În celebra comună Sinteşti, din apropierea Bucureştiului, chiar sub nasul autorităţii centrale, s-a format o reţea incredibilă de corupţie, în stil mafiot: romii, care în timp au pus stăpânire pe aproape toate casele din localitate, au luat credite de sute de mii de euro, pe care nu le-au mai returnat, punând gaj în contul banilor casele lor, unele din chirpici, altele adevărate palate.
Potrivit România TV, acum, băncile nici măcar nu au curajul să le ia ţiganilor casele puse gaj, de teama scandalului, dar şi pentru că nu ar avea ce face cu ele. Potrivit DIICOT, palatele cu turnuleţe, dar şi cocioabele romilor din Sinteşti erau prezentate la bancă precum adevărate domenii imobiliare.
Cu complicitatea angajaţilor băncii, chiar şi pentru o simplă casă de chirpici, romii obţineau un credit de cel puţin 500.000 de euro. „Nu ţiganii sunt vinovaţi exclusiv, sunt persoane din bănci, cu funcţii importante şi persoane vizibile din ministere cu înalte funcţii„, a recunoscut la România TV William Oaie, reprezentantul romilor din Sinteşti.
Pentru că afacerea mergea foarte bine, romii s-au extins în tot satul Sinteşti.
Au cumpărat case bătrâneşti de la români la preţuri modice, le-au supraevaluat şi au luat credite de milioane. Acolo unde nu reuşeau de bună voie, au apelat la presiuni şi ameninţări. Acum au ajuns să deţină toată localitatea.
Citeşte şi Un poliţist şi un jandarm, răniţi într-un conflict cu romii din Sinteşti
Niciunul dintre romi, însă, nu şi-a plătit ratele, iar când mascaţii au venit peste ei, s-a dezlănţuit iureşul.
Dosarul creditelor luate cu acte false instrumentat de DIICOT arată că raomii erau folosiţi de persoane sus-puse. De cele mai multe ori, romii săraci şi analfabeţi primeau sume mici de bani pentru a semna contractele de credit la bănci.
Din milioanele de euro încasate, ei primeau câteva zeci de mii, contravaloarea caselor lăsate gaj. Grosul banilor ajungeau la capii reţelei, în frunte cu Dragoş Diaconescu, fost general DIE, sau chiar la vicepreşedinţii uneia dintre cele mai mari bănci din România. Chiar şi Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, a apărut în acest dosar ca martor. Omul de afaceri ar fi recomandat băncii firme de încredere care să ia credite, dar care nu mai erau apoi plătite. „Martora l-a auzit pe Suditu A. spunând că BEBE IONESCU este una din persoanele care au beneficiat de sumele de bani obţinute din creditare. Cu această ocazie, inculpatul TĂT M. i-a reproşat că de ce a dat declaraţii despre el şi BEBE IONESCU şi că ar fi trebuit să declare că nu cunoaşte nimic şi să îşi vadă de treaba ei„, scrie în dosarul întocmit de procurorii DIICOT, intrat în posesia România TV.
Peste 100 de oameni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT. Pe lângă oameni de afaceri importanţi, directori de bănci sau chiar şefi din cadrul fondului de garantare, se numără şi câteva zeci de rromi, amatori de credite de milioane cu garanţii de doi bani.