POSTUL SFINTEI MARII 2017: Ce trebuie să faci în postul Adormirii Maicii Domnului

POSTUL SFINTEI MARII 2016: Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Maria Mare. Acesta începe pe 1 august şi se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Mai bine de două săptămâni, cei care ţin tradiţia nu au voie să mânânce carne şi lactate  
Alina Costache
28 iul. 2017, 07:40
POSTUL SFINTEI MARII 2017: Ce trebuie să faci în postul Adormirii Maicii Domnului

POSTUL SFINTEI MARII 2016:  Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.

Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe 31 iulie se lasă sec, iar consumul de pește este permis pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Cu toate acestea, Biserica ne cere ca pe durata acestui post să ne abținem de la mâncare până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri. Totodată, marți și joi se mănâncă fără ulei.

Cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea si vinerea. Traditia spune ca lunea se tine post pentru casatorie si spor in casa, iar miercurea este ziua dedicata Maicii Domnului. Vinerea este ziua ingroparii Lui Iisus, asa ca este cea mai importanta. Miercurea si vinerea crestinii participa la Sfantul Maslu si nu spala decat dupa apusul soarelui

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut in popor si ca Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din august: Schimbarea la Fata si Adormirea Maicii Domnului.

Preotii recomanda ca in aceasta perioada sa fie citita zilnic rugaciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Totodata, martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se dezleaga la untdelemn si vin. La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificatii teologice si spirituale pentru credinciosi. Totodata, insasi icoana Adormirii Maicii Domnului arata aceasta taina a primirii mamei in bratele lui Hristos, Fiul ei. In iconografie, langa sicriul binecuvantat cu trupul Fecioarei se afla Hristos in picioare, purtand sufletul Maicii sale, ca pe un bebelus. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a tinut in brate pe Dumnezeu, acum odihneste in bratele Fiului si Stapanului ei.

Traditii, obiceiuri si superstitii

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Tot acum, barbatii schimba palaria cu caciula. Potrivit traditiei, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa data de 15 august erau ironizati.

Totodata, este interzis scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

In Postul Sfintei Marii nu se fac nunti, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi, femeile insarcinate se roaga la Maica Domnului, pentru ca aceasta sa le protejeze pe toata durata sarcinii si sa le ajute sa nasca bebelusi sanatosi.

Potrivit traditiei, in ziua de Sfanta Marie, ciobanii isi coboara turmele de oi de pe munte si asta arata ca anotimpul calduros este pe sfarsite.

Sarbatoarea de Sfanta Marie se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari. Credinciosii merg la biserica si se roaga la Fecioara Maria: fetele care vor sa se marite se roaga sa-si baseasca un sot bun, femeile se roaga pentru binele gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.

In anumite zone ale tarii, fetele asteapta aceasta sarbatoare, pentru a-si pune busuioc sub perna. Traditia spune ca in aceasta noapte ele isi vor visa ursitul.

Cei care isi sarbatoresc onomastica de ziua de Sfanta Marie sunt pomeniti in slujbele religioase de la biserica. De asemenea, mormintele celor adormiti sunt tamaiate.

Un alt obicei pastrat cu sfintenie este culesul florilor si punerea lor la icoane. Se spune ca ele au puteri sfinte si tamaduitoare si alina durerile in caz de nevoie. Floarea numita in popor „palma Maicii Domnului” se culege in aceasta zi si se pune in apa in care te speli. Se spune ca are rolul de a-l pastra frumos, sanatos si il fereste de boli.

O superstitie legata de aceasta sarbatoare spune ca nu e bine ca fetele sa-si taie parul si sa-l arunce la gunoi. De asemenea, in aceasta zi nu e bine sa faci focul in soba, pentru ca atragi boala si ghinionul.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Legendarul handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!