Postul Paştelui 2021. IPS Teodosie atrage atenţia. Credincioşii ortodocşi au intrat astăzi, 15 martie, în Postul Paştelui. IPS Teodosie a transmis românilor prezenţi la slujbă că nu se pot întâlni cu Dumnezeu dacă au păcate.
„Mulţi se întreabă cine să ţină post: de la copiii de trei ani cu moderaţia cuvenită până la şapte ani, toţi oamenii trebuie să ţină post. Cine trebuie să ţină post mai mult? Tinerii trebuie să ţină post mai mult. Să nu vă miraţi. Pentru că postul ce face? Potoleşte toate pornirile pătimaşe, biruieşte lăcomia, zburdălnicia, desfrâul, mânia, iuţimea. Toate păcatele şi patimile care sunt pentru noi cu adevărat cea mai grea povară pe care o ducem. La aceste păcate noi nu ne putem întâlni cu Dumnezeu“, a spus arhiepiscopul Tomisului, potrivit Adevărul.
În anul 2021, Paştele ortodox pică pe data de 2 mai, în timp ce Paştele catolic pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii români numesc acest post şi Postul Mare. Motivul ar fi acela că durează 40 de zile, plus Săptămâna Patimilor. Duminică, 7 martie 2021, a avut loc lăsata secului de carne (Duminica Infricosatoarei Judecati). iar ieri, duminică, 14 martie 2021, a fost lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).
Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite. Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.
În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.
În Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru. În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică.