Postul Paştelui 2019. Mihaela Bilic, alimente interzise: Cum să fie zahărul permis?

Nutriționistul Mihaela Bilic critică ferm consumul de zahăr în post. De ce nu este de acord cu acest aliment în perioada de postire.
Iulian Tudor
26 mart. 2019, 10:56
Postul Paştelui 2019. Mihaela Bilic, alimente interzise: Cum să fie zahărul permis?

„De dulce sau de ne-dulce, asta-i întrebarea!?!? Postul a fost inventat, se pare, ca un exercițiu de abținere, ca o pauză de la plăcerile burții, pentru a ne putea ocupa un pic și de suflet. Cred cu tărie că e nevoie de un strop de disconfort ca să fii nevoit să îți accesezi mai profund conștiința, pe lene și bine și îndestulare nu te mai interesează nimic! De asemenea mai cred că mâncarea are un efect păgubos de a ne satisface simțurile într-un mod facil și laș, când suntem sătui uităm să mai fim curioși, să mai cercetăm, să mai vrem, să ne mai dorim… Steve Jobs spunea „stay hungry” referindu-se la acea foame de experiențe, de idei, la acea stare de trezire în care cauți mereu ingrediente, evenimente, locuri, oameni. Cred că religia a văzut în post tocmai această trezire spirituală, această activare specială a ființei noastre care apare odată ce dăm mâncarea la o parte”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe Facebook.

Citeşte şi Prima SUPERLUNĂ PLINĂ o dată cu ECHINOCŢIUL după 19 ani şi de 3 ori într-un secol! Ce inseamnă? Vezi ce legatură are cu data Paştelui!

„Ce alimente sunt interzise în post? Exact acelea care stimulează cel mai mult pofta și plăcerea, adică toate produsele de origine animală. Ce însemnă postul la origini? Mâncare puțină, cât să nu mori de foame! Să nu uităm cât și ce mâncau bunicii noștri în post, când nu existau nici cașcaval de post, nici șnițel de post și, cu atât mai puțin, produse de patiserie și de cofetărie, toate de post! Aici, la capitolul dulciuri, aș avea ceva de spus. De ce uleiul și vinul sunt ingrediente atent restricționate în post, iar zahărul este lăsat la liber? Dacă tot vorbeam de renunțarea la plăcerile alimentare, ce post e ăla în care să mănânci zahăr, adică elementul care definește plăcerea și creează o adevărată dependență. Cum să fie zahărul permis, când „mâncarea de dulce” e aia dinafara postului?!

Singura explicație pertinentă este că zahărul a apărut abia în secolul XVI, adică mult după scrierile religioase care reglementau postul. Nu știu care erau „dezlegările” în cazul mierii, însă mi se pare absurd să existe zahăr în meniul de „ne-dulce”. Dacă postul se vrea un exercițiu de voință, zahărul ar trebui să fie primul pe lista ingredientelor interzise. Iar dacă postul se vrea o cură de slăbire sau o dietă detox, tot de zahăr trebuie scăpat definitiv din alimentație. Fiecare e liber să adapteze și să interpreteze regulile postului după preferințele personale, însă mie una nu mi se pare că ții post dacă mănânci zahăr, fructe de mare și toate produsele „de dulce” în varianta lor din soia-adică de post”, este de părere Mihaela Bilic.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Care este cel mai bun salam vândut în supermarketurile românești. Mihaela Bilic a făcut recomandarea: “Este un deliciu. Cantitatea face diferența”
Capital.ro
Florin Piersic ne spune La Revedere! Marele actor a făcut anunțul trist: Pentru eternitate
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Gem de mere cu scorțișoară. Deliciu pentru zilele friguroase de toamnă
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în chiloţei
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Suprataxă pe benzină şi motorină. Banii ar ajunge la românii cu case. Planul i-a șocat pe șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Lee Carsley, selecționerul interimar al Angliei, refuză să cânte imnul înaintea confruntării cu Irlanda
MediaFlux
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...