Expediţia arheologico-subacvatică, ajunsă la cea de-a cincea ediţie, este prevăzută pentru 21-26 mai a.c., urmând să exploreze platoul Mării Negre la o adâncime între 20 şi 100 de metri cu ajutorul unei sonde, cu dirijare de la distanţă, ‘Sofocle-1’, echipată cu un sonar radar, scrie Agerpres.
‘Expediţia are o însemnătate deosebită datorită faptului că va încerca să verifice ipoteza avansată de doi cunoscuţii geologi americani William Ryan şi Walter Pitman că inundaţiile catastrofale evocate în Biblie au fost provocate de Marea Neagră sau de apele mediteranene în Holocenul timpuriu, ori de apele Mării Caspice în Pleistocenul târziu’– explică un reprezentant al expediţiei ucrainene. Potrivit acestuia, ipotezele celor doi geologi sugerează clar că ‘episodul despre potopul descris în Biblie are legătură directă cu Marea Neagră’.
Dar şi la ora actuală oamenii de ştiinţă din Ucraina au suficiente motive să creadă că platoul Mării Negre a fost locuit încă din epoca de piatră, iar apoi a fost acoperit de apă, conform agenţiei de presă Ukrinform. Pentru confirmarea ipotezei respective şi în căutarea urmelor de activitate umană va fi scanat întregul curs al Paleo-Niprului, acoperit de mare, de la insula Berezan (regiunea Nikolaev) până la limita zonei economice exclusive a României.
Între altele, cercetătorii ucraineni speră să găsească dovezi care să-i ajute în stabilirea cu mai multă exactitate a periodei în care s-a produs ‘potopul universal’. În prezent, unii oameni de ştiinţă consideră că dezastrul a avut loc în Marea Neagră acum 7.000-8.000 de ani, în schimb alţi apreciază că acesta s-a produs cu 14.000-17.000 de ani în urmă.