Își spun: „Ne iubim!”, iar el o completează, mai apoi: „după 40 de ani, nu mai e nici un dubiu!”. Pe cei doi soţi, dragostea i-a ținut împreună 40 de ani și tot dragostea i-a adus azi, aici, pe un pat de spital. Nedizlipiți, cu mâinile împreunate în căuș, luptă cu o boală răvășitoare – cancerul.
Totul a început înainte de Crăciun, când pe Elena au pus-o la pat durerile de coloană. Și-a zis că e doar oboseală și un pic de reumatism însă, în urma unui control amănunțit, medicii i-au pus o parafă dezarmantă. Nu ar fi crezut nicio o clipă că tocmai ei i se poate întâmpla o astfel de tragedie, iar vestea a căzut ca un trăznet. „Când ne-au arătat rezultatele de la RMN, n-am avut ce să mai fac. Efectiv, m-a pus jos. Boala nu te iartă! Te macină așa, ușor, ușor….”
„La ora actuală cancerul este un flagel mondial. Este endemic.”, susține medicul Pavel Chirilă, fondatorul Centrului de îngrijiri paleative Sfânta Irina. „Stresul este enorm pentru că tulbură profund viața bolnavului din momentul în care află că are de-a face cu o boală serioasă. Dacă este ajutat să lupte de către cei din jur, poate învinge această boală”.
Ajunsă la Sfânta Irina, ducând pe picioare un cancer în stadiu avansat, Elena nu și-a pierdut optimismul nici măcar o secundă. În acest loc, în care pacienții se întâlnesc cu îngerii lor, înconjurată de familie, a acceptat să-și spună durerea în numele miilor de pacineți diagnosticați cu cancer în România. Pentru ei, și pentru ea, nu își permite să plângă. Din contră. „Lacrimile nu fac bine. Am plâns și eu de câteva ori, însă e bine să fii mai tare în fața bolii. În orice caz, de Paște vreau să fiu acasă. Nici nu mă gândesc! De Paște voi fi acasă.”
În surdină, un preot rostește o rugăciune pentru iertarea păcatelor. Odată cu el, un murmur de femeie îi acoperă crezul, în același ton. Se roagă și, fără să știe, ruga lor, în această clipă se duce înspre Elena. Anul acesta, de Paște, dorința i se va împlini, dar nu aici pe pământ, ci în brațele îngerilor săi păzitori. La câteva ore după ce ne-a dat o lecție importantă de viață, a plecat, lăsându-ne un ultim îndemn la forță și nu la deznădejde.
„Ceea ce-ți dă bolnavul nu poate să-ți dea nicio carte pe care o citești„, se aud în șoaptă cuvintele Tatianei, psihoterapeutul clinicii. Cumva, asta e lecția testament a celor mulți care pierd lupta cu viața.
Șansele la viață în lupta cu cancerul cresc considerabil dacă e depistat la timp, și dacă, pe tot parcursul bolii, pacientul e îndrumat și susținut. Pentru aceasta, medicii de la Sfânta Irina își doresc să pună bazele CLINICII NERA, primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Motivația lor e una cât se poate de simplă și adevărată. „Clinica NERA vrea să îl preia pe bolnav de acolo de unde a aflat vestea. Rapiditatea cu care noi ne vom mișca, va face diferenta între viață și moarte”.
Recuperarea oncologică este un concept folosit de zeci de ani, cu succes în multe țări din Europa și America și are în vedere abordarea personalizată, interdisciplinară și multidisciplinară a cancerului. Terapiile adaptate, centrate pe pacient, permit acestuia să-și mobilizeze și dezvolte resursele fizice și mentale pentru a stimula mecanismele de auto-vindecare.
Ajută la construcția Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România.
Intră pe www.clinicanera.ro sau dă un SMS la 8843 în valoare de 2 euro (fără TVA).
Sună la 0900900150 (10 euro), 0900900152 (5 euro), 0900900154 (2 euro)
Cont bancar: RO64WBAN25110002A2064936l
Banca Comercială SanPaolo România, Sucursala Moşilor.
Arată-ne că România are suflet! Salvează vieți și implică-te în campania derulată de România TV şi ROMÂNIATV.NET pentru ridicarea Clinicii NERA, primul centru medical destinat tratării și recuperării bolnavilor de cancer din România.
Povestea Elenei face parte din campania „România are suflet”, iniţiată de RTV.NET şi România TV.