Totodată, votul va fi considerat valabil exprimat dacă ştampila aplicată depăşeşte limitele patrulaterului, „dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater“.
„Este considerat vot valabil exprimat şi atunci când ştampila este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater“, se precizează în hotărâre, conform ziaruldeiasi.
În schimb, voturile vor fi declarate nule în condiţiile în care pe buletin nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, dacă buletinul/ştampila are alt model decât cel legal aprobat, dacă ştampila nu a fost aplicată în niciun patrulater, dacă ştampilă este aplicată în cel puţin două patrulatere inclusiv în situaţia în care „un patrulater a fost tăiat/anulat de alegător“ şi dacă ştampila a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor fără să atingă vreunul.
La Iaşi, primul set de buletine de vot a fost adus la sfârşitul săptămânii trecute, fiind vorba de cele pentru municipiul Iaşi şi Consiliul Judeţean. În total, în judeţul Iaşi, vor fi tipărite 2,2 milioane de buletine, cu 18,12 milioane pagini A4, costurile fiind de circa jumătate de milion de lei.
Tot în contextul pregătirii scrutinului electoral din data de 5 iunie, la Instituţia Prefectului au început de ieri sesiunile de instruire a operatorilor de calculator din secţiile de votare, respectiv persoanele care vor fi responsabile cu fotocopierea cărţii de identitate a alegătorului cu un dispozitiv electronic (tabletă furnizată de autorităţi).
De asemenea, astăzi va avea loc tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor din secţiile de votare. şefii birourilor vor fi aleşi printr-un sistem computerizat din rândul persoanelor care, anterior, s-au înscris în corpul experţilor electorali la Autoritatea Electorală Permanentă.