Povestea de succes a unei românce care trăiește de 22 de ani în Italia. Și-a deschis propria afacere, reușind să-i impresioneze pe străini: „Deși vorbesc cinci limbi, nu îmi găseam de lucru”

Ramona Leoca, o româncă de 55 de ani, a deschis o spălătorie „verde” în Italia, care găzduiește și un depozit de bagaje pentru turuiști.
Irina Dumitrescu
22 mai 2024, 12:36
Povestea de succes a unei românce care trăiește de 22 de ani în Italia. Și-a deschis propria afacere, reușind să-i impresioneze pe străini: „Deși vorbesc cinci limbi, nu îmi găseam de lucru”
Ramona, românca care și-a deschis o afacere de succes în Italia

Aflată într-un cartier pitoresc din bari, spălătoria ecologică „LavAndare” a ajuns o afacere de succes, românca fiind foarte apreciată de locuitori pentru ideea ei de a combina serviciile de spălătorie cu depozitarea bagajelor.

Ramona Leoca a absolvit Facultatea de Limba și Literatură Română și vorbește fluent cinci limbi, inclusiv japoneza, și a lucrat ca interpret. Ea a ajuns în Italia în 2002 și s-a stabilit în Bari în 2015, unde s-a confruntat cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă adecvat calificărilor sale.

„Când angajatorii vedeau experiența mea anterioară, le era jenă să-mi ofere doar 800 de euro salariu”, a declarat Ramona, potrivit bari.repubblica.it.

Citește și: Amazon deschide o afacere de milioane la București! La conducere a fost pus un important afacerist român

Ulterior, românca a decis să își urmeze propriul drum, aplicând la programul regional „Nidi” pentru a-și deschide propria afacere.

Așa a luat naștere „LavAndare”, în 2018, o spălătorie cu o abordare ecologică și inovatoare. Românca a integrat reciclarea plasticului în afacerea sa, utilizând pungi reciclate de la magazine pentru împachetarea hainelor și detergent la vrac pentru a reduce deșeurile. Afacerea sa a crescut treptat, mutându-se într-un spațiu mai mare de circa 120 de metri pătrați, scrie stiridiaspora.ro.

Recent, Ramona a mai adăugat și un serviciu de depozitare bagaje, funcționând zilnic între orele 09.00 și 21.00.

„Lucrez cu multe structuri de cazare și am realizat că un serviciu de depozitare ar fi util pentru bagajele turiștilor”, a explicat ea.

Prețurile pentru depozitare variază de la 3 euro pentru un bagaj mic până la 7 euro pentru unul mare, pentru 8 ore.

Pe viitor, Ramona dorește să ofere servicii de self-service duminica, pentru a veni în spijinul celor cu programe încărcate.

„Cel mai prețios lucru pe care îl avem este timpul. Și eu intervin în viața agitată a celor care lucrează la birou și când se întorc acasă nu mai au energie”, a adăugat ea.

Citește și: Descoperă povestea incredibilă a doi bucureșteni care au renunțat la oraș pentru a face avere la țară! Ce afacere au pornit în propria lor livadă cu doar 12.000 euro

Românca are și un mesaj pentru femeile străine care caută o oportunitate de muncă.

„Să încerce să fie independente, să lupte pentru ceea ce visează, fie că sunt de aici sau nu. Sigur, pentru femeile străine există bariera lingvistică, dar nu trebuie să renunțe.”

În continuare, Ramona își propune să organizeze activități comunitare, precum zile dedicate bucătăriei internaționale. „Aici sunt multe comunități, inclusiv filipinezi și pakistanezi. Ar fi frumos să îi lăsăm să se exprime prin felurile de mâncare tradiționale”, a concluzionat ea.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Ce să adaugi peste carnea de pui la cuptor ca să-i dai un gust de neuitat. Ingredientul care îi oferă o savoare de excepție
Capital.ro
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Atenție dacă vizitați această țară! Alertă de călătorie de la MAE!
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Zodii aflate în impas. E un moment bun de reflecție în viața lor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul aerian! Oamenii au primit mesaj RO-ALERT!
Capital.ro
SCHIMBARE drastică pentru milioane de români. S-a aflat ce SE PREGĂTEȘTE: Este vorba de o decizie politică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Rusia amenință Chișinăul după declarațiile ministrului de Externe al Republicii Moldova
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!