Bătrânii pot fi mai uşor păcăliţi deoarece, cu trecerea timpului, are loc o schimbare a unei regiuni a creierului, care influențează abilitatea de a discerne dintre persoanele oneste și cele care încearcă să ne înșele. Zona cerebrală responsabilă pentru acest fenomen se numeşte „insula anterioară”, anunţă un grup de cercetători de la Universitatea din California.
Bătrâni devin astfel tot mai puțin abili în interpretarea fețelor care nu inspiră încredere, scrie Science World.
„Adulții în vârstă par a fi mai vulnerabili la solicitările interpersonale și sensitivatea redusă față de indicii legați de încredere poate sta la baza acestei vulnerabilități”, explică Shelley E. Taylor, profesor la Universitatea din California.
Taylor şi colegii ei au realizat două studii pentru a verifica această ipoteză. În primul studiu, un grup de vârstnici şi unul de adulţi s-au uitat la 30 de fotografii cu feţe şi le-au evaluat în funcţie de cât de demne de încredere sunt.
La vederea fețelor care nu inspirau încredere tinerii au reacționat puternic, în timp ce vârstnicii nu.
„Am observat la majoritatea adulților în vârstă acest efect. Ei au ratat indicii faciale care sunt destul de ușor de distins”, a spus Taylor.
Al doilea studiu a presupus scanări cerebrale ale 23 de vârstnici și 21 de tineri. Tinerii au arătat că aveau activată insula anterioară când au evaluat fețele, dar în mod special când vedeau fețele care nu inspirau încredere. Adulții în vârstă au arătat foarte puțină activare a zonei respective în timpul acestor activități.