Ciorba de burtă e împrumutată de la turci, dar parcă tot în România are un gust mai bun, ce rămâne întipărit în memorie. Românii sunt mari amatori ai acestui preparat, de aceea fiecare zonă a țării are o rețetă unică pentru ciorba de burtă.
Citește și: Când se pune smântâna în ciorba de burtă, de fapt! Greșeala pe care o fac multe gospodine
Potrivit credințelor populare, nu ar exista român căruia să nu îi placă ciorba de burtă. Această rețetă este împrumutată din gastronomia turcă, însă a fost adaptată în funcție de preferințele noastre. Astfel, în preparat s-au adăugat oțetul, mai multe legume, zarzavatul și, pentru a-i îmbunătăți consistența, oasele de vită cu măduvă. Pentru o notă mai pregnantă se pot folosi oasele de vițel, care dau cremozitate compozitiei.
„Curtea Domnească este cunoscută, despre Turnul Chindiei și despre întreg ansamblul domnesc se știu multe lucruri, dar despre Târgoviștea medievală, despre arhitectura și stilul caselor, astăzi, se știe mai puțin. Și, faptul că ai explorat lucrurile mai puțin știute, cred că face ca privitorul să simtă gustul de a veni aici! Târgoviștea își recapătă unitatea, sesisez și eu lucrul acesta, și unitatea asta este legată de identitate. Pe măsură ce oamenii descoperă valorile acestor locuri, simt, natural, să caute cea mai bună versiune din ei.
Chiar dacă n-o mărturisesc, că nimeni nu o să spună asta: știți, eu caut să fiu cel mai bun! Dar, așa se comportă. Asta, dintr-o nevoie interioară și, cred eu, pentru că speră ca cei plecați să se întoarcă. Și, să aibă de ce să se întoarcă! Aici este o vibrație puternică, de natură istorică, culturală, pentru care merită să vii și să te simți bine!”, a spus scriitorul Sorin Diaconescu în cadrul emisiunii „Istorii de bun gust” de pe TVR2.
Ciorba de burtă ar fi luat naștere din imaginația ciorbarilor, maeștri ai acestor preparate din curtura turcă, care găteau aceste preparate pentru a-și întrema pe cei răniți în lupte.
„Despre ciorba de burtă trebuie să spun că turcii, în perioada marilor expansiuni militare, aveau o mulțime de ciorbari (așa se numeau cei care găteau doar ciorbă, un preparat despre care se știa că îi pune pe picioare pe cei răniți). Locul de preparare al ciorbei se afla chiar lângă corturile în care erau tratați răniții”, a explicat și Camelia Moise, realizatoarea emisiunii.
Dacă atunci când se răcește ciorba de burtă devine ca o piftie, este o dovadă că au fost folosite oase de vită cu măduvă. Printre ingredientele adăugate față de rețeta originală, se mai numără usturoiul, smântâna și ardeiul iute.