Povestea impresionantă a lui Kusum, nepaleza care lucrează într-o băcănie din România. Prezența muncitorilor asiatici pe piața muncii din România a devenit o normalitate în condițiile în care tot mai mulți români au părăsit țara și s-au stabilit în țări mult mai dezvoltate în speranța unui trai mai bun.
Din cauza lipsei de personal cu care se confruntă piața muncii din România, oamenii de afaceri au fost nevoiți să aducă muncitori asiatici din țări precum: Sri Lanka, Pakistan, India și Nepal.
Este și cazul Kusum Joshi, o tânără venită de aproape două luni din Nepal, să lucreze ca vânzătoare la o băcănie din Buzău.
„Bine ați venit în bacania noastră. Avem aici foarte multe produse, precum salamurile, trufe, avem produse universale”, sunt cuvintele, rostite cu un accent străin, cu care Kusum îi întâmpină pe clienți.
În cele câteva săptămâni de când se află pe plaiurile mioritice, Kusum a învățat deja foarte multe cuvinte în limba română, dar și care sunt formulele de politețe.
Lecțiile îi sunt predate chiar de către Mihaela, colega sa de tură, în timp ce pregătesc pachetele cu daruri comandate de clienți sau aranjează produsele pe raft.
„Este foarte curioasă, se implică foarte mult în munca de aici și îi place să învețe. Doar că nu a venit de foarte mult timp. Se descurcă însă foarte bine cu engleza”, a declarat Mihaela, pentru Adevărul.
Nepaleza a mărturisit că deși la început era speriată de gândul că a ajuns într-o cultură foarte diferită de cea din țara sa, este extrem de îndrăgostită de politețea românilor.
„Când am venit, eram puțin speriată din cauza limbii diferite. Mă gândeam că aici cei mai mulți vorbesc limba română, noi vorbind engleza, deci cum o să comunicăm. Dar, când am venit aici, am văzut că îmi făcusem probleme degeaba și că oamenii sunt politicoși, răbdători cu mine”, a declarat Kusum Joshi.
Acum, nepaleza vrea să învețe cât mai multe despre cultura românească și plănuiește să se stabilească definitiv în țara noastră, așa cum au făcut-o și alți angajați asiatici ai celor care dețin băcănia din Buzău.
”Patroana noastră aduce muncitori din Sri Lanka, Pakistan, India și Nepal și pentru noi toți este o mare șansă de a avea un viitor mai bun”, a mai spus Kusum.