Postul Paştelui 2024. Leguma cu 20 de calorii care ar trebui mâncată des. Are multe fibre şi minerale și beneficii multiple pentru organism

Postul Paștelui, cunoscut și sub numele de Postul Mare, este cel mai lung și mai riguros post din calendarul liturgic al Bisericii Ortodoxe. 
Alina Costache
18 mart. 2024, 08:03
Postul Paştelui 2024. Leguma cu 20 de calorii care ar trebui mâncată des. Are multe fibre şi minerale și beneficii multiple pentru organism

Postul Paştelui 2024 va începe pe 18 martie la ortodocși, după ce pe data de 14 februarie a început la catolici. În 2024, Paștele Catolic va fi în data de 31 martie, iar Paștele ortodox va fi pe 5 mai.

Persoanele care țin postul Paştelui 2024fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de sănătate și efectele alimentației asupra corpului. Iată ce mâncare de post este sănătoasă și ce alegeri poți face în ce privește alimentația în această perioadă.

Postul Paștelui este pentru unii oameni o perioadă de curățenie sufletească, dublată și de o schimbare a alimentației. Nu puține sunt însă persoanele care se îngrașă în timpul postului, din cauza excesului de cereale și făinoase ori a combinațiilor întâmplătoare între diversele produse de origini vegetale și produse cu zahăr.

În postul Paștelui 2024, persoanele care țin cont de sănătate, dar și de siluetă, ar trebui să  aibă un meniu care să conțină multe fructe, legume, mai ales ciuperci și leguminoase, frunze de salată, cereale și făinuri integrale, nuci și semințe, ulei de măsline, produse care pot asigura pe o perioadă de două până la cinci săptămâni necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine.

Dacă e post, vă propun să faceți cunoștință cu o legumă de sezon, sparanghelul. Este delicat și rafinat, format dintr-o tijă cărnoasă cu un mugur în vârf, de culoare alb sau verde. De obicei se consumă fiert, cu maioneză sau sos olandez.

În tradițiile noastre culinare nu obișnuim să gătim și să mâncăm sparanghel, nu că ar fi mare filozofie, ține doar de educarea gustului. Avem și argumente nutriționale: e sănătos și dietetic, are multe fibre și minerale, are aport mare de potasiu și crește diureza.

Greșelile pe care să le eviți în Postul Paștelui. Părintele Vasile Ioana: „Creierul nostru se victimizează repede. E cea mai grea ecuație a postului”

Inconveniențe? Are vitamina K și interferează cu medicația anticoagulantă. Are multe purine, deci trebuie evitat în caz de gută

Șase fire de sparanghel acoperă 30% din doza zilnică recomandată de acid folic cu numai 20 de calorii. Dacă e proaspăt și îl gătim minim are multă vitamina C și antioxidanți. Conținutul mare de fibre ajută la accelerarea tranzitului și previne constipația. Spre deosebire de alte legume, în sparanghel predomină fibrele solubile (pectine și mucilagii) care au acțiune blândă și pot fi tolerate și de persoanele cu sensibilitate intestinală. Tot la capitolul fibre, de subliniat prezența unor fructozani cu efect prebiotic, care nu pot fi digerați dar ajung în colon și hrănesc microbiota.

Un procent de 80% din sparanghelul de pe piață este de culoare albă și doar 10% este verde. Să nu credeți că sparanghelul verde este un sparanghel alb necopt, culoarea și structura diferă în funcție de metoda de cultivare. Sparanghelul alb crește complet îngropat în pământ, la întuneric, de aceea rămâne alb și palid. Imediat ce vine în contact cu lumina soarelui se bronzează, devine roz-mov.

Sparanghelul verde crește în aer liber, la lumină, iar fotosinteza îi modifică și culoarea și consistența: conține clorofilă, deci e verde și fraged, poate fi consumat crud sau doar ușor tras la tigaie/rumenit pe grătar.

Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Lista prețurilor principalelor alimente care se consumă în această perioadă
Pe sparanghel trebuie să-l cumpărăm proaspăt, nu în conservă sau congelat. Sparanghelul alb trebuie musai fiert și ca orice legumă cu sulf poate da miros neplăcut și senzație de balonare. Dar merită disconfortul, este recunoscut și recomandat pentru efectul prebiotic, echilibrează bacteriile intestinale.

Sparanghelul verde poate fi mâncat crud. Ronțăiți-l ca atare, cu un pic de parmezan și oțet balsamic, iar pentru un gust complex se combină bine cu ou poșat și bacon sau jambon înfășurat. Sparanghelul merge ca aperitiv sau garnitură, în salate sau în supă cremă.

Ce vitamine și minerale sunt esențiale în postul Paştelui 2024?

Iată câteva produse ideale ca mâncare de post recomandate consumului în această perioadă și elemente esențiale sănătății și siluetei pe care dorim să o dobândim sau să o menținem. În acest scop, trebuie avute în dietă anumite vitamine, minerale, fibre și macronutrienți.

Proteinele vegetale
Sursele cele mai consistente de fibre vegetale sunt ciupercile, cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli-ul și conopida, alunele, untul de arahide, tofu, soia, lintea, năutul, mazărea și fasolea.

Grăsimile
Pe de o parte, dietele vegetariene sunt sărace în lipide. Pe de altă parte, grăsimile vegetale generează colesterolul bun, care protejează pereții vasculari, ceea ce explică incidența scăzută la boli cardiovasculare la vegetarieni. Surse de grăsimi vegetale care se utilizează frecvent într-o mâncare de post sunt: uleiul de măsline și floarea soarelui, nucile, alunele, untul de alune, semințele de floarea soarelui, migdalele, fisticul, avocadoul și nuca de cocos.

Vitamina D
Vitamina D nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D.

Calciul
Calciul este mineralul necesar unui sistem osos sănătos și echilibrat; se găsește în broccoli, frunze de salată, ruccola, leurdă, diverse frunze verzi (spanac, lobodă, ștevie etc), tofu, semințe de susan, soia, smochine.

Zincul
Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, în cantitate suficientă. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci.

Fierul
Fierul se găsește în  fasolea uscată, legumele verzi, lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și pepenele. Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C, deci se recomandă consumul acestor alimente în compania citricelor, diverselor alte  fructe și legume bogate în vitamina C.

Postul Paştelui 2024. Mâncare de post: idei de meniu 
În cele ce urmează, îți propunem câteva variante pentru fiecare fel de masă principal, care se pot constitui într-o  dietă inteligentă de post în Săptămâna Mare. Între mesele principale se poate servi o felie de pepene galben, căpșuni, diverse fructe de pădure-frăguțe, zmeură, cătină, afine – care au un aport mare de vitamina C, sau mere tăiate felii ori gutuie la cuptor pentru cei mai pofticioși, răcită la frigider și îndulcită cu aspartam. Foamea dintre mese se poate potoli cu ceaiuri de plante aromatizate natural.

Postul Paştelui 2024. Ce poți mânca, la alegere, la micul dejun?
două felii de pâine integrală cu ceai verde, o feliuță lămâie
germeni de ovăz fierți amestecați cu bucățele de fructe – mere, pere, căpșuni, pepene galben
müsli cu suc proaspăt de portocale/ grepfruit /morcov

Postul Paştelui 2024. Ce poți mânca, la alegere, la masa de prânz?

  • supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz
    salată de crudități cu semințe de floarea soarelui
    paste integrale cu sos de roșii proaspete și busuioc, stropite cu ulei iute, condimentat
    orez fiert cu hribi, gălbiori și alte ciuperci, cu salată verde, castraveți și roșii, tăiate cubulețe, asezonate cu mărar sau oregano
    salată arăbească de pătrunjel-tabouleh, cu roșii și cuș cuș sau semințe de susan ușor rumenite
    crudități, avocado proaspăt și salată rucola cu zeamă de lămâie și ulei de măsline
    cartof copt în coajă, legume înăbușite
    țelină fiartă, tăiată felii, granisită cu dressing de hrean ras sau cu muștar fin

Postul Paştelui 2024. Ce poți mânca, la alegere, la cină?

  • ghiveci scăzut la cuptor de legume, cu conținut redus de ulei
    zacuscă light cu ciupercuțe și mămăliguță
    felii subțiri de vinete și dovlecei, gătite la grill, cu zeamă de lămâie și usturoi
    salată de țelină și morcov, cu miez de nucă și susan

Lângă toate aceste feluri de mâncare se poate bea un ceai cald de fructe de pădure, ori ceai verde sau suc proaspăt de legume. Ceaiul verde e bine să fie băut dimineața, deoarece are efect energizant, iar pentru persoanele cu insomnii ar putea fi o problemă dacă îl beau după-amiaza sau seara.

Mâncarea de post, pe lângă faptul că are semnificație spirituală, poate contribui la normalizarea greutății, la reglarea tensiunii arteriale, la o digestie îmbunătățită, la consolidarea sistemului imunitar. De asemenea, meniul de post sănătos poate contribui la rezolvarea unor iritații și coșuri. În plus, starea de spirit se poate îmbunătăți și nivelul de energie poate crește.

La finalul perioadei, trecerea de la mâncarea de post la către un regim alimentar obișnuit ar trebui să se facă după o zi de evitare a proteinelor animale. În această zi de tranziție se pot consuma cu precădere, pe lângă fructe, legume și supe ușoare de zarzavat, alimente precum lapte bătut, sana sau kefir, pentru restabilirea unui tranzit bun intestinal.

Multe persoane tind să abuzeze de ouă, fripturi, carne de miel la cuptor, produse alimentare care nu conțin fibre alimentare imediat după ce termină postul, dar indicat ar fi să se reia ușor alimentația obișnuită, pentru a se reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar și cu fibre alimentare și macronutrienți.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!