POSTUL CRACIUNULUI: De ce trebuie să mâncăm o singură dată pe zi

POSTUL CRACIUNULUI: Începand cu data de 15 noiembrie, crestinii ortodocsi intra in Postul Craciunului. Acest post, primul din anul bisericesc si ultimul din anul civil, se incheie pe 24 decembrie. 
Alina Costache
13 nov. 2014, 10:42
POSTUL CRACIUNULUI: De ce trebuie să mâncăm o singură dată pe zi

Postul Craciunului 2014. Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie, are 40 de zile şi se încheie pe data de 24 decembrie. Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului naşterii Domnului. El ne aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră.  Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

Postul Craciunului 2014. Cand incepe postul Craciunului 2014

Potrivit SfaturiOrtodoxe.ro, Postul Nasterii Domnului , sau al Crăciunului, ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. La ortodocsi, pupă cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe „Cuvântul lui Dumnezeu” născut din Fecioara Maria.

POSTUL CRACIUNULUI 2014: Când începe şi ce trebuie să facă toţi creştinii

 

Începand cu data de 15 noiembrie, crestinii ortodocsi intra in Postul Craciunului. Acest post, primul din anul bisericesc si ultimul din anul civil, se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dum­nezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, cresti­nii postind 40 de zile, se invredni­cesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Postul Craciunului 2014. Ce minunat lucru se petrecea inainte de caderea in pacat. Omul raspundea lui Dumnezeu fara sa se ascunda. Iar raspunsul sau era unul bineplacut lui Dumnezeu. Iar ca omul sa ofere neincetat raspuns bun, primeste porunca de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului. Stim ca omul nesocoteste porunca data, iar bunurile pamantesti inceteaza a mai fi o sursa de comuniune cu Dumnezeu. Astfel, relatia dintre om si lume duce la stricaciune progresiva si la moarte.  Concentrandu-si interesul asupra simturilor trupesti isi inmulteste satisfactiile trupesti, dar ii creste nefericirea. Ajunge sa isi identifice existenta cu mijloacele si confortul pe care le are la dispozitie. Iar cand le pierde pe acestea, simte ca isi pierde insasi existenta. Iata unde a ajuns omul.

POSTUL CRACIUNULUI: Care sunt zilele cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2014: Prin post, prin limitarea cantitatii de hrana precum si a placerilor, credinciosul se impotriveste legii pacatului si-L introduce pe Dumnezeu in viata sa. Isi doreste ca nimic sa nu mai fie fara voia Sa. Iar aceasta dorinta aduce adevarata odihna. Din contra, confortul material provoaca paralizie spirituala. Il tine pe om prizonier cotidianului si cand este strigat de Creator, omul nu mai poate raspunde decat sub aceasta forma: “Sunt gol si m-am ascuns”.

Postul Craciunului 2014. Dezlegari in Postul Craciunului

Dupa randuiala din pravile, in timpul acestui post, miercurea si vinerea nu mancam cu untdelemn si nu bem vin. In aceste doua zile  postim pana la ora 3-4 p.m., cand manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare (se refera la cantarea de la sfarsitul Utreniei), dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi.. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste.

POSTUL CRACIUNULUI 2014. De ce postesc  creştinii

Unii postesc din respect pentru vechile tradiţii, alţii cred că Postul îi ajută să fie sănătoşi, în timp ce pentru supraponderali perioada aceasta de ascetism este un prilej de a scăpa de povara kilogramelor în plus. Există şi postitori care practică fără nici o abatere acest exerciţiu de purificare sufletească şi trupească pentru a întâmpina cu evlavie marea sărbătoare a Naşterii Domnului, pentru că postul adevărat şi desăvârşit are două componente: postul spiritual (sufletesc) care se practică împreună cu cel trupesc (de hrană).
Cum respectăm postul sufletesc (Postul bucuriei)

Biserica vorbeşte despre Postul Crăciunului ca despre un post al bucuriei, pentru că el anticipează Naşterea Mântuitorului Iisus. În acest interval de ascetism vesel, credincioşii se roagă pentru liniştea sufletească a întregii familii, pentru iertarea greşelilor făcute cu voie şi fără de voie, pentru rudele şi pentru prietenii aflaţi la ceas de cumpănă, dar şi pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi. Totodată, creştinii participă la slujbele din timpul Postului Crăciunului, slujbe binecuvântate cu o puternică încărcătură emoţională, se sfătuiesc cu duhovnicul lor, se împărtăşec şi aceste momente de evlavie creştină îi ajută să-şi vindece rănile sufleteşti şi trupeşti.

Postul sufletesc înseamnă rugăciunile creştinului pentru sănătatea membrilor familiei, pentru înstrăinarea sa de vorbele şi de faptele rele, pentru lepădarea mâniei, clevetirii, minciunii şi a jurământului mincinos.    
Cum respectăm postul trupesc

Această rânduială disciplinară a Bisericii impune unele restricţii alimentare timp de 40 de zile, când nu se consumă carne, peşte, lactate, ouă, derivatele acestora şi, nu în ultimul rând, alcool.

Postul Naşterii Domnului este cel mai blând post de peste an, pentru că are dezlegări la peşte, la vin şi la untdelemn în fiecare sâmbătă şi duminică, dar şi la alte sărbători:

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului este vineri, 21 noiembrie, când creştinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

POSTUL CRACIUNULUI 2014. Sfinţii părinţi mai acordă dezlegări la peşte în următoarele zile:

  •     Sâmbătă, 29 noiembrie, când în calendarul ortodox sunt orânduiţi Sf. Mucenici Paramon şi Filumen şi Sf. Cuvios Pitirun;
  •     Duminică, 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  •     Joi, 4 decembrie, la sărbătoarea Sf. Mare Muceniţe Varvara şi a Sf. Cuvios Ioan Damaschin;
  •     Vineri, 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei;
  •     Duminică, 7decembrie, la praznicul Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş;
  •     Miercuri, 9 decembrie, când se aminteşte de Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana;
  •     Sâmbătă, 13 decembrie la sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei ;
  •     Duminică, 14 decembrie, la prăznuirea Sf. Mucenici: Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie;
  •     Joi, 18 decembrie, la sărbătoarea Sf. Cuvios Daniil Sihastru

POSTUL CRACIUNULUI 2014. Cum se posteşte în ajunul Crăciunului

Miercuri, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, este o zi de post mai aspru, în comparaţie cu celelalte zile ale Postului: se ajunează până la ora 15; după această oră, se respectă obiceiul de a consuma anumite preparate tradiţionale: în unele zone ale ţării postitorii mănâncă grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea Sfântului prooroc Daniel; în alte localităţi se ajunează până la răsăritul Luceafărului de seară, care aminteşte de Steaua Magilor, care a vestit Naşterea pruncului Iisus.  

În paralel cu faptele bune, cu rugăciunea şi cu smerenia, Postul este o modalitate prin care se dobândesc virtuţile.  

Postul Crăciunului este desăvârşit când abţinerea de la mâncărurile de frupt este urmată de efortul de a  merge pe drumul virtuţii şi al progresului spiritual.  

POSTUL CRACIUNULUI 2014. Durata postului în Bisericile Ortodoxe

Primele dovezi scrise referitoare la respectarea perioadei de înfrânare trupească şi alimentară în timpul Postului Crăciunului au apărut în secolele al IV-lea şi al V-lea, de la Fericitul Augustin şi de la Episcopul Leon cel Mare al Romei, de la care s-au păstrat nouă Cuvântări referitoare la acest post. La început, creştinii nu posteau în acelaşi mod, iar numărul zilelor de post erau diferite în funcţie de zonele geografice. La Sinodul local din Constantinopol, care a avut loc în anul 1166  în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi,  s-a hotărât ca durata Postului pentru Naşterea Domnului în Bisericile Ortodoxe să fie de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.    
Recomandările nutriţioniştilor

Nutriţioniştii recomandă persoanelor care suferă de diabet zaharat să urmeze doar postul fără carne. În acest caz, un regim restrictiv, lipsit şi de ouă şi de lactate este dificil de urmat de bolnavii de diabet. În acelaşi timp, deoarece persoanele cu diabet suferă adesea de probleme vasculare, iar o dietă bogată în vitamina C protejează venele şi ţesuturile conjunctive, acţionând ca un antioxidant, arată unele studii.

Nu este bine să postească lăuzele, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice, persoanele subnutrite şi convalescenţii.           

„Biserica Ortodoxă apreciază postul ca terapie pentru imunitatea trupească şi spirituală. În acelaşi timp, prin post ducem lupta cu Cel Rău. Biserica noastră recomandă postul persoanelor care trupeşte au puterea să parcurgă această etapă. În lipsa hranei de dulce, puterea credinţei, manifestată prin rugăciune şi fapte de milostenie, creşte imunitatea credincioşilor care postesc. Celor aflaţi în suferinţă trupească li se recomandă să intensifice momentele de viaţă spirituală prin rugăciuni  care să suplinească şi rolul postului”, precizează preotul Valentin Fotescu de la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.  

 
POSTUL CRACIUNULUI 2014. Cum să postim

Postul este de mai multe feluri:

Postul negru (ajunarea) este practicat de persoanele sănătoase. În acest caz, nu se mănâncă nimic toată ziua, iar seara se consumă doar legume fierte, fără ulei ( în ajunul Crăciunului). Cei care nu pot urma acest post aspru, este bine să consume în ajunul sărbătorii (până la apariţia luceafărului de seară), grâu fiert îndulcit cu miere în care se adaugă fructe şi seminţe de susan.     

Postul aspru: Nu se mănâncă şi nu se bea nimic până la asfinţitul soarelui, iar atunci se consumă hrană uscată.

Postul uşor: Se practică atunci când Biserica acordă dezlegare la unele preparate de dulce: peşte, vin şi untdelemn, scrie 7est.ro

POSTUL CRACIUNULUI poate fi ţinut mai uşor deoarece Biserica Ortodoxă a rânduit şi zile cu dezlegare la peşte:

21 – 23 noiembrie: pe 21 noiembrie (vineri) serbăm intrarea în biserica a Maicii Domnului; celelalte sunt zile de sâmbătă şi duminică.

29 – 30 noiembrie: în acest sfârşit de săptămână, pe 30 noiembrie (duminica), îl serbăm pe Sfântul Apostol Andrei.

4 decembrie (joi): Sf. Mare Mc. Varvara

6 – 7 decembrie: zile de sâmbătă şi duminică. Pe 6 decembrie (sâmbătă) se serbează Sfântul Ierarh Nicolae

13 – 14 decembrie: zile de sâmbătă şi duminică.

POSTUL CRACIUNULUI 2014: Când începe şi ce trebuie să facă toţi creştinii

POSTUL CRACIUNULUI are şi dezlegări la vin şi ulei în următoarele zile:

18 noiembrie (marti): Sfantul Mucenic Platon

20 noiembrie (joi): Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

25 noiembrie (marti): Sfanta Mucenita Ecaterina

27 noiembrie (joi): Sfantul Mucenic Iacov Persul

2 decembrie (marti): Sfantul Proroc Avacum

9 decembrie (marti): Zamislirea Sfintei Fecioare Maria

11 decembrie (joi): Sfantul Daniil Stapnicul, Sfantul luca cel Nou Stalpnicul

16 decembrie (marti): Sfantul Proroc Agheu

18 decembrie (joi): Cuviosul Daniil Sihastru

23 decembrie (marti): Sfintii 10 mucenici din Creta.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, carnea de mici de la supermarketuri. Rezultatele de laborator sunt șocante
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
Playtech.ro
Orașul fantomă al României era motorul economiei țării, dar acum a ajuns o ruină. Doar câteva familii mai locuiesc acolo
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Salatele pe care trebuie să le încerci în acest sezon. Trei rețete pline de culoare și savoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare nume. A lăsat o moștenire imensă. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Apelul la care nu ar trebui să răspunzi niciodată.
MediaFlux
Un nou război este aproape! Atacul ar începe în următoarele 36 de ore
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri