În data de 19 septembrie 1989, o aeronavă cu 170 de persoane, care a plecat din aeroportul Brazzaville şi se îndrepta spre Paris, a explodat în aer. Rămăşiţele avionului s-au împrăştiat în regiunea Tenere, Nigeria, din deşertul Sahara. În spatele prăbuşirii s-a aflat şase terorişti libieni care au plasat o bombă în avion. Toate persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa în acest atentat.
La 18 ani după tragedie, familiile victimelor s-au adunat în locul prăbuşirii pentru a construi un monument comemorativ.
Din cauza faptului că avionul s-a prăbuşit în deşert, chiar şi acum se găsesc urme din aeronavă, potrivit unui utilizator al platformei Imgur.
Monumentul a fost construit de asociaţia familiilor victimelor atentatului – „Les Familles de l’Attentat duc DC-10 d’UTA”, împreună cu ajutorul localnicilor.
Monumentul a fost construit în mare parte fără ajutorul maşinăriilor şi a început cu un cerc din piatră neagră aşezată sub forma unui cerc cu un diametru de 60 de metri. Din cauză că regiunea Tenere este una dintre cele mai inaccesibile locuri de pe planetă, pietrele au fost aduse cu ajutorul unor camioane de la o distanţă, de 70 de kilometri.
Pentru a aminti de persoanele care şi-au pierdut viaţa în atentat, pe circumferinţa cercului au fost poziţionate 170 de oglinzi sparte, în suporturi speciale.
Placa de comemorare a fost construită din aripa de la tribord a avionului, găsită la 16 kilometri distanţă faţă de locul prăbuşirii. Pe această aripă a fost poziţionată o placă pe care au fost menţionate numele tuturor victimelor zborului UTA 772.
Monumentul a fost construit în perioada mai-iulie 2007 şi a fost finanţată parţial de pachetul de compensaţii, în valoare de 170 de milioane de dolari, oferit de guvernul libian.