Proaspătul campion olimpic de tir de la Jocurile Olimpice, ascunde o poveste de viaţă impresionantă, presărată cu multe lipsuri.
Alin Moldoveanu s-a apucat de tir la vârsta de 12 ani, dar nu acesta a fost primul sport pe care l-a îmbrăţişat. A făcut înainte gimnastică, handbal şi karate. S-a apucat de tir dintr-o pură întâmplare. Cel care i-a îndrumat primii paşi în tainele acestui sport este antrenorul Adrian Alaci. Alături de acesta, Alin a trudit din greu şi, de cele mai multe ori, în condiţii severe din lipsă de bani.
„I-a plăcut foarte mult. Foarte silitor, foarte muncitor şi ăştia sunt copii foarte rari”, povesteşte Adrian Alaci, care păstrează arma cu care Moldoveanu a participat acum patru ani la JO de la Beijing, dar şi pe cele de la alte competiţii.
Din păcate, Alin s-a bucurat în carieră doar de suportul mamei. Tatăl său a murit în urmă cu şase ani, exact în ziua în care campionul olimpic împlinea 23 de ani. Mama lui, Ionelia, este astăzi foarte mândră: „Nu se pot exprima în cuvinte emoţiile care le trăieşti”.
Bunica Alexandra Nancu are doar cuvinte de laudă la adresa campionului: „E un copil de milioane, foarte bun, cuminte, ascultător. Nu a ştiut mititelul să se joace, să se ducă cu alţi copii. Numai a învăţat. A fost un elev bun şi şi-a dat interesul pentru serviciul lui. Suntem mulţumiţi până la Dumnezeu de mândria lui, că şi el e mândru, şi noi suntem mândri”.
Alin Moldoveanu s-a însurat în urmă cu trei ani cu Crina, cu care formează un cuplu de 13 ani.
„Ne-am văzut, nu ne-am plăcut din prima, dar pe parcurs ne-am dat seama că ne asemănăm foarte mult”, îşi aminteşte Crina.
Directorul general al clubului Unirea Focşani, acolo unde Alin a pornit pe drumul spre marea perfomanţă, va propune primăriei Focşani ca sportivului să-i fie atribuit titlul de cetăţean de onoare al municipiului de pe Milcov. Distincţia o mai deţine, în Vrancea, doar fosta campioană mondială la gimnastică Gina Gogean.