Tânăra a fost mai întâi intern la compania Thomson Reuters, iar un an mai târziu i s-a oferit șansa vieții ei, aceea de a lucra la o aplicație de știri pentru un produs secret al Apple.
Alina Vanderberghe a fost nevoită să semneze un contract de confidențialitate în timpul proiectului la produsul Apple. Românca era responsabilă pentru dezvoltarea segmentului ce viza experiența utilizatorului, iar pentru asta primea feedback de la Steve Jobs însuși.
În aprilie 2020, când aplicația la care Alina lucrase a fost dezvăluită lumii, iar tânăra a fost lăudată lăudată chiar de CEO-ul Apple odată cu lansarea acelui nou produs: primul iPad. Steve Jobs a apreciat cela mai mult elementul la care românca lucrase, experiența utilizatorului.
Din acel moment cariera Alinei Vanderberghe s-a aflat pe o pantă ascendentă, iar în doar șase ani ajungând Senior Vice President. Acest fapt a încurajat-o pe tânără să devină antreprenor pe cont propriu, așa că în 2016 a plecat din cadrul organizației și și-a înființat propria companie.
La momentul actual Alina Vanderberghe este directoarea Chili Piper, o companie cu peste 140 de angajați și care a avut parte de finanțări în valoare de 54 de milioane de dolari, inclusiv din partea Gradient Ventures, fondul Google pentru inteligență artificială.
Compania Chili Piper este pe cale să înregistreze un succes colosal, întrucât în viitorul apropiat e posibil să fie evaluată la mai mult de un miliard de dolari.
Alina Vanderberghe consideră că o parte din succesul ei se datorează eticii de muncă pe care a învățat-o în sistemul de învățământ din România.
„Americanii se concentrează foarte mult pe încrederea în sine. Aici, copiii sunt învățați că pot face orice. Se pune accentul mult și pe gândirea aspirațională.
În România se consideră că doar prin muncă grea poți să reușești, iar accentul cade pe o etică riguroasă a muncii. Așa că am învățat să muncesc din greu pentru a-mi urmări obiectivele. Chiar și acum mă simt vinovată când mă duc să-mi fac manichiura, de exemplu, pentru că am impresia că e o distragere de la munca grea și continuă pe care am fost învățată că trebuie să o fac.”, a declarat Alina Vanderberghe pentru pressone.ro.
Pe de altă parte parte, antreprenoarea consideră sistemul educațional din țara noastra ar trebui să-i învețe pe elevi să aibă încredere în forțele proprii. Alina critică metodelele dăunătoare pe care majoritatea profesorilor din România le folosesc pentru a face educație elevilor.
„Am avut niște profesori realmente duri în copilărie. Unii chiar erau violenți – atât verbal, cât și fizic. De exemplu, profesorul meu de matematică mi-a spus că ar fi bine să nu mă mai machiez pentru că nu poți fi frumoasă și deșteaptă în același timp. Încrederea mea în sine a fost subminată atunci, iar asta e o parte din mine la care sunt nevoită să lucrez constant.”, își amintește Alina Venderberghe.
Antreprenoarea românca susține că un element important pentru rreușita în domeniul afacerilor sunt oamenii de calitate din jurul ei. De asemenea, Alina este conștientă că o carieră în atreprenoriat nu este pentru ce slabi de inimă, întrcât este un domeniu foarte riscant.
„Un lucru pe care l-am învățat din experiența mea corporatistă este că nu poți face lucruri mărețe de una singură. Trebuie să te înconjori cu oameni care sunt mai deștepți ca tine și de la care ai ce învăța.
Pe partea mai puțin pozitivă, viața mea de corporatistă m-a transformat într-o workaholică, o dependentă de muncă. Încă mai lucrez la acceptarea faptului că trebuie să-mi iau din când în când o pauză. Cariera de antreprenor nu e pentru cei slabi de inimă – înainte să o apuci pe această cale trebuie să fii sigur că ești OK să-ți asumi acest risc, știind că ai putea da greș și să ajungi pe străzi, fără un venit.”, a declarat Alina Vanderberghe pentru pressone.ro.