Părintele Constantin Necula este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți ortodocși ai acestor vremuri. Prin intermediul predicilor sale, al cărților, al conferințelor pe care le susține și prin participarea la diverse emisiuni și rubrici difuzate la televiziune, la radio și în online, acesta a ajuns la sufletele oamenilor de toate vârstele, ortodocși – dar nu numai – din țară și din străinătate.
Creștinii ortodocși traversează, în prezent, una dintre cele mai importante perioade din an, postul Paștelui, care semnifică Învierea lui Iisus Hristos. Durează 40 de zile, iar pentru unii români semnifică o adevărată provocare. Cât de important este, totuși, postul pentru om? Aflăm răspunsul de la părintele Constantin Necula, care a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.
Pentru ca foarte multi romani se intreaba daca se pot spovedi chiar daca nu au tinut post, preotul Constantin Necula a explicat clar ce inseamna sa tii post.
„Noi și când postim, postim ușor. Ceea ce recomand și ăi rog pe oameni să înțeleagă e că postul nu e post, dacă nu e trăit ca un post. Dincolo de nu mâncăm, nu bem, cui ne rugăm și ce anume construim pentru ca să ne fie bine? Efortul ăsta al nostru mă uimește ce cărți cu mâncare de post a putut să scoată Biserica în ultimii ani, nu Biserica, oamenii din Biserică, pentru mine este entuziasmant. În mod cert suntem o Biserică de mâncăi. Tocmai de aia lângă modul de ceea ce mâncăm trebuie să învățăm că postul înseamnă, de fapt, tot ce reduci prin postire în cheltuiala ta de alimentare, pleacă spre sărac ca să nu moară de foame. Dacă reușim asta, suntem salvați. Postul e spre vindecare, ne scoate, de fapt, din foame nu ne bagă în foame. Nu foamea e postit. Postitul este echilibru în alimentație în măsura în care celălalt săracul să aibă și el o zi mai bună. „
Trebuie sa tii post inainte de spovedanie?
Ei bine, pentru a ne spovedi nu este nevoie de nicio pregătire anterioară, doar în cazul în care vrem să ne împărtășim este esențial să ținem post.„Spovedania înseamnă mărturisirea păcatelor, Mântuitorul Iisus a fixat această taină să ne dea nouă posibilitatea să punem început bun vieții noastre de fiecare dată, adica să dezlegăm prin lucrarea, dobândită prin sfânta taină a mărturisirii în fața preotului, că tu te mărturisești în fața preotului ca martor. Să le dea posibilitatea să pună început bun vieții lor de fiecare dată. Prin spovedanie primești dezlegarea la împărtășanie și împărtășania este trupul și sângele Domnului, intrarea în comuniune cu Dumnezeu!”, explică preotul Valentin Fotescu
De altfel, cum pot proceda în post credincioșii care suferă de boli grave sau copiii, căci și printre cei mici sunt dornici care să respecte cele 40 de zile? Un alt mister în post sunt și fructele de mare. În acest caz, taberele sunt pro și contra consumului lor. Iată toate detaliile în rândurile următoare.
Părintele Constantin Necula explică modul în care funcţionează proteina în formă de cruce pe care o avem în corp: „I-am văzut pe oameni după ce se ridică după o grea intervenție medicală cum caută lumina”
De ce e important Postul? „Ca să se regăsească pe sine, regăsindu-se pe sine , să se întăinuiască cu Dumnezeu. Cred că o complicăm prea mult când facem fișe de lectură la post. Postul stăpânește ca atare chiar și cei care mănâncă de dulce, că sunt bolnavi și avem cazuri suficient de multe sau copii, se apropie de Dumnezeu prin apropierea de sine. În post constați cât ești de bun, de atent sau de neatent, cum ajungi la Dumnezeu cunoscându-te mai bine pe tine. Perosnele care nu postesc învață să postească. Adică, ele sunt rugate să nu râdă de cei care postesc, în sensul ăsta. Cred că este o alegere strict personală. Biserica ne îndeamnă să o facem comunitar, să postim împreună, dacă nu o faci împreună, nu o faci deloc sau o faci împotriva comunitarului, este strict problema personală. De obicei, cei care nu postesc aleargă spre nutriționiști după o anumită vârstă”
Ce este mai păcat, să mâncăm de frupt sau să rostim cuvinte rele?
– Amândouă sunt păcate. Păcatele nu sunt mari și mici, păcatele sunt le ai sau nu le ai. Toate păcatele mari sunt cele pe care le ai, așa că nu există o contrabalansare. Important este ca atunci când postești să înveți sa vorbești cu inima.
Este bine să ținem post în scopul detoxifierii organismului? „Este un pic mediocru dacă privim așa lucrurile, deoarece Hristos nu a venit pentru detoxifiere, ci pentru Înviere. Uneori, modul acesta de a sacrifica este chiar recomandat de către medic. Dacă vă amintiți, sunt boli la care medicul ne îndeamnă la un regim alimentar. Cred că medicii au înțeles de mult ideea aceasta a unei nutriții echilibrate, dar nu este cazul să fii fanatic cu propria ta boală și să încerci să o biruiești prin opusul tratamentului la ea”, spune părintele Constantin Necula.
Ce spune Constantin Necula de zacuscă li fructele de mare
„Cred, într-un fel sau altul, că atunci când oamenii atunci când discută despre acest lucru au uitat de unde vin. Sunt convins că în viața lor de creștin primari, românii nu stăteau să se întrebe, pe văile Maramureșului, ale Moldovei, pe coclauri oltenești, să se întrebe dacă mănâncă sau nu fructe de mare. Asta e așa o teologie a fructelor de mare a omului modern. Cred că este important să menținem postul smeriți și cuminte, acoperit de voalul smereniei. Sigur că mâncarea fără ulei este specifică mediului monahal în primului rând și oamenii care pun un plus de exigență în postirea lor, dar sunt convins că Dumnezeu nu caută uleiul din zacusca noastră. Nu ”trebuie” nimeni să țină post. Copiii pot ține post doar în măsura în care sunt sprijiniți de către cei ai casei, de către colegii lor în aceeași măsură. Pentru un copil a ține post înseamnă și a se trezi devreme într-o zi în care ai foarte mult de lucru. Sunt foarte multe moduri prin un copil poate să postească. Mie îmi place să spun că atunci când strânge din sandvișul lui și dă colegului care nu are ce mânca, consider că acel copil ține post. Aici insist mai mult, în valoarea spirituala a dăruirii, a lucrurilor care sunt de prisos prin postire”, conchide Constantin Necula.
Părintele Calistrat Chifan spune despre post că, în ceea ce priveşte alimentaţie, nu este recomandat să punem accent pe gusturi şi mirosuri. Duhovnicul ne dă exemplul bătrânilor care posteau luând doar câteva guri din cea mai simplă mâncare. Totodată, părintele Calistrat povesteşte că bunica lui avea o anume delicatesă cu care se delecta în această perioadă, şi anume un compot special.
„Bunicii noștri efectuau următorul program în post. Bătrâna cobora o oală mare de lut, legată cu sârmă, avea un fel de plasă pe ea să nu crape, o umple cu apă clocotită, o punea pe marginea plitei și, de exemplu, punea: un castron de mere uscate, un castron de pere uscate, un castron de prune uscate sau o jumătate de castron de cireșe uscate, de alea amare. Ei, când le punea în apa aia, mai punea, cu mare strictețe, două linguri de zahăr, și singurul lucru care se punea să aibă gust bun erau două crenguțe de mentă sau foarte puțină esență de rom.
Și oala aia de zece litri stătea pe marginea plitei, în timp ce făcea mâncare: o ciorbă de legume, o mămăligă sau o ciorbă de cartofi, o ciorbă de fasole sau o ciorbă de altceva. Oala aia fierbea tot timpul acolo. Și luai o bucățică de mămăligă, puneai un castron de borș din ăla, iar ca supliment, ca delicatesă, îți puneai într-o cană de lut două polonice de compot din ăla din fructe. Și îl savurai, mai luai două linguri, mai stăteai, mai făceai ceva, iar mai luai două linguri, să te simți bine. Și pur și simplu compotul ăla te delecta”, a declarat părintele Calistrat Chifan la BZI LIVE.
Părintele Calistrat dă exemplul unui meniu de post: o bucată de mămăligă rece, cu o ceapă strivită și cu două lunguri de fasole fiartă sau doi cartofi. El recomandă să nu se pună accent pe gusturi, mirosuri, plăceri și să nu se consume mâncare în cantităţi mari, deoarece nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm pentru a trăi.
„Ai mâncat o bucată de mămăligă rece, cu o ceapă strivită și cu două liguri de fasole fiartă sau doi cartofi, pe care ai pus un pic de sare și ești sătul. Deci ăsta e un post propriu-zis. Scoatem tot ce înseamnă gastronomia, deci nu punem accent pe gusturi, mirosuri, plăceri, parfumuri, nu facem cantități, pentru că nu trăim ca să mâncăm, mâncăm ca să trăim și la modul propriu-zis, în post mai era și acest joc duhovnicesc: „Ia să vedem cine poate posti până la 3, fără să guști nimic”, „Ia să vedem cine poate posti la 6”, „Ia să vedem cine poate până la 9 seara”.
Citeste si Părintele Calistrat Chifan lămureşte o mare controversă. Există sau nu blesteme? VIDEO
Adică o zi întreagă de post negru se socotea un bănuț de aur la Dumnezeu. Și era această întrecere, pe care o învingeai, să spunem, dacă erai foarte, foarte neputincios și nu aveai putere cu o cănuță de ceai, ca să nu stea stomacul gol pe seară, să nu roadă în gol. Și răbdai până a doua zi și se numea post negru”, a mai spus părintele Calistrat.
Părintele Calistrat este de părere că cine nu posteşte nu-l iubeşte pe Dumnezeu şi că unele forme de post sunt chiar abuzuri. Acesta a explicat ce înseamnă, de fapt, postul şi care sunt rigorile ajunării. Duhovnicul îndrumă credincioşii care postesc să ţină cont nu doar de mâncarea pe care o pregătesc, dar mai ales de cuvintele pe care le folosesc şi de gândurile cu care se luptă în această perioadă.
„Limba este şi cea care binecuvântează, limba laudă pe Dumnezeu, limba este muzică, este poezie, este iubirea şi dragostea. Dar limba este şi otravă, limba este moartea, limba înseamnă uciderea, blestem, acuza, ruşinea, nenorocire, urgie. De aceea, când vorbim, trebuie să folosim trei site: mintea, inima şi gura!”, a subliniat preotul.
Postul gurii înseamnă, în accepţiunea duhovnicului, să nu insultăm, să nu calomniem, să nu râm, căci „cel ce ucide cu gura şi cu limba ucide veşnic!”.
„Oamenii simt nevoia să jignească, să se rănească între ei, să umilească pe cel mai neputincios. Şi aţi văzut ce frică este, ţi-e frică de şef să nu îţi zică ceva, de coleg să nu te sape, de prieteni şi chiar de orice replică, care ţi se aruncă la întâmplare! Pentru că lumea clocoteşte de ură, iar acesta nu este un lucru dumnezeiesc”, a mai precizat duhovnicul.