Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

Fructele de mare aduc la fiecare post dezbateri aprinse. Unii preoţi le consideră de post, alţii nu, cert este că sunt tot mai mult consumate în România, indiferent de perioadă.
Filip Stan
18 nov. 2024, 08:02
Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

Postul Crăciunului 2024. Un studiu arată că alge care pot cauza pierderea memoriei, descoperite în fructele de mare. „Este important să fim conştienţi de potenţialul toxic al acestor diatomee şi să le monitorizăm în consecinţă, dar aceste eforturi trebuie să înceapă prin stabilirea prezenţei lor în apele noastre”, scriu autorii.

Diatomeele sunt alge unicelulare care produc „cochilii” de sticlă cristalină din dioxid de siliciu hidratat. Aceste bijuterii vii minuscule reprezintă o parte importantă a fitoplanctonului, care produce până la jumătate din oxigenul de pe Pământ, şi o parte fundamentală a reţelei alimentare marine.

Se pot mânca fructe de mare în post? Părintele Vasile Ioana dă răspunsul: „Eu am mâncat risotto cu calamari pe Muntele Athos în Postul Mare. N-oi fi eu deasupra călugărilor athoniţi”

Dintre milioanele de specii de diatomee existente, se ştie că doar 28 din genul Pseudo-nitzschia produc o neurotoxină dăunătoare numită acid domoic. Acidul domoic se poate acumula în crustacee, sardine şi hamsii, deoarece acestea au o dietă compusă în mare parte din alge marine precum diatomeele.

Este extrem de rar ca fructele de mare încărcate cu această toxină să ajungă pe mesele noastre. Cu toate acestea, activitatea umană determină înmulţiri mai frecvente ale algelor marine şi creşte riscul ca fructele de mare să acumuleze acid domoic la niveluri care produc efecte secundare grave, de la vărsături şi diaree la amnezie şi deces.

În 1987, trei persoane au murit şi cel puţin 100 au fost spitalizate pe Insula Prince Edward din Canada după o epidemie de intoxicaţie amnezică cu moluşte, în care fructele de mare cu acid domoic provoacă pierderea totală a memoriei pe termen scurt. Epidemia a fost provocată de midii albastre (Mytulis edulis).

Postul Crăciunului 2024. Autorii noului studiu, de la Universitatea Ateneo de Manila şi Universiti Malaysia Sarawak, au constatat că este nevoie de mai multă muncă în Filipine, după ce au descoperit diatomee care cauzează amnezie în crustaceele din fermele marine de pe insula Luzon, dens populată. Peste jumătate din populaţia Filipinelor locuieşte în Luzon, iar crustaceele sunt elementare în dieta multor locuitori.

Autorii studiului speră că, în urma constatărilor, producătorii de fructe de mare vor monitoriza mai atent viitoarele înfloriri de alge dăunătoare şi vor limita focarele viitoare de otrăvire amnezică. Cercetarea este publicată în jurnalul ştiinţific Diatom Research.

Postul Crăciunului a început, iar mulți creștini se întreabă dacă fructele de mare sunt de post sau nu. Preoții, printre care și IPS Teodosie, au explicat dacă este bine să le mâncăm în această perioadă.

Postul Crăciunului ține 40 de zile și se încheie pe 25 decembrie. Foarte mulți creștini nu știu ce să mănânce în această perioadă și se întrabă dacă pot consuma fructe de mare pentru a compensa lipsa cărnii. Preoții au oferit explicația.

Suntem tentați să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceștia obișnuiesc să mănânce fructe de mare în post chiar și atunci când nu este dezlegare la pește”, a declarat preotul Bogdan Ivanov.

Și IPS Teodosie a declarat că este lăcomie ca oamenii să mănânce fructe de mare în timpul postului. El reamintește că acestea sunt ființe și că este interzis să le consumăm în această perioadă.

„Fructele de mare nu sunt de post. Sunt fiinţe. E un fel de şmecherie, din lăcomie. E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că sunt nişte fiinţe, chiar dacă n-au sânge“, a spus ierarhul Tomisului la Radio Dobrogea. Fructe de mare sunt un ansamblu de animale marine mici: creveţi, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatiţe.

Citește și: Postul Crăciunului 2024. Se spală sau nu în prima zi din post? Ce activități sunt interzise în această zi

El a mai declarat că fumatul este un păcat. „Luaţi aminte! Unii acoperă nişte păcate care se spune că ar fi relative, că n-ar avea importanţă. „Părintele Cleopa foarte frumos observă şi zice că fumatul, deşi nu este mâncare, e mare păcat. Mai mare ca beţia. Pentru că e împotriva firii. Astfel încât, cine fumează, nu ţine nicio zi de post. Să ia aminte cei care fac acest nărav, să-l lase. Şi nu vă amăgiţi zicând: ‘mai rărim’! Dintr-o dată!”, a transmis ÎPS Teodosie.

Fructe de mare în timpul postului
Cu toate astea, alți preoți consideră că fructele de mare sunt de post și că oamenii pot să le mănânce, dar doar în zilele de dezlegare.

„Unii spun că creveții sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după proveniența lor, atunci nu îi mai putem considera de post. Postul Crăciunului este ușor de ținut, având în vedere că dezlegările la pește sunt dese. Recomandarea mea este ca fructele de mare să se mănânce numai în zilele de dezlegare”, a mai spus părintele Ivanov.

Legat de consumul de fructe de mare în post, părintele Vasile Ioana are propria experienţă, trăită chiar pe Muntele Athos. În podcastul „Altceva” moderat de jurnalistul Adrian Artene, preotul a dezvăluit că, în plin Post al Învierii Domnului, călugării athoniţi l-au servit cu creveţi şi calamari.

Postul Crăciunului. Părintele Vasile Ioana dezleagă misterul consumului de fructe de mare în post

Parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” susține că nu există nicio reglementare în sensul în care consumul de fructe de mare ar fi interzis în post.

Eu am fost în Muntele Athos și în Postul Mare am mâncat fructe de mare. Risotto cu calamari și cu tot felul de vietăți din astea care nu au sânge. În momentul în care tu mănânci în Muntele Athos, acum nu o să fiu eu mai bun ca ăia din Muntele Athos care sunt mult mai buni decât mine. Dacă acolo mi s-au dat creveți din ăia mici și am mâncat cu smerenie la masă cu călugării ăia, eu mănânc fructe de mare.

Citeste si Părintele Vasile Ioana aruncă bomba despre spălatul în ziua de duminică. „Dumnezeu nu e absurd. Nu ar trebui să înghițim tradiții prostești”

Ideea e că sunt preoți care spun că nu e bine să mănânci fructe de mare, e opinia lor, însă nu există nicio reglementare care să interzică. Adică o hotărâre a unui sinod, a unei biserici ortodoxe este normativă și pentru altă biserică ortodoxă. 

Hai să vorbim despre cum să ținem postul obișnuit. Deci de luni avem prima săptămână, și ea se numește Mare, Postul tot e Mare, dar nu pentru că e lung, ci pentru că e important. Degeaba ții post dacă nu te spovedești și împărtășești. Degeaba ții post dacă urăști oamenii, degeaba ții post dacă ești rău, degeaba ții post dacă preacurvești, degeaba ții post dacă consumi pornografie„, atrage atenţia părintele Vasile Ioana.

De ce este bine să consumăm fructe şi legume proaspete în post

Duhovnicul recomandă consumul de fructe şi legume proaspete care se hrănesc cu foton, care ne ajută să ne „iluminăm”.

„Consumul măsurat de legume și de fructe îl ajută pe om să se ilumineze. Pentru că ne influențează ce mâncăm. Și atunci, când mănânci porc, ești și tu puțin porc. Într-o măsură mică, dar ești. Când mănânci vită la fel. Adevăratul post înseamnă reducerea cantităților. Pentru că tu dacă mâncai multă carne și acum mănânci multă fasole iar nu e bine”, a explicat părintele.

Citeste si Greşeala pe care credincioşii o fac cel mai frecvent în post. Părintele Vasile Ioana: „În felul acesta, ne vom purifica de tot ce e rău în noi și ne vom schimba viețile”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care au cont la CEC Bank. Schimbarea pe care foarte mulți o așteptau
Capital.ro
Călin Georgescu, luat în vizor. Verdict crunt pentru candidatul la prezidențiale: Ceva nebunii...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Diana Chelaru a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 13 ani de la retragerea din gimnastică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Premierul britanic Keir Starmer îndeamnă Statele Unite să sprijine Kievul în contextul tensiunilor crescute
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania