Postul Paştelui 2021. Pot fi consumate fructe de mare în post?

Postul Paştelui se întinde pe durata a şapte săptămâni şi doar în două zile este dezlegare la peşte. O întrebare care stă de mult pe buzele credincioşilor care postesc este cea legată de consumul de fructe de mare în această perioadă. Preoţii nu recomandă, însă, consumul de fructe de mare în afara zilelor în care este dezlegare la peşte.
Oana Anghel
18 mart. 2021, 12:08
Postul Paştelui 2021. Pot fi consumate fructe de mare în post?
Fructe de mare. Sursa FOTO: Pixabay

Postul Paştelui 2021. Fructele de mare sunt, ca şi peştele, vieţuitoare care nu au sânge. Prin prisma acestui raţionament, putem considera că ele pot fi consumate fără probleme în post, atunci când este dezlegare. Nu, însă, şi în restul zilelor din post: „Fructele de mare sunt asimilate consumului de peşte în post, deci ele se consuma în zilele în care există aşa-numita dezlegare, duminica sau în alte zile de sărbătoare„, este anunţul Patriarhiei Române, potrivit Observator.

Unele persoane susţin că fructele de mare ar putea fi consumate pe tot parcursul postului, nu doar în zilele cu dezlegare. Confuzia provine de la faptul că în denumirea acestui aliment intră cuvântul „fructe„. Chiar dacă denumirea lor este de „fructe”, acestea sunt, în realitate,  un ansamblu de crustacee mici: creveţi, languste, stridii, midii, homari, crabi, caracatiţe etc.

Fructele de mare conțin proteine de bună calitate şi grăsimi sănătoase. Sunt hrănitoare, gustoase şi uşor de gătit.

Beneficiile consumului de fructe de mare

Fructele de mare au au un conţinut energetic ce variază între 89 cal – 105cal/100gr, dar conţin proteine, deci conferă saţietate.  Mineralele din fructele de mare ajută la menţinerea sănătăţii sistemului osos, dinţilor, părului şi unghiilor. Zincul, de exemplu, previne căderea părului şi ameliorează aspectul unghiilor fragile, iar calciul este necesar pentru o dantură sănătoasă, potrivit adevarul.ro

Consumul lor regulat ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, creşterea imunităţii, prevenirea anemiei, prevenirea osteoporozei şi intensifică totodată activitatea tiroidei“, spune dr. Ruxandra Constantina,  medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie, biorezonanţă şi iridologie.

Citeste si Postul Paştelui 2021. De la ce ne abţinem în post. Episcopul Huşilor: „Postul poate ajuta şi la schimbarea unor deprinderi care ne transformă în sclavi. Acum, de pildă, gândim whatsappeşte”

De asemenea, fructele de mare contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, creşterea capacităţilor de memorare, combaterea depresiei şi anxietatii. Fructele de mare au şi efecte antioxidante, antiîmbătrânire, antiinflamatorii şi anticancerigene, prevenind în special cancerul de colon. Consumul de fructe de mare are efecte afrodisiace şi poate intensifica şi activitatea glandelor sexuale, mai menţionează sursa citată.

Postul Paştelui 2021. De ce nu trebuie să consumăm fructe de mare în post

Părintele Mihail Daniliuc explică de ce nu se consumă fructe de mare în post, ci doar în zilele cu dezlegare. Sfinţia Sa face apel la o întâmplare petrecută cu multă vreme în urmă în Muntele Sfânt.

„Într-un post, călugării din Muntele Athos nu mai aveau ce mânca și atunci Maica Domnului li s-a arătat, îngăduindu-le să consume fructe de mare. Dar dezlegarea s-a făcut doar într-o situație limită, nu pentru toate posturile. Noi ne-am cere osândă zicând că am rămas așa de săraci, încât nu avem cu ce ne pregăti hrana, trebuind să recurgem doar la fructele de mare”, explică părintele pentru doxologia.ro.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Ce este bine să faci în prima săptămâna a postului pentru a fi mântuit de păcate. Patriarhul Daniel: „Este o săptămână cu o intensitate a pocăinţei deosebită”

Părintele Daniliuc recomandă „reîntoarcerea la postul tradițional românesc, fără importuri de obiceiuri culinare străine de credința ori simțirea noastră. Întâi de toate, să nu uităm că în post trebuie să experimentăm o altfel de foame: cea după Dumnezeu„, precizează preotul Mihail Daniliuc.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
S-a dat lege în România! Aceste produse nu se vor mai putea vinde din iulie 2024!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Dan Negru, furios că se închide Valea Oltului. Este incredibil ce a spus
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că acesta nu a acționat singur
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Cinci răniți și un copil ucis în urma unui atac cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!