Postul Paştelui 2021. Fructele de mare sunt, ca şi peştele, vieţuitoare care nu au sânge. Prin prisma acestui raţionament, putem considera că ele pot fi consumate fără probleme în post, atunci când este dezlegare. Nu, însă, şi în restul zilelor din post: „Fructele de mare sunt asimilate consumului de peşte în post, deci ele se consuma în zilele în care există aşa-numita dezlegare, duminica sau în alte zile de sărbătoare„, este anunţul Patriarhiei Române, potrivit Observator.
Unele persoane susţin că fructele de mare ar putea fi consumate pe tot parcursul postului, nu doar în zilele cu dezlegare. Confuzia provine de la faptul că în denumirea acestui aliment intră cuvântul „fructe„. Chiar dacă denumirea lor este de „fructe”, acestea sunt, în realitate, un ansamblu de crustacee mici: creveţi, languste, stridii, midii, homari, crabi, caracatiţe etc.
Fructele de mare conțin proteine de bună calitate şi grăsimi sănătoase. Sunt hrănitoare, gustoase şi uşor de gătit.
Fructele de mare au au un conţinut energetic ce variază între 89 cal – 105cal/100gr, dar conţin proteine, deci conferă saţietate. Mineralele din fructele de mare ajută la menţinerea sănătăţii sistemului osos, dinţilor, părului şi unghiilor. Zincul, de exemplu, previne căderea părului şi ameliorează aspectul unghiilor fragile, iar calciul este necesar pentru o dantură sănătoasă, potrivit adevarul.ro
„Consumul lor regulat ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, creşterea imunităţii, prevenirea anemiei, prevenirea osteoporozei şi intensifică totodată activitatea tiroidei“, spune dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie, biorezonanţă şi iridologie.
De asemenea, fructele de mare contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, creşterea capacităţilor de memorare, combaterea depresiei şi anxietatii. Fructele de mare au şi efecte antioxidante, antiîmbătrânire, antiinflamatorii şi anticancerigene, prevenind în special cancerul de colon. Consumul de fructe de mare are efecte afrodisiace şi poate intensifica şi activitatea glandelor sexuale, mai menţionează sursa citată.
Părintele Mihail Daniliuc explică de ce nu se consumă fructe de mare în post, ci doar în zilele cu dezlegare. Sfinţia Sa face apel la o întâmplare petrecută cu multă vreme în urmă în Muntele Sfânt.
„Într-un post, călugării din Muntele Athos nu mai aveau ce mânca și atunci Maica Domnului li s-a arătat, îngăduindu-le să consume fructe de mare. Dar dezlegarea s-a făcut doar într-o situație limită, nu pentru toate posturile. Noi ne-am cere osândă zicând că am rămas așa de săraci, încât nu avem cu ce ne pregăti hrana, trebuind să recurgem doar la fructele de mare”, explică părintele pentru doxologia.ro.
Părintele Daniliuc recomandă „reîntoarcerea la postul tradițional românesc, fără importuri de obiceiuri culinare străine de credința ori simțirea noastră. Întâi de toate, să nu uităm că în post trebuie să experimentăm o altfel de foame: cea după Dumnezeu„, precizează preotul Mihail Daniliuc.