UPDATE Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, susține că inundarea parțială a Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad constituie un incident regretabil, care poate fi catalogat drept „caz de forță majoră”.
„Aradul s-a confruntat și se confruntă cu ploi abundente, fiind în prezent sub incidența unei avertizări de ‘Cod Galben’. Din păcate, din cauza ploilor, a fost afectată secția Unitatea Primire Urgențe a SCJU Arad. Practic, sistemul de scurgere nu a mai făcut față, iar apa s-a înfiltrat până a ajuns să se inunde o zonă a UPU. De fapt, tendința de inundații a fost sesizată încă de la primele ploi abundente care au căzut în Arad în urmă cu o săptămână, când a apărut o primă pată de umezeală. Conducerea SCJU a sesizat firma care a executat lucrarea în data de 14 iunie, însă din păcate sesizarea nu a avut niciun efect concret și astfel s-a ajuns în această situație”, a declarat presei luni, Adrian Țolea.
El a făcut cunoscute măsurile care au fost luate.
‘Am încercat să remediem cât mai repede situația, pentru a nu afecta activitatea din cadrul Unității Primire Urgențe, care se desfășoară în prezent la capacitatea necesară. S-au luat măsurile imediate — izolarea zonei afectate, evacuarea apei, crearea unui flux de scurgere a precipitațiilor — urmând ca în perioada următoare problema să se soluționeze definitiv’, a spus Adrian Țolea.
Totodată, vicepreședintele CJ Arad a susținut că în acest moment prioritatea administrației județene o constituie remedierea situației, nu aceea de a căuta vinovați.
‘Lucrarea de la UPU a fost licitată în anul 2012, pentru proiectare și execuție, câștigătoare fiind firma ‘Amahouse’ SRL din Arad. Contractul s-a semnat în ianuarie 2013, recepția lucrării făcându-se în toamna anului 2015. Pe tot parcursul lucrării nu s-au semnalat nereguli sau deficiențe majore. Implicit, comisia de recepție, formată din 10 persoane, a considerat lucrarea calitativ bună. Consider că era greu de prevăzut că sistemul de scurgere va ceda, nefăcând față unei asemenea cantități record de precipitații. De altfel, lucrarea se află în garanție. Vom demara o anchetă internă pentru a vedea cauzele exacte și modalitatea de remediere a acestora. Cred că vom găsi o cale amiabilă de înțelegere cu firma care a executat lucrarea pentru a remedia acest neajuns. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun, mai avem și varianta justiției pentru că, repet, lucrarea se află în garanție’, a adăugat Adrian Țolea, vicepreședintele CJ Arad.
La Spitalul Judeţean Arad, la Unitatea de Primiri Urgenţe, din tavan a curs atât de multă apă, încât a fost nevoie de evacuarea sălii de resuscitare şi a celei de primire urgenţe, potrivit aradon.ro. Personalul din spital s-a mobilizat imediat pentru a strânge apa.
Potopul care s-a abătut, duminică seară, a paralizat activitatea în aproape tot oraşul Arad. Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Arad a suplimentat forţele de intervenţie, dar degeaba. Au fost chemate de acasă toate turele de serviciu. Apelurile au continuat să vină. Peste două sute de arădeni au sunat la 112 aşteptând ca cineva să intervină şi să îndrepte dezastrul cauzat de apă, copaci, stâpli.
Pompierii interveneau deja la ora 19.30 în zece locaţii pentru evacuarea apei şi la un incendiu de pe strada Pompei. În plus, au intervenit pentru degajarea de copaci şi stâlpi în municipiu şi pe DN7.
Apoi, la nici jumătate de oră distanţă, în jur de 60 de locaţii au fost declarate prioritare de către pompieri.
Apa a intrat în 27 de case, iar acolo pompierii au intervenit de urgenţă. În unele cartiere, apa a depăşit jumătate de metru. Aproape toată canalizarea a refulat în Arad, astel că pompierii au intervenit cu motopompe.