Potop cu grindină şi vijelii după cupola de foc. ANM anunţă prăpăd în multe zone din ţară

ANM a emis vineri seară mai multe coduri de fenomene extreme, dar canicula şi indicele de confort termic depăşit sunt marile probleme din weekend.
Filip Stan
12 iul. 2024, 18:02
Potop cu grindină şi vijelii după cupola de foc. ANM anunţă prăpăd în multe zone din ţară

ANM a emis COD Galben valabil de la : 12-07-2024 ora 18:30 până la : 12-07-2024 ora 19:30

In zona : Județul Arad: Săvârșin, Birchiș;
Județul Timiş: Tomești, Margina, Curtea, Pietroasa;
Județul Hunedoara: Ilia, Dobra, Zam, Gurasada, Lăpugiu de Jos, Burjuc, Bătrâna;

Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

ANM a emis COD Galben valabil de la : 12-07-2024 ora 17:55 până la : 12-07-2024 ora 19:00

In zona : Județul Suceava: Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Izvoarele Sucevei, Poiana Stampei, Cârlibaba, Coșna, Ciocănești;

Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

Canicula se intensifică în weekend, anunţă ANM: temperaturile vor urca în sudul și vestul țării până la maxime de circa 42°C. Mai mult, și săptămâna viitoare maximele vor atinge în sudul țării, în zone extinse, 42°C și posibil peste.

Cea mai mare parte a țării va suferi de caniculă, în continuare, în acest weekend. Vineri, sunt așteptate în sudul, vestul și estul țării maxime de până la 39°C, iar izolat, în special în sud este posibil să depășească 40°C.

Valul de caniculă se va intensifica pe parcursul weekendului, duminică fiind posibile în sud și local în vest maxime de chiar până la 42°C.

Citește și: Valul de caniculă se intensifică. Cât va mai ține canicula în România. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Atenție mare: indicele UV va fi foarte înalt pe parcursul weekendului, în mare parte din regiuni, fiind nevoie de protecție solară adecvată pentru a evita insolația, arsurile solare și problemele grave de sănătate.

Nopțile vor fi tropicale, cu minime de peste 20°C în mare parte din țară, cu excepția zonelor de munte, unde vă puteți bucura de aer mai răcoros.

Temperatura apei Mării Negre este și ea deosebit de ridicată, cu valori de 26-27°C pe litoralul românesc și bulgăresc.

Nici săptămâna viitoare canicula nu se va domoli, ci chiar se va agrava, maximele ajungând în sud pe arii extinse la circa 42°C și posibile chiar peste.

ANM a emis Cod roșu de Caniculă. ISU: „Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”

În contextual în care se anunță două zile cu temperaturi care vor depăși 40 de grade Celsius, specialiștii ISU vin cu o serie de recomandări pentru cei care locuiesc în București și Ilfov, valabile însă pentru toate zonele țării.

„Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică Cod Roșu, pentru municipiul București și județul Ilfov, valabilă în perioada 13 – 14.07.2024. În aceste zile, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, atrag atenția reprezentanții ISU.

O celulă pentru monitorizarea efectelor caniculei a fost activată în urma aprobării unor măsuri vor fi implementate pentru protejarea populației, până la încetarea avertizării de Cod Roșu de caniculă.

 

Date fiind condițiile climatologice, ISU BIF (București și Ilfov) face o serie de recomandări pentru protecția populației pe timpul caniculei.

Așadar, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat, precum magazinele, spațiile publice etc..

Este recomandat să evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11,00 – 18,00, dar și să purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Hidratarea este extrem de importantă de aceea este indicat să beți minim 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici). La fel de important pentru evitarea deshidratării este consumul de fructe și legume, precum pepenele, prunele, roșiile, dar și de iaurt – echivalentul unui pahar cu apă. Mâncarea echilibrată și variată, cu accent pe produsele cu valoare calorică mică, este de asemenea recomandată.

În același timp, este foarte important să fie evitate băuturile cu un conținut ridicat de cofeină – cafea, ceai, cola -, zahăr – sucurile carbogazoase – sau alcool, dar și alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Acestea grăbesc deshidratarea și vă pot transforma într-o potențială victimă a caniculei.

Codul roșu de caniculă ar putea fi prelungit și săptămâna viitoare. Directorul ANM: Este o situație fără precedent. În toată țara, vorbim despre temperaturi ce se pot apropia de 41 de grade la umbră

În aceste recomandări ISU se mai precizează să mențineți legătura cu persoanele în vârstă  – rude, prieteni, vecini, persoane cu dizabilități, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și să le oferiți asistență ori de câte ori au nevoie.

Atenție, nu lăsați copiii, animalele de companie, persoanele care nu se pot deplasa singuri/singure în autoturisme!

La cel mai mic semn de suferință, de disconfort termic, manifestat de dumneavoastră, copii, persoane apropiate sau nu cereți sfatul medicului de familie!

În cazul persoanelor care suferă de diferite afecțiuni este indicat să își continue tratamentul, conform indicațiilor medicului, fiind extrem de util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, în cazul celor care muncesc și în weekend, ca de altfel în orice perioadă caniculară, este importantă reducerea intensității și ritmului activităților fizice, după cum se mai menționează la capitolul „sfaturi caniculă”, precum și alternarea efortului dinamic cu cel static, la fel între perioadele de lucru și cele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Ultimele Stiri