→ Se respecta toate dezlegarile, asa ca in zilele de peste se mananca numai peste.
→ Uleiul se consuma cu multa chibzuinta in post, fiind zile in care mancarea se face fara ulei.
→ Se consuma alimente de sezon.
→ In Postul Pastelui temelia alimentatiei o reprezinta cartofii, fasolea, ciupercile (si proaspete, si uscate), nuca, maslinele, legumele care au putut fi pastrate peste iarna (morcovii, ceapa, telina, varza, inclusiv cea murata).
→ La toate acestea se adauga faina de porumb si cea de grau, pentru ca deseori painea se face la fata locului.
→ In completare vin gemurile si dulceturile, dar si tocanitele de legume si zacusca pregatite din toamna special pentru perioada Postului Pastelui.
→ O categoria aparte de alimente incluse in meniul de post este cea a trufandalelor. Pe aceasta lista se afla urzicile, spanacul nou, salata, untisorul si stevia, ceapa si usturoiul nou, leurda si verdeturile aromate.
→ In camara, la manastire, se mai gasesc special pentru aceasta perioada din an puse bine deoparte: bulion si pasta de rosii, compoturi, dar si mere si struguri pastrati in beci de toamna trecuta.
POSTUL PAŞTELUI 2014: Reţete de post sănătoase
Combinatii sanatoase in post, care te ajuta sa traversezi aceasta perioada de restrictii alimentare fara sa ti se para un chin si fara sa numeri caloriile. Principiile dupa care sunt construite aceste combinatii sanatoase in post te ajuta sa jonglezi si cu alte alimente preferate.
1. Sarmale cu orez integral si ciuperci – Carbohidratii buni din orezul complet in combinatie cu proteinele din ciuperci (sunt numite si carnea vegetala pentru continutul ridicat de proteine), la care se adauga vitaminele si mineralele din varza sunt o varianta sanatoasa de pranz sau cina, care iti furnizeaza combustibil si nici nu te ingrasa.
2. Zacusca cu paine integrala – vinetele sunt pline de fibre, sunt satioase si sunt frecvent recomandate in curele de detoxifiere. In combinatie cu rosiile si uleiul de masline (foloseste acest ulei pentru ca scade colesterolul rau) sunt o sursa de antioxidanti valorosi care cresc imunitatea. Conditia sa nu te ingrasi este sa le asociezi cu painea din cereale complete (secara, orz, ovaz).
3. Bors de legume sau supa crema de legume – o dieta sanatoasa include obligatoriu o supa, bors sau o ciorba. Te hidrateaza si te remineralizeaza, fara sa-ti aduca centimetri in talie. Exclude cartofii din ingrediente si nu o manca cu paine sau crutoane. Poti pune, insa, bucatele de branza tofu.
4. Mancare de dovlecei – o gatesti repede si e ideala daca ai probleme cu greutatea. Aceasta leguma, avand un indice glicemic scazut, antreneaza o glicemie mica, ceea ce impiedica depunerile de grasimi si te impiedica sa te ingrasi. Mai mult, daca suferi cu inima, dovleceii sunt recomandati pentru continutul de potasiu. Dovleceii sunt de baza in orice alte combinatii sanatoase in post.
5. Prajitura cu mere si nuci – din lista noastra nu puteau lipsi deserturile. Doar ca in acest caz situatia e delicata, fiindca nu vrem doar sa mancam sanatos, ci sa nu ne ingrasam. Solutia este ca in loc de „traditionala“ faina alba din compozitia aluatului sa folosesti faina de migdale, iar in loc de zahar pune un indulcitor sau multumeste-te cu gustul parfumat si dulce al marului. In ceea ce priveste nucile acestea sunt mereu binevenite in dieta.
Paştele se sărbătoreşte în 2014 pe data de 20 aprilie, însă până atunci creştinii ortodoxi ţin post.
Citeşte şi Postul Paştelui: Ce alimente alegi pentru a mânca sănătos
Totuşi, creştinii se pot bucura de două zile de dezlegări la peşte în Postul Paştelui.
Prima dezlegare la peşte are loc pe 25 martie, când în calendarul ortodox se menţionată Buna Vestire, precum şi pe 13 aprilie în Duminica Floriilor.
Citeşte şi POSTUL PAŞTELUI, cel mai ASPRU post din an. Tradiţii şi obiceiuri