Postul Paștelui 2022. Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie. Carmen Brumă vine cu cele mai hrănitoare și sănătoase rețete de post pentru această perioadă.
Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. În 2022, Postul Paștelui va începe luni, 7 martie. Numit și Postul Mare, acesta nu este altceva decât o pregătire spirituală și trupească pentru Praznicul Învierii lui Iisus Hristos care va avea loc în data de 24 aprilie.
”Multi dintre cei care tin post constata la sfarsitul acestuia ca au acumulat cateva kilograme iar starea lor de sanatate este departe de a fi optima. Excesul de carbohidrati simpli , cantitatea prea mica de proteine , fibre si lipsa miscarii sunt de cele mai multe ori cauzele ingrasarii in perioadele de post. O alta greseala care duce la acumularea de kilograme este excesul de alimente care arata ca si “cele de dulce ” gata ambalate gen hamburger de post, snitel de post, iaurt de post, mezeluri de post.
Legumele sunt alimentele de baza in alimentatia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masa principala. Atentie insa, termenul “legume” este larg si cuprinde 3 categori. Fructele fac parte din categoria desert si se consuma mult mai rar decat legumele. Daca veti combina fructe, legume si pudra proteica din canepa intr-un smoothie, acesta va fi mai diluat in zahar si mai concentrat in fitonutrienti si proteine vegetale. Din cauza ca proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calitatii celor animale , ele trebuie combinate cu atentie. Asociati proteinele de origine vegetala astfel incat sa aveti tot spectrul de aminoacizi esentiali in dieta. Pentru un aport optim de aminoacizi esentiali, combinati la aceeasi masa legume si cereale cum ar fi orez cu mazare, fasole cu porumb, cuscus cu naut sau linte.”, spune Carmen Brumă.
PASTĂ DE LINTE
Ingrediente:
-200 g linte roșie, verde sau galbenă, zeamă de la o lămâie, ulei de măsline – 3 linguri, mărar proaspăt după gust, condimente (oregano, busuioc după preferință) ,sare și piper după gust
Mod de preparare
Cel mai simplu este să luați linte gata fiartă, la conservă. Dacă nu, trebuie să o fierbeți. După ce este spălată în prealabil, se fierbe lintea în apă cu sare într-o oală adâncă până devine moale (se verifică cu ajutorul unei furculițe). După ce a fiert, se scurge de apă, după care se pune Într-un blender. Se adaugă zeamă de lămâie, mărarul și uleiul de măsline, apoi se condimentează după gust. Se amestecă foarte bine toate ingrediente până totul devine o pastă omogenă.