Magistraţii Curţii de Apel au respins, miercuri, acţiunea înaintată de Dan Diaconescu împotriva deciziei CNA de a suspenda licenţa postului OTV. Astfel, televiziunea lui Diaconescu nu va mai emite.
Instanţa „respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii ca neîntemeiată şi respinge acţiunea ca neîntemeiată”, se arată pe portalul Curţii de Apel.
Dan Diaconescu mai poate ataca această sentinţă la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicare, însă, indiferent de răspuns, OTV nu va mai emite pentru că i-a expirat licenţa.
Decizia de a închide postul a fost luată de Consiliu Naţional al Audiovizualului pe 22 ianuarie, cu unanimitate de voturi, după ce firma care administra televiziunea nu şi-a achitat amenzile primite în valoare de peste un milion de lei. Dan Diaconscu a promis că îşi va continua activitatea jurnalistică realizînd emisiuni pe celălalt post de televiziune pe care îl deţine, DDTV.
Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.
OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.
După luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa Consiliului că decizia CNA de retragere a licenţei OTV urma să fie trimisă postului OTV în după-amiaza zilei de 22 ianuarie. Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusă în aplicare imediat ce este primită oficial de reprezentanţii OTV.
Ea a spus că a propus retragerea licenţei postului OTV pentru că această televiziune a făcut „un abuz unic” în istoria CNA şi în istoria României, respectiv a solicitat instanţei şi a şi primit atribuirea calităţii de „consumator captiv în raport cu CNA”.
Curtea de Apel a mai respins o dată o contestaţie depusă de OTV faţă de decizia CNA, pe 31 ianuarie.