Prima mănăstire dedicată artiștilor a fost sfințită la începutul lunii noiembrie în Goleștii Vâlcei de arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului. Starețul este Valerian, fost Vasile călugărul, dar care înainte de toate a fost actorul Dragoș Pâslaru, care a jucat în peste 20 de filme.
Actorul Dragoș Pâslaru avea de toate: succes, bani, distracție și faimă, dar sufletul lui a ales altceva, pe Dumnezeu. Chiar dacă a renunțat în urmă cu mult timp la lumea conematografiei, povestea sa de viață ar putea deveni cu ușurință subiect de film.
Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără „O lacrimă de fată” (1980), „Ochi de urs” (1983); „Întoarcerea din iad” (1983), „Şobolanii roşii” (1990); „A unsprezecea poruncă” (1991); „Balanţa” (1992), „Domnişoara Christina” (1996) și „Femeia în roșu” (1997). Cel mai cunoscut rol al său este cel al lui Horia Sima în filmul Drumeț în calea lupilor (1988).
Filmul vieții sale a luat o întorsătură neașteptată la Revoluție, când era actor la Nottara, unul dintre cele mai importante teatre din Capitală. Dragoș Pâslaru a participat la protestee din 13 – 15 iunie din Piața Universității, acolo unde a fost bătut crunt de mineri, care l-au recunoscut după fotografiile în costum de legionar. Acelea erau, de fapt, capturi din filmul în care l-a interpretat pe Horia Sima.
În dimineața de 14 iunie 1990, a intrat în comă, la Spitalul de Urgență București, și a fost la un pas de a-și pierde viața.
La acea vreme, un reporter l-a numit „erou”, iar acesta a răspuns: „Erou, eu?! Adevăraţii eroi sunt doar cei de sub iarbă”.
După ce s-a trezit din comă, a decis să se călugărească, chiar dacă era însurat și avea un copil cu o scenografă. Când a fost întrebat de anchetatori dacă îi poate recunoaște din poze pe cei care l-au bătut, a spus doar atât: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot”.
A renunțat la tot ce înseamnă celebritate și a ales sobrietatea austeră de la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, cunoscută drept „Athosul românesc”, din cauza regimului aspru de viețuire. Apoi a ajuns la Mănăstirea Pătrunsa, după care a pribegit la Muntele Athos. Ulterior, a revenit în țară și s-a retras la un schit din mijlocul pădurii Țânculești, din comuna vâlceană Golești. În 2016, fostul actor a fost hirotonit de mai marii Arhiepiscopiei Râmnicului ieremonah, adică un călugăr care poate sluji ca preot pentru comunitatea sa.
Citește și: Povestea de dragoste dintre Loredana Groza și Marian Ionescu. Cei doi au avut o relație în anii 90
Lăcașul de cult al mănăstirii a fost inițial o biserică de parohie, sfințită în 1805. În 2018, fostul actor, devenit acum Părintele Valerian, a obținut de la Arhiepiscopia Râmnicului dreptul de a înființa mănăstirea „Sfântul Mucenic Filimon”, considerat ocrotitorul actorilor.
Slujba de sfințire a fost oficiată în ziua în care este pomenit Sfântul Mucenic Porfire, care a fost actor în vremea Împăratului Aurelian (secolul 3). Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul actorilor, este serbat pe 14 decembrie.
„În biserică, în starea de rugăciune personală şi liturgică, în comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii, omul se curăţeşte de întinăciunea păcatului şi devine lăcaş al dumnezeieştilor daruri”, a spus arhiepiscopul Varsanufie la predica ce a însoţit slujba de sfinţire, conform basilica.ro.