Postul Crăciunului 2021. Când este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin

Între 15 noiembrie şi 24 decembrie 2021, credincioşii respectă Postul Naşterii Domnului. Deşi, de-a lungul celor 40 de zile de post, nu se consumă produse de origine animală, există câteva zile în care normele religioase permit credincioşilor să mănânce peşte.
Alina Costache
16 nov. 2021, 10:42
Postul Crăciunului 2021. Când este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin

Postul Crăciunului 2021. Iar excluderea produselor provenite de la animale nu este singura din post. Este, de asemenea, exlcus consumul de vin şi de untelemn. Ca şi în cazul peştelui, şi în cazul vinului şi untdelemnului există zile cu dezlegare.

Citeste si Nutriţionistul Mihaela Bilic recomandă postul: „E foarte bine să-i dăm metabolismului pauză de la digestia produselor de origine animală”

Ajunul Crăciunului este cea mai aspră zi. Preoţii le recomandă credincioşilor ca în această zi să ţină post negru. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul, și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit Nașterea Mântuitorului.

Postul Crăciunului 2021. Când este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin

În Postul Crăciunului 2021, dezlegarea la pește se face în zilele de 21, 28, 30 noiembrie şi 5, 6, 12, 13 şi 19 decembrie. Untdelemn şi vin se pot consuma în zilele de 16, 18, 23, 25 noiembrie şi 2, 9,  14, 16, 21, 23 decembrie. În restul zilelor, gospodinele trebuie să gătească fără ulei.

În Postul Crăciunului, se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care pot fi preparate mâncăruri delicioase de post. Totodată, se pot găti mâncăruri din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și se pot consuma diferite gustări cu fructe.

Alimentele-vedetă în Postul Crăciunului. Nu îngraşă şi sunt pline de substanţe nutritive

Reputatul medic nutriţionist Ioan Florin Bălănică trece în revistă cele mai recomandate alimente în perioada postului, care nici nu ne privează de prea multe vitamine şi minerale, nici nu favorizează acumularea kilogramelor în plus.

Fasolea uscată sau verde, spanacul, năutul, sfecla roşie şi varza sunt în topul alimentelor care trebuie consumate în perioada postului. Nu trebuie să fugim nici de forma congelată a acestor alimente, arată reputatul specialist, „deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă„.

Citeşte şi Ce mâncăm în perioada postului? Cele mai indicate opțiuni alimentare și ce ar trebui să evităm

FASOLEA este un aliment recomandat în perioada postului, cu un conținut ridicat de carbohidrați, ceea ce impune precauție la persoanele cu disglicemie. FASOLEA VERDE şi SPANACUL sunt două alimente greu de achiziționat proaspete în această perioadă, dar le putem consuma și dacă sunt congelate, deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă.

NĂUTUL este similar cu fasolea și îl recomad să fie consumat mai ales de persoanele supraponderale deoarece spre deosebire de fasole are mai puține calorii. O variantă a năutului este hummusul, preparatul rapid și gustos, pe care îl putem combină cu o salată sau chiar cu o felie de pâine integrală.

Recomand consumul de SFECLA ROȘIE, mai ales în această perioada a sezonului rece, deoarece înlătură oboseală, ajută la prevenirea anemiei şi e un bun stimulent al sistemului imunitar. Este bogată în minerale și poate fi un ingredient cheie în salate, în diferite combinații.

VARZA este o vedetă a regimului de post și este bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de fibre alimentare importante pentru o digestie sănătoasă. Consumată fie în stare crudă sau în saramură, poate fi inclusă la orice masă„, arată medicul nutriționist pe dcmedical.ro

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Ce a pățit o femeie care a vrut să voteze de 2 ori. Update
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit subit cel mai mare actor al țării: „Lumea nu va mai fi la fel fără tine!”
Playtech.ro
Cea mai veche clădire din România are peste 1.000 de ani. Este într-un oraş important din ţară
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Scapă de gândacii urât mirositori cu un ingredient simplu din bucătărie
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Politicianul care a ÎNCĂLCAT legea în secțiile de votare, deși George Simion și Călin Georgescu au fost dați afară de poliție! Cine a acordat declarații direct din secția de votare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Klaus Iohannis a votat în Sibiu: De data aceasta votăm chiar pentru direcția pe care o va lua România în anii care urmează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Indiferent de cine va fi ales Președinte: problemele urgente ale României