Clădirea din strada Tăbăcarilor numărul 7, unde şi-au găsit sfârşitul arşi de vii 32 de tineri şi alţi aproximativ 150 au fost răniţi grav, aparţine SC Pionierul SA, firma înfiinţată în 1991 şi care a fost privatizată în 1994, an de când societatea trăieşte practic din chirii. De numele acestei societăţi se leagă, însă, cazuri grave de evaziune fiscală şi condamnări cu închisoarea. Sunt implicate persoane fizice de cetăţenie israeliană dar, şi off-shore-uri din Cipru.
Cine deţine hala Colectiv
Potrivit informaţiilor furnizate ECONOMICA.NET de către ONRC, Pionierul SA, societatea care deţine spaţiul unde a avut loc incendiul din seara de 30 octombrie, este deţinută de un fond de investiţii cipriot, Teamset Consultants LTD (91,5% din acţiuni) şi GMP Privacom, o companie ce aparţine tot unui offshore din Cipru, Menta Investments Limited. Teamset a fost implicată anul trecut într-un scandal de evaziune fiscală în urma căruia, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti, a fost obligată la plata unor despăgubiri în valoare de 200.000 lei, sub aspectul infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată şi la plata sumei de peste 2,1 milioane de euro (alături de Zelivansky Gideon, fostul administrator al SC Pionierul SA ) cu titlu de despăgubiri civile. Partea vătămată în acest caz au fost statul român prin ANAF şi cetăţeanul român Mostafa Gozal, un partener de afaceri al lui Gideon.
Citeşte şi INCENDIU Club Colectiv: Numărul MORŢILOR a ajuns la 32. O tânără a murit la Spitalul Pantelimon
Mai mult, unul dintre foştii administratori ai Pionierul SA, cetăţeanul cu domiciliul în Israel, Zelivansky Gideon, a fost condamnat în acelaşi proces la 10 ani de închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune în formă continuată. Sentinţa a fost dată în octombrie 2014, la aproximativ un an de la deschiderea dosarului.
O companie pe moarte
În ceea ce priveşte business-ul Pionierul, compania a intrat anul acesta în insolvenţă, urmare a cheltuielilor cu indemnizaţiile unor membri ai CA, stabilite la un nivel foarte ridicat în raport cu posibilităţile reale ale companiei. Dar mai ales a faptului că, în decembrie 2014, compania a pierdut procesul cu Mostafa Gonzal, cel păgubit de acţionarii Pionierul, ce a condus la executarea silită pentru o sumă de 1.750.000 euro. „Cu toate că au fost amânate plăţile indemnizaţiilor membrilor CA, aceste sume au generat calcularea de impozite de către ANAF, fiind acumulate datorii către bugetul de stat în valoare de peste 360.000 de lei”, se arată în raportul administratorului judiciar.
Potrivit sursei citate, în 2012, Mostafa Gonzal a chemat Pionierul în judecată procesul având ca obiect „acţiune în daune delictuale”, iar doi ani mai târziu Tribunalul Bucureşti obliga Pionierul să-i plătească lui Gozal 1.750.000 euro. „Creditorul Mostafa Gozal a pus în executare sentinţa civilă, societatea debitoare fiind executată silit prin toate formele de executare. Pentru a preveni pierderea unor bunuri importante din patrimoniu, debitoarea a formulat cerere de deschidere a procedurii generale de insolvenţă, în vederea elaborării unui plan de reorganizare”, se mai specifică în raportul administratorului judiciar. Conform aceleiaşi surse, societatea desfăşoară încă activitate şi speră să se redreseze prin creşterea numărului de clienţi şi majorarea treptată a tarifelor.
Compania a raportat în 2014 o cifră de afaceri netă de 1,2 milioane de lei şi pierderi de peste 129.000 de lei. Firma deţine terenuri de peste 16.600 de mp, clădiri în suprafaţă de peste 10.900 de mp.
Pionierul SA, datoare vândută lui Gozal
Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, cel mai mare creditor al Pionierul SA este Mostafa Gozal, un cetăţean român născut în 1954, care are de recuperat cei 1,75 de milioane de euro. Urmează Administraţia Finanţelor Publice Sector 4 cu peste 375.000 de lei, dar şi Zelivansky Gideon, cel care a fost acuzat în acest caz, cu 660.000 de lei.
Clădirea Pionierul a fost construită în 1913 de către industriaşul Nicola Prodanof. Din perioada comunistă şi până la privatizare, a produs pantofi sport, în colaborare chiar şi cu Adidas.
Potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 4, SC Colectiv SRL, firma care opera clubul cu acelaşi nume, a închiriat la acea adresă un spaţiu de 425 de metri pătraţi.