În urmă cu cinci luni, Hanna Kostseva a aflat că cei doi frați ai săi, Stanislaw și Ilya, în vârstă de 19 și 21 de ani, au fost condamnați la moarte pentru crimă.
„Atunci când judecătorul a citit verdictul, oamenii din sala de judecată au început să aplaude. Inițial, a început doar unul, apoi a urmat un altul, apoi un al treilea și în curând toată sala aplauda. Pentru mine, în acel moment, a fost ca și cum propria viață mi-a fost luată”, a declarat Hanna pentru BBC NEWS.
Hanna spune că după pronunțarea verdictului s-a apropiat de cușca în care erau frații ei și a reușit să-i îmbrățișeze printre gratii. A promis că va face tot posibilul pentru a-i salva. Însă soarta lor era deja decisă.
Stanislaw şi Ilya Kostsew au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea fostei lor profesoare, Natalya Kostritsa, pe care au înjunghiat-o de peste 100 de ori. Ulterior au incendiat locuinţa acesteia, pentru a-și șterge urmele.
Cu o lună înaintea procesului celor doi fraţi, care între timp au pierdut şi apelul, preşedintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a vorbit despre acest subiect.
„Sunt niște gunoaie, nu pot fi calificați altfel. Au avut probleme înainte şi au fost pedepsiţi. Au ucis o profesoară pentru că a vrut să salveze nişte copii. Sora lor e nimic, e un element antisocial. Biata profesoară a încercat să salveze doi copii, iar ei au măcelărit-o„, a spus Lukashenko.
Într-un sfert de secol de când ocupă funcţia de preşedinte al Belarusului, Lukashenko a oferit clemenţă o singură dată.
Stanislaw şi Ilya Kostsewa au fost crescuţi doar de mama lor, Natalya, după ce tatăl lor a murit când unul avea 2 ani, iar al doilea doar câteva luni. Au stat cu mama lor până la 14, respectiv 16 ani, când autorităţile au decis să fie instituționalizați într-un centru pentru copii problemă.
În Belarus, costurile în astfel de situații sunt acoperite de părinți, iar mama celor doi a cumulat datorii de peste 4.000 de dolari către stat.
După ce au părăsit centrul de plasament, cei doi au decis să se răzbune pe cea care a reclamat-o pe mama lor pentru neglijenţă și din cauza căreia au ajuns ei la centrul pentru minori, adică fosta profesoară.
Din 1991, în Belarus au avut loc 400 de execuţii. Nicio o altă ţară europeană nu mai aplică pedeapsa capitală. Femeile nu pot fi condamnate la pedepsa capitală.