„Ar trebui să se știe că există un ordin de ministru din 2016 care reglementează activitățile acestea, tabere, excursii. dar acest ordin e mai mult tehnic. Nu există un ordin special pentru starea de alertă, aici trebuie să funcționeze. Să ținem cont de faptul că nu am luat încă vacanța de vară. Astfel de activități vor avea loc probabil după examene și va depinde de condițiile epidemiologice din acel moment. Reamintesc că Ministerul Educației nu își poate asuma condițiile de acolo”, a spus Sorin Ion.
„Pentru banchete de sfârșit de an nu a existat niciodată vreo normală legală. Se organizează prin tradiție. Se organizează în afara școlii. Nu se exclude nici organizarea vreunui banchet. E adevărat că mai avem vreo lună până atunci. De obicei se organizează la finalul cursurilor. nu există o interdicție”.
Mese festive în interior
Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise până la data de 31.05.2021.
Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise cu participarea a maxim 50 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise cu participarea a maxim 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații închise cu participarea a maxim 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
În condițiile stabilite la alin. (2) – (4), organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți în condițiile în care capacitatea maximă a spațiului permite asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp/persoană și cu condiția ca aceștia să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.