Potop în weekend, ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, rafale de vânt şi descărcări electrice HARTA

Vremea se strică la sfârşitul acestei săptămâni, ANM anunţând alerte de Cod Galben şi Cod Portocaliu de fenomene extreme.
Filip Stan
13 sept. 2024, 10:01
Potop în weekend, ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, rafale de vânt şi descărcări electrice HARTA

Meteorologii ANM au emis, vineri, cod portocaliu și galben de ploi torențiale în mare parte din țară.

 

ANM a emis COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 septembrie, ora 15 – 14 septembrie, ora 18
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ
Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Notă: astfel de fenomene se vor semnala, vineri, pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Anomalie termică în weekend, ciclonul polar ar putea aduce prima zăpadă în România. Meteorologii anunţă vară în sud, condiţii de iarnă la munte PROGNOZA METEO lunară

ANM a emis COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 13 septembrie, ora 18 – 14 septembrie, ora 15
Fenomene vizate: averse torențiale și importante cantitativ

Vine iarna în România. Furtuna Boris ajunge și în țara noastră în acest weekend

Zone afectate: județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava În intervalul menționat, în județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-240913093433

Prognoza meteo Bucureşti pentru Intervalul 13.09.2024 Ora 10:00 – 14.09.2024 Ora 09:00

Vremea va deveni călduroasă după-amiaza, când se va înregistra o temperatură maximă de 30…31 de grade. Cerul
va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și noaptea, când vor fi intervale cu averse, intensificări de
scurtă durată ale vântului și posibil descărcări electrice. Temperatura minimă va fi de 15…17 grade.

Prognoza meteo Bucureşti pentru Intervalul 14.09.2024 Ora 09:00 – 14.09.2024 Ora 18:00
Vremea se va răci față de intervalul anterior, astfel temperatura maximă va fi de 23…24 de grade. În prima parte a zilei
cerul va avea înnorări și probabilitatea de ploaie va fi ridicată, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla în general
moderat. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi
intensitatea fenomenelor meteorologice.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a declarat, într-un interviu pentru GÂNDUL,  cum va fi vremea în luna septembrie, dar și ce a adus ciclonul islandez la nivelul României, din punct de  vedere meteorologic.

Reamintim că, pe acest fond de incertitudine atmosferică, localităţile 2 Mai şi Vama Veche au fost puternic afectate de furtunile din ultimele două zile, iar bilanţul acestora înseamnă case inundate, plaje distruse şi drumuri complet impracticabile.

Interlocutoarea Gândul a explicat faptul că ciclonul, asociat și cu o pătrundere de masă de aer mai rece a determinat pentru scurt timp scăderea valorilor de temperaturi, anunțând că joi și vineri avem o ușoară creștere a valorilor de temperaturi.

„Este o un context specific, în care cantitățile de precipitații au fost unele semnificative în partea de Sud-Est a țării, acolo unde a fost în vigoare o atenționare meteorologică generală de cod galben, dublată de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu, 25 la număr pentru ziua de ieri, pentru localități din județele din partea de sud-est a țării, având în vedere valorile cantităților de precipitații de peste 25-40l /m², căzute pe secvențe scurte de timp, în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se apropie de 50-55l /m². În aceste condiții, o astfel de cantitate pe secvență scurtă de timp, sigur că dacă a putut să genereze situații de natură hidrologică.

Ciclonul, asociat și cu o pătrundere de masă de aer mai rece a determinat pentru scurt timp scăderea valorilor de temperaturi, la început în partea de vest, sud-vest a țării, după care și în regiunile extracarpatice, adică sudul și sud-estul țării, acolo unde pentru ziua de miercuri, maximele nu au depășit cel mult 25°C, de pildă, în sud-est.
Vineri avem o ușoară creștere a valorilor de temperaturi, mai ales în sud-est, unde este posibil să mai consemnăm valori de 28-29° mâine chiar 30°. Sâmbătă, o altă masă de aer rec, va face ca temperaturile la acest sfârșit de săptămână, cel puțin în regiunile intracarpatice, să se situeze între 12 până la 14°C, în timp ce în sud-sud-est să contăm din nou pe valori de până la 20, posibil 24°C.”

Elena Mateescu, ANM: „Septembrie este o lună a alternanțelor termice”

Elena Mateescu, directorul general ANM, a vorbit despre luna septembrie ca fiind una capricioasă, cu alternanțe de temperatură și schimbări de la furtuni la căldură.

În plus, specialistul ANM a mai precizat că vremea frumoasă – în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară = sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

„O alternanță termică semnificativă, dacă luăm în considerare – cel puțin prima decadă a lunii septembrie – care a fost mai degrabă caracterizată, ca fiind un sezon de vară, luând în considerare temperaturile de 35 și peste 35°C, temperaturi specifice unei zile de caniculă. Desigur că vremea frumoasă, în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară, sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

Putem să caracterizăm luna septembrie ca fiind, în continuare, o lună a extremelor meteorologice, după ianuarie-august, în care în fiecare lună am vorbit de perioade în care temperaturile au fost peste ceea ce ar fi normal pentru perioadele respective, întrerupte pentru perioade scurte de timp și de răciri, dar și de temperaturi ușor mai coborâte.
La acest moment, septembrie este o lună a alternanțelor termice, o lună mai bogată în precipitații și asta este bine având în vedere, de altfel, seceta pedologică de lungă durată și extremă care a afectat în bună parte din țară culturile din această primăvară”, a explicat specialistul ANM.

„Nu trebuie să excludem niciodată probabilitatea ca fenomenele meteorologice extreme să fie prezente”
Elena Mateescu i-a sfătuit pe oameni să fie atenți la avertizările meteorologice, precizând că ele trebuie luate în considerare, mai ales că vremea și-a schimbat tiparele, iar impactul fenomenelor meteorologice este unul imprevizibil.

„Depinde foarte mult de contextul sinoptic, geneza acestora. Episodul de la finalul lunii august, care a adus în zona Dobrogei cantități impresionante de precipitații de peste 150, chiar 225l/m² a fost din cauza ciclonului format în Marea Neagră – care a alimentat și cu o cantitate mai mare de aport de apă și o mare mai caldă, pe altitudine, combinat cu o scădere de temperaturi, a generat cantități impresionante de apă.

Sigur că poate să pară un clișeu, dar faptul că emitem aceste avertizări meteorologice generale cu mai bine de 24 sau 48 h înainte, cu siguranță trebuie luate în considerare și mai ales atunci când mesajele de vreme severă imediată care se emit în condițiile în care datele ne arată creșterea gradului de intensitate a fenomenului, de asemenea oamenii să încerce să-și protejeze viața și bunurile pe cât posibil.

Sigur că este foarte greu în condițiile în care observăm o cantitate de 200 de litri care cade pe secvențe foarte scurte de timp, aceasta ar trebui să fie asociată și cu ceea ce ar putea să însemne măsuri de adaptare la impactul fenomenelor meteorologice extreme care observăm ani de an că doboară recordurile înregistrate în anii anterior și tind să devină tipare devreme normală”, a conchis Elena Mateescu, directorul general ANM.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Ce salariu are un cardinal la Vatican? Papa Francisc a tăiat veniturile tuturor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”