Povestea emoționantă a medicului Leon Dănăilă: „La 13 ani mă duceam la cerşit, nu am avut niciun sprijin din partea nimănui”

Puțin știu drama geniului medical Leon Dănăilă. Omul, care a salvat zeci de mii de vieți, a avut o copilărie extrem de dură, iar eforturile depuse de el sunt greu de imaginat. Cum a ajuns acesta să fie inclus în rândul celor 500 de genii din întreaga lume și care sunt sacrificiile pe care a fost nevoit să le facă.
Alina Costache
07 feb. 2023, 13:38
Povestea emoționantă a medicului Leon Dănăilă: „La 13 ani mă duceam la cerşit, nu am avut niciun sprijin din partea nimănui”

Geniul medical, supranumit „sculptorul de creiere”, Leon Dănăilă, se apropie de nobila vârstă de 90 de ani și afirmă cu tărie că nu ar schimba nimic. Acesta a explicat că oricât de complicată a fost viața lui și oricât de multe obstacole ar fi întâlnit pe drum, nu ar lua nicio decizie diferit. Acesta nu trăiește în lux sau bogăție, ba mai mult afirmă că niciodată nu ar fi visat să se îmbogățească, ci să salveze vieți.

”Sculptorul de creiere” este inclus în rândul celor 500 de genii din toată lumea, fiind unul dintre cei mai recunoscuți neurochirurgi la nivel mondial. Leon Dănăilă are în palmares peste 40.000 de operații, și totuși se declară „cel mai sărac medic din lume”. Acesta a povestit că a vrut să își vândă casa pentru a putea publica o carte.

Citește și: Neurochirurgul Leon Dănăilă tragediile și victoriile unui temerar în medicină: „Frica, teama scad foarte mult imunitatea. Eu n-am avut niciodată frică de nimic”

Geniul medical s-a născut pe data de 1 iulie 1933 la Darabani, fiind unul dintre cei trei copii ai familiei. Mama lui avea doar patru clase, iar tatăl său nu avea carte aproape deloc, totuși Leon Dănăilă avea steaua lui. Universul s-a aliniat când, copil fiind, a găsit la gunoi o carte de chirugie. Cartea era aproape distrusă, însă copilul a vrut să o salveze, așa că a cusut-o cu sârmă și a parcurs-o fară să răsufle. Din acel moment, Leon Dănăilă a știut că acesta va fi drumul său.

A fost singurul din liceul său care a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, cu toate că a fost de multe ori descurajat din cauza notelor la matematică. Când a terminat liceul i s-a spus la secretariat: „Tu să te duci la Medicină? Nu vezi ce note ai la matematică? Acolo merg numai ăştia cu 10 pe linie.”

Leon Dănăilă:„Nu am vrut să fac avere din suferința oamenilor”

Leon Dănăilă a solicitat să facă cei trei ani de rezidențiat la țară, printre oamenii simpli din Comăneşti şi Dărmăneşti. Satisfacția lui venea din faptul că putea să îi vindece, să îi facă bine pe cei care aveu disperată nevoie de ajutorul său. S-a îndrăgostit de creierul uman, a studiat tot ce i-a picat în mână pe acest subiect și a fost cel care a reușit să reducă mortalitatea din timpul operaților de la 50% la 3-4%. Pentru acest succes enorm a obținut o bursă Fullbright de un an la New York, cu aprobobare de la Cabinetul 2, în anul 1980.

„Eu provin dintr-o familie foarte modestă. Tatăl meu nu știa carte, mama avea patru clase… Eu m-am născut într-un mediu de activitate fizică, fără să am o bibliotecă acasă sau fără să știu ce activitate aș îmbrățișa eu. Văzând că bolnavii sunt tratați superficial, am zis să nu îi las pe oamenii ăștia pe mâna unui om care nu este specialist. Nu am urmărit niciodată banii. Nu am vrut să fac avere din suferința oamenilor. Toți mă cunosc, nu am luat bani. Ca să pot face cercetare și ca să public cărți am dat bani’, a precizat medicul Leo Dănăilă pentru Antena Stars.

Leon Dănăilă a avut o copilărie extrem de grea, însă acest lucru nu l-a împiedicat să viseze și să lupte pentru ceea ce își dorea să facă. Acesta a dezvăluit că nu puține au fost momentele în care a fost nevoit să cerșească pentru a putea să se întrețină și să își ajute și familia.

„Este foarte greu să rabzi de foame. Munca de cerşetor este foarte dificilă. La 13 ani mă duceam la cerşit pe malul Prutului. Aşa mi-am salvat familia. Mi-a fost foarte greu, nu am avut niciun sprijin din partea nimănui, părinţii mei nu ştiau carte, nu m-a îndrumat nimeni”, spunea academicianul Leon Dănăilă în trecut.

Este deja extrem de cunoscut faptul că Leon Dănăilă nu a visat vreodată averi, niciodată nu a alergat după bani, ci de-a lungul carierei lui uriașe s-a hrănit cu binele pe care îl făcea. De multe ori „sculptorul de creiere” a refuzat să primească bani, iar pentru a publica o carte, acesta ar fi dorit să își vândă casa.

„Am fost trecut în rândul celor 500 de genii. În România ai parte de mai puțină atenție sau îi interesează progresele profesionale sau activitatea profesională dacă ești medic. Eu iubesc foarte mult oamenii și îmi place să îi ajut, nu numai prin operații și consultații, dar și prin cercetările pe care le-am făcut și care sunt cunoscute și în străinătate.’, a mai declarat Leon Dănăilă.

Leon Dănăilă este de părere că dacă ești sincer în gândurile tale, credința te poate vindeca, însă pe cât de simplu pare, pe atât de complicat este în realitate.

,,Credința este bună. Dacă crezi în ceva totuși te faci bine, dar credința aceasta nu este un lucru foarte simplu. Credința este ca și știința. Trebuie să cunoști sacroterapia, să ții posturile, să le cunoști, psalpii, împărtășania”.

Citește și: Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, unul dintre cele 500 de genii ale secolului XX, trăieşte la limita sărăciei: „Mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie. Am vândut tot”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Miting de susținere a Ucrainei organizat la Boston în pragul celor trei ani de la începutul invaziei rusești
MediaFlux
TRAGEDIE în ROMÂNIA! A murit pe PÂRTIA de SKI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe