vorbeşte despre dragoste, sexul nu îşi regăseşte chemarea în viaţa creştinului autentic. Când vorbim despre dragoste, urmărim împlinirea unităţii la care sunt chemaţi soţii şi despre întărirea căsniciei, iar când este vorba despre sex, facem referire doar la satisfacerea plăcerilor care sunt de domeniul trăirilor inferioare, specifice mai mult carnalului şi nu spiritului. În momentul în care practici actul sexual ca o satisfacere a plăcerilor, actul nu mai face parte din realitatea de taină. 
Masturbarea este de neînţeles atât în timpul postului, cât şi în afara acestuia, fiind o realitate care nu îi aparţine omului îmbunătaţit şi are repercusiuni negative asupra fizicului uman, reperate în insingurare, izolare, ce duc la depresii şi deznădejde, fatale fiinţei umane”.

Ce spun medicii

Din punct de vedere medical, sexul şi masturbarea sunt sănătoase, deoarece reduc stresul, cresc nivelul de endorfine, ceea ce îţi dă o stare de bine, ar putea reduce riscurile de cancer de prostată – în cazul bărbaţilor – şi scade numărul de calorii. Pe de altă parte, o perioadă de două luni şi jumătate, cât ţine Postul Mare, în care nu faci sex sau nu te masturbezi ţi-ar putea crea stări de iritabilitate sau chiar de depresie. 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!