POVESTEA CUTREMURĂTOARE a unui tânăr. La 14 ani a aflat că ar putea muri oricând

Stigmatizarea şi discriminarea sunt mai greu de suportat decât boala, și asta o poate spune cu ușurință un bolnav de SIDA. Răzvan este încă un copil, abia a împlinit 19 ani și cu toate astea a cunoscut de mult prea mult timp ce înseamnă răutatea oamenilor și ce înseamnă să provoci scârbă și în același timp milă celor din jur. Nu a greșit cu nimic, nu a făcut rău nimănui, dar pentru că o erore umană l-a înscris în rândul seropozitivilor, viața lui a fost presărată de umilință și durere încă din anii copilăriei. 
Roxana Gagiu
02 dec. 2012, 09:18
POVESTEA CUTREMURĂTOARE a unui tânăr. La 14 ani a aflat că ar putea muri oricând

Oamenii care află că sunt bolnavi de SIDA, acceptă această boală în diferite moduri, depinde cât sunt de informați şi câtă putere au să recunoască în faţa celorlalţi că au o problemă. Nu este uşor însă cum poate înțelege această boală un copil de 14 ani.

Răzvan avea 14 ani când a auzit pentru prima dată de HIV. Era un copil și pentru el viața nu fusese deloc ușoară nici până atunci. Născut într-o familie săracă, băiatul a fost abandonat de mama lui, la scurt timp după naștere, într-un orfelinat. Nu a stat mult, câteva săptămâni, dar au fost suficiente pentru a-i marca viața, pentru a lăsa urmări grave. A fost luat din centru de tatăl său, acesta întors acasă de la muncă.

Doi ani mai târziu, părinții aveau să afle că micuțul lor este bolnav. „Totul a început la vârsta de 2 ani, atunci părinții mei au aflat ca sunt seropozitiv. Am luat boala cât am stat la centrul acela de plasament”, a povestit Răzvan. El, însă, avea să afle mult mai târziu, pe la 14 ani, că este un copil ce avea să fie renegat de societate și rude. Mereu s-a gândit că ceva este în neregulă cu el. Deși erau săraci, el primea întotdeauna jucăria dorită, nu adormea niciodată nemâncat și nu mergea la școală ca ceilalți copii, părinții spunându-i mereu că el are o fire mai bolnăvicioasă și trebuie protejat.

Toate astea aveau un sens, mai ales că la 7 ani a suferit un grav accident și până la 12 ani, Răzvan nu a putut merge. Băiatul a căzut de la etajul 1 pe beton și și-a fisurat bazinul. 

A aflat la 14 ani că moartea îi este aproape

În timpul unui conflict familial el a auzit pentru prima dată că moarte îi este aproape. „O mătușă se certa cu mama mea spunându-i că nu înțelege de ce pe mine mă tratează altfel, ținănd cont că mai are doi copii. Atunci am auzit ceva înfiorător: copilul meu mâine-poimâine moare, de ce să nu-i fac toate poftele? Nu am înțeles ce vrea să spună, dar m-au speriat vorbele ei, însă nu am zis nimic„, a povestit Răzvan.

La început negi totul, te enervezi pe toţi din jur, pe viaţă, până ajungi să admiţi lucrul acesta. Simțea teama, disperarea și nu știa ce să facă. A auzit apoi şi o discuție între doi veri de-ai lui și a început să înțeleagă. „Nu bea din sticla lui. Nu știi ce a zis mama? Are SIDA”. A fost un șoc prea mare. A început să citescă pe internet. Afla lucruri groaznice și când a simțit că nu mai poate suporta a alergat plângând la părinți cerând adevărul. Nu mai suporta acel chin. Citise pe internet, auzea zilnic în fața blocului de acea boală. Doi vecini de-ai lui își pierduse viața subit, pentru că nu au fost diagnosticați la timp cu SIDA. Boala i-a doborât imediat, nefiind tratată. Au lăsat în urmă un copil și multă durere. A acceptat cu greu că este seropozitiv, mai ales că problemele apăreau mereu în viaţa lui.

Un an mai târziu, părinţii aveau să se despartă, el rămânând în grija unor bunici bătrâni şi săraci şi în grija unui frate mai mare. Fusese martor de prea multe ori la scandalurile părinţilor lui şi atunci când s-a produs ruptura nu a fost surprins. A stat o perioadă cu bunicii, dar necazurile lui nu aveau să se termine. Rudele erau nemulţumite că el avea propria lui cameră, reproşau bătrânilor că băiatul nu are o cană doar pentru el, îl stigmatizau şi îl răneau cu vorbele lor mult prea dure pentru un adolescent. Şi-a dat seama că nu mai poate rămâne în acea casă.

Şi-a dat seama că nu este singur, a acceptat boala

S-a mutat cu chirie, împreună cu alţi tineri seropozitivi, a început să privească altfel viaţa şi să înţeleagă uşor uşor că este un om care merită să ducă o viaţă normală. „Am întâlnit oameni care aveau aceeaşi problemă, toti erau marcaţi de aceeaşi boală. Totul s-a schimbat, mi-am dat seama că nu sunt singur. Mi-am dat seama că sunt mulţi în situaţia mea şi trăiesc. Fac tratament, muncesc, sunt îndrăgostit, viaţa e frumoasă”, a spus Răzvan.

Primeşte 700 de lei ajutor de la stat, împarte pliante şi vede totul cu optimism. „Stau şi mă gândesc : HIV. Crezi că e ce e mai rău, dar nu e. Cel mai urât lucru e să nu poţi merge, să trăieşti cu gândul că azi eşti şi mâine nu mai eşti. Sunt alte boli care te doboară. Cu SIDA poţi trăi o viaţă cât de cât normală”, mai spune băiatul.

1 Decembrie a fost o zi cu dublă semnificaţie. Pentru români este Ziua Naţională, iar pentru restul lumii este Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV – SIDA. Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA a fost marcată înca din 1988 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Cu această Ocazie, Andrei vrea să transmită un mesaj tuturor oamenilor. Îl doare că nu este înţeles de cei din jur şi mărturiseşte că ar vrea ca oamenii să nu mai discrimineze, să înveţe ce înseamnă acesta boală, să se informeze şi să înţeleagă că SIDA nu se poate lua printr-o simplă atingere sau prin aer.

Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA, înregistrate în România din 1986

Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în septembrie 2012. Peste 6.000 de oameni au murit din această cauză, iar numărul celor care se îmbolnăvesc este în creştere. Numai în acest an, potrivit UNAIDS, au fost raportate 543 de cazuri noi.

UNAIDS a raportat o scădere cu 50 la sută a cazurilor de infecţie cu HIV în 25 de ţări, dar şi o creştere cu 63 la sută a numărului de persoane care au acces la tratament antiretroviral. Potrivit sursei citate, la nivel global, numărul deceselor cauzate de HIV a scăzut cu mai mult de 25 % în perioada 2005 – 2011.

Zona în care se înregistrează cele mai mari progrese este cea privind numărul de infecţii noi la copii, numărul cazurilor de infecţie cu HIV în rândul nou-născuţilor reducându-se la jumătate în ultimii doi ani.

HIV nu mai este o boală fatală

Liana Velica, coordonator de programe la ARAS România a explicat pentru ROMÂNIATV.NET că infecția cu HIV a devenit o boală cronică. Dacă facem o comparație de acum cu situatia din 90-91 când s-a descoperit cât de afectată e România de infecția cu HIV vedem că s-au schimbat lucrurile. Acum este accesibil tratamentul și infecția cu HIV nu mai este o boală fatală, a devenit o boală cronică. Asta este schimbarea esențiala, a declarat Velica.

Reprezentantul ARAS a declarat, de asemenea, că în ultimii ani s-a schimbat foarte mult calea de infectare. Dacă în anii 90 calea de infectare în România a fost cea prin sânge, cea prin sistemul sanitar, în anii următori a fost transmiterea heterosexuală. În ultimii ani a început să crească destul de mult calea de transmitere de la bărbat la bărbat, iar în 2010 a fost explozie prin consum de droguri injectabile. 

Îngrijorător este că numărul persoanelor care s-au infectat cu virusul HIV prin consum de droguri injectabile a crescut foarte mult, e un salt de la 3 % la 19 %, într-un an și asta reprezintă un semnal de alarmă.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Peste 37.500 de candidați s-au înscris la concursul național de ocupare a posturilor didactice
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'