Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Gună, a spus că toate cazurile de fraudă la Bacalaureat trebuie analizate, iar elevii, cadrele didactice şi părinţii trebuie să înşeleagă că pentru orice încălcare a legii, cei care se vor dovedi vinovaţi trebuie să plătească.
Aceasta a precizat că FNAP-IP regretă incidentele de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală şi speră că va fi aflat atât adevărul cu privire la frauda de la examene, cât şi la „intervenţia în forţă” a autorităţilor desemnate să acţioneze în aceste situaţii.
Potrivit Mihaelei Gună, la Bacalaureatului din acest an s-a făcut un pas important în luarea în considerare şi anchetarea tuturor suspiciunilor de fraudă, astfel încât să nu mai planeze asupra sistemului, în general, şi asupra examenului, în special, nicio suspiciune.
„În anii trecuţi au fost semnalate astfel de potenţiale fraude, dar nu am avut nici o reacţie a autorităţilor care să conducă la stoparea fenomenului şi pedepsirea în mod real a vinovaţilor”, a spus Mihaela Gună, citată într-un comunicat de presă al FNAP-IP.
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar consideră că decizia ca Bacalaureatul să continue, fără a fi anulată nicio proba, sub o supraveghere mult mai strictă, pentru a preveni şi alte cazuri de fraudă, a fost în beneficiul celor peste 180.000 de elevi care s-au înscris la examen.
„Pentru greşelile unora, nu trebuiesc pedepsiţi toţi. Nu trebuie să plătească toţi copii, nevinovaţi, pentru greşelile unora care au încălcat regulamentele şi legile. Punctul de vedere cu privire la continuarea examenului de bacalaureat a fost susţinut în relaţia cu MEN şi de către reprezentanţii FNAP-IP, în cadrul consultărilor avute în această perioadă”, a precizat Mihaela Gună.
FNAP-IP îi felicită pe elevii care au susţinut şi promovat examenul de Bacalaureat din acest an şi consideră că rezultatele au fost obţinute după un efort al elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, dar şi pentru că a existat o responsabilizare şi conştientizare mult mai mare a copiilor.
„Apreciem faptul că subiectele au fost clar exprimate, fără ambiguităţi care să ducă în eroare un copil aflat sub stresul unei evaluări importante. Considerăm că diferenţierea subiectelor la Limba şi Literatura Română a fost un pas important în abordarea evaluării, în contextul în care FNAP-IP a solicitat acest lucru, în nenumărate rânduri, conducerii MEN”, a precizat Mihaela Gună.
Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.
Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la Bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.
Şapte candidaţi la Bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.