POSTUL PAŞTELUI: Delicioase prăjituri de post, simplu şi rapid de preparat, culese de pe Tîrnave

POSTUL PASTELUI. Prăjitură cu bulion, prăjitură cu dulceață sau cu mere, cornulețe sau negrese sunt câteva deserturi de post ușor și simplu de preparat, care pot fi rapid făcute acasă de orice gospodină, chiar și de cele novice în domeniul gastronomic.
Alina Costache
24 mart. 2015, 07:52
POSTUL PAŞTELUI: Delicioase prăjituri de post, simplu şi rapid de preparat, culese de pe Tîrnave

POSTUL PAŞTELUI: Doamna Istina Purcel, din satul Căpîlna de Jos, de pe Tîrnava Mică, a dezvăluit pentru Agerpres câteva astfel de rețete adunate de-a lungul timpului din diverse surse.

”Extrem de delicioasă, prăjitura cu bulion, pentru care avem nevoie de puține ingrediente, necesită un timp scurt de preparare. Astfel, o linguriță de amoniac alimentar se dizolvă într-o cantitate de zece linguri de bulion, după care se adaugă zece linguri de ulei, zece linguri de zahăr, zeamă de la o lămâie și făină cât cuprinde pentru un aluat potrivit. Acesta se împarte în trei bucăți, iar cele trei foi se coc pe dosul tăvii. După ce scoatem de la cuptor, între foi se pune dulceață, iar prăjitura este numai bună de mâncat”, a declarat Istina Purcel.

O altă prăjitură de post care necesită puține ingrediente și care se face rapid este cea de mere.

”Pentru aceasta avem nevoie de o cană de zahăr, o cană de morcov ras și una de mere rase prin răzătoarea mare, o jumătate de ceașcă de ulei și o jumătate de litru suc de compot, de orice fel. Se adaugă trei căni de făină, o jumătate de cană cu stafide, o linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie și puțin praf de copt amestecat cu făină. Toate ingredientele se amestecă într-un castron, după care aluatul rezultat se toarnă în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se dă la cuptor, la foc potrivit”, a explicat gospodina din Căpîlna de Jos. Prăjitura se poate glazura cu ciocolată de menaj, de post, a mai spus aceasta.

Doamna Istina Purcel ne-a explicat și cum se fac cornulețele de post. ”Se amestecă și se frământă 280 de grame făină, 210 grame de margarină, 100 grame de nucă măcinată și 100 grame de zahăr. Se ia aluat cât o nucă și se modelează prin rulare între palme, îndoind capetele. Toate cornulețele se pun apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se dă la cuptor, la foc mediu. După ce luăm de la cuptor, pudrăm cornulețele cu zahăr praf”, a declarat aceasta.

O altă rețetă de desert de post pe care ne-a prezentat-o Istina Purcel este aceea a prăjiturii cu dulceață, un fel de negresă, pentru care avem nevoie de un borcan de dulceață, un borcan și jumătate de apă, o lingură de bicarbonat stins cu lămâie, coajă rasă de lămâie, nucă sau stafide, o cană de zahăr, un pahar de ulei și făină cât cuprinde. Toate se amestecă cu telul, iar compoziția se dă apoi la cuptor, de asemenea la foc mediu. Înainte de a se răci, prăjitura se poate decora cu ciocolată de menaj.

O rețetă asemănătoare, dar care necesită doar patru linguri de dulceață și are în plus în componență cacao, a făcut-o cunoscută o altă gospodină dintr-un sat de pe Tîrnave, din Mihalț, doamna Maria.

”Se amestecă o cană de apă, o cană și jumătate de ulei, o cană de zahăr, două căni de făină, o lingură de bicarbonat de amoniu stins cu zeamă de lămâie, trei linguri de cacao, patru linguri de dulceață și un vârf de cuțit de sare. Materialul obținut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se pune la cuptor”, a dezvăluit rețeta aceasta.

Tot ea ne-a prezentat o altfel de rețetă de cornulețe de post. ”Se frământă trei pahare de apă, trei pahare cu apă călduță, un pahar cu vin alb, un vârf de cuțit de sare, drojdie cât o măslină, coaja de la o lămâie și făină cât cuprinde. Se pune la dospit, iar după o oră se întinde aluatul și se fac cornulețele, care se dau la cuptor, nu înainte de a le umple cu dulceață”, a explicat modul de preparare doamna Maria.

Gospodina din Mihalț ne-a mai spus cum face ea prăjitura cu mere, tot de post, pentru care avem nevoie, pentru foi, de un pahar de ulei, un pahar de zahăr, o linguriță de bicarbonat stins cu oțet sau cu lămâie, un pahar de apă sau apă minerală și făină cât cuprinde. Se întinde în tavă mai întâi o foaie, peste care presărăm un strat de griș, apoi unul de mere rase, amestecate cu zahăr și scorțișoară, și, din nou, o foaie. Prăjitura este astfel numai bună de dat la cuptor.

Toate aceste rețete au ceva în comun: sunt de post, sunt fără aditivi, cu puține ingrediente, care se găsesc oricând în bucătăria fiecăruia dintre noi, sunt ușor și rapid de preparat și, mai ales, sunt extrem de gustoase.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'