Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023. Când începe și cât timp durează. Anual, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel pe data de 29 iunie.
Însă, postul Sfinților Apostoli are în fiecare an o dată schimbătoare care este influențată de data Sărbătorilor Pascale.
În 2023, din cele 17 zile de post, trei vor avea dezlegare la pește, iar pe durata acestuia nu se fac nunți, întrucât Biserica spune că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile ce însoţesc de regulă aceste evenimente.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o perioadă în care trebuie să facem mai multe fapte bune, să ne rugăm mai mult și să cerem iertare pentru păcatele noastre. Postul în sine înseamnă renunțarea la răutate, egoism și invidie pentru a face loc iubirii, credinței și generozității. Totodată, pe tot parcursul postului, creștinii țin seama de scopul misionar pe care l-au avut Apostolii Petru și Pavel și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață.
Ca în orice altă perioadă de post, și acum trebuie respectate o serie de rânduieli. Spre exemplu, în timpul acestui post este interzisă organizarea de nunți și botezuri. De asemenea, în cele nouă zile de post nu este voie să se facă petreceri, nu se cântă și nu se dansează. Tot rânduiala Bisericii spune că în Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 nu se bea alcool și nu se fumează.
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.