Toti romanii au stat cu sufletul la gura, ani de zile, sa vada daca politistul Cristian Cioaca va fi trimis dupa gratii pentru crima sau daca va fi gasit cadavrul Elodiei Ghinescu Pana la urma, chiar daca Cioaca a fost condamnat la 15 ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru omor, trupul victimei sale nu a fost gasit pana acum.
Citeşte şi CRISTIAN CIOACĂ va sta 15 ani după gratii. Cine e magistratul care a rezolvat CAZUL ELODIA
Desfasurarile de forte pentru cautare ei au fost impresionante, iar printre cei angrenati in aceasta misiune au fost si Cristinel Dumitra si colegul sau, ciobanescu german Toby.
Cainii de la Serviciul de Politie Canina sunt antrenati de pui, dar nu toti ajung sa lucreze propriu-zis cu oamenii legii, ci numai cei mai buni. Apoi urmeaza un antrenament greu, astfel incat patrupedele sa poata sa poata sa faca fata in teren in misiuni.
Citeşte şi Cristian Cioacă, încă o LOVITURĂ. Familia Elodiei vrea custodia fiului lui, Patrick Cioacă
Toby are misiuni multe la activ, unele dintre el fiind chair cazuri extrem de cunoscute, precum cel al Elodiei Ghinescu, sotia politistului Cristian Cioaca.
„Specializarea cainelui este descoperire cadavre umane. Sunt destul de multe cazuri la activ, dar sunt cateva mai cunoscute, cum este cazul Elodia, care este cel mai mediatizat si cel mai cunoscut. La el am participat si noi, am facut cautari in zonele Brasovului. Un alt caz la care am lucrat si unde am avut rezultate deosebite a fost al unei profesoare disparute in judetul Constanta, gasita dupa un an pe campurile din imprejurimile Constantei. El este cel care a gasit fragmente din ramasite umane, bineinteles acel cadavru, care fusese imprastiat pe o raza destul de mare”, a mai povestit politistul.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui. Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.
Procurorii arată în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.
Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor.
„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament. Cristian Cioacă a fost arestat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, care a admis recursul procurorilor faţă de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal Bucureşti. Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge – identificate cu un aparat special, Crime Light – prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.
Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui. Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.
CRISTIAN CIOACĂ a fost condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare. Instanţa de apel amânase deja de trei ori pronunţarea în acest dosar, mai întâi pe 20 mai, când s-a încheiat cercetarea judecătorească în cauză, apoi pe 27 mai, iar ultima dată pe 4 iunie, când a fost stabilit noul termen.
CRISTIAN CIOACĂ a fost condamnat, miercuri, la 15 ani şi 8 luni de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE pentru uciderea Elodiei Ghinescu. În plus, poliţistul argeşean va trebui să achite despăgubiri de 380.000 de euro familiei Elodiei, care s-au constituit parte civilă în proces.
UPDATE: Poliţistul Cristian Cioacă a fost transportat miercuri seară la Penitenciarul Colibaşi, unde va sta trei săptămâni în carantină.
UPDATE: Poliţistul Cristian Cioacă a fost ridicat de la domiciliu şi escortat în arestul IPJ Argeş. Poliţiştii s-au prezentat la domiciliul lui Cioacă la mai puţin de o oră după ce Curtea de Apel a pronunţat condamnarea definitivă.
Curtea de Apel Piteşti, care miercuri după amiază s-a pronunţat definitiv în acest doar, a schimbat încadrarea juridică a faptei din „omor” în „lovituri cauzatoare de moarte”, pedeapsa fiind astfel redusă cu aproape şase ani.
Astfel, conform prevederilor noului Cod penal, Cioacă a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi la doi ani de închisoare pentru profanare de cadavre. Pedepsele au fost contopite, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai mare, de 15 ani, şi cinci ani interzicerea unor drepturi, la care se adaugă un spor de opt luni de închisoare.
„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, de părţile civile GHINESCU EMILIA, GHINESCU ROBERT CONSTANTIN, de partea civilă minoră CIOACĂ PATRICK-MATEI, prin curatorul special şi de inculpatul CIOACĂ CONSTANTIN CRISTIAN, împotriva sentinţei penale nr.675 din data de 02 iulie 2013, a Tribunalului Argeş. Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 22 ani închisoare în pedepsele componente, cu înlăturarea sporului, şi înlătură condamnarea inculpatului pentru infracţiunile prevăzute de art. 174 rap.la art. 175 alin.1 lit.c) Cod penal anterior şi de art. 319 Cod penal anterior. Face aplicarea art. 5 din Noul Cod penal şi, în baza art. 386 alin.1 din Noul Cod de procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptelor astfel: – din infracţiunea prevăzută de art. 174 rap.la art. 175 alin.1 lit.c) Cod penal anterior, în infracţiunea prevăzută de art. 195 rap.la art. 199 alin.1 Noul Cod penal; – din infracţiunea prevăzută de art. 319 Cod penal anterior, în infracţiunea prevăzută de art. 383 alin.1 Noul Cod penal. În baza art. 195 rap.la art. 199 alin.1 Noul Cod penal condamnă pe inculpatul CIOACĂ CONSTANTIN CRISTIAN, la 15 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal. În baza art. 383 alin.1 Noul Cod penal condamnă pe inculpat la 2 ani închisoare. În baza art. 39 Noul Cod penal contopeşte pedepsele stabilite şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 15 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal, la care se adaugă un spor de 8 luni, în total 15 ani şi 8 luni închisoare, în condiţiile art. 60 din Noul Cod penal, şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal. În baza art. 65 Noul Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal”, se arată în dispozitivul sentinţei publicat pe site-ul Curţii de Apel Piteşi.
În plus, instanţa a dispus majorarea despăgubirilor pe care inculpatul trebuie să le achite mamei, fratelui şi fiului Elodiei Ghinescu, părţilor civile în dosar.
‘Majorează despăgubirile civile reprezentând daune morale acordate părţilor civile (…) de la 100.000 euro la 150.000 euro pentru partea civilă Ghinescu Emilia, de la 50.000 euro la 100.000 euro pentru partea civilă Ghinescu Robert Constantin. Majorează despăgubirile civile reprezentând daune morale acordate părţii civile Cioacă Patrick-Matei de la 100.000 euro la 130.000 euro şi stabileşte ca prestaţia periodică lunară acordată acesteia să fie achitată de inculpat până la împlinirea de către partea civilă a vârstei majoratului, iar după această dată până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani’, se arată în sentinţă.
Totodată, în sentinţa publicată pe site-ul Curţii de Apel Piteşti se arată că perioada în care Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv, între 2 iulie 2013 şi 14 februarie 2014, va fi dedusă din pedeapsa primită.
CRISTIAN CIOACĂ a fost condamnat iniţial de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Instanţa de apel a finalizat, încă din 11 februarie, audierea martorilor din dosar. Au mai fost audiaţi ulterior mama şi fratele Elodiei, Emilia şi Robert Ghinescu, în calitate de părţi civile, ei apreciind la cinci milioane de euro despăgubirile pe care i le solicită inculpatului.
Citeşte şi: Dezvăluiri INCREDIBILE. Cristian Cioacă se îmbogăţeşte de pe urma Elodiei. Ce a pus la cale poliţistul
Procurorul de şedinţă a cerut condamnarea inculpatului pentru omor calificat, la fel ca la instanţa de fond. În schimb, reprezentanta părţilor civile, avocata Crina Radu, a pledat pentru încadrarea la omor deosebit de grav şi o pedeapsă mai aspră, pe motiv că inculpatul a premeditat crima.
Completul de la Curtea de Apel Piteşti a anunţat, după prima parte a şedinţei de marţi, încheierea cercetării judecătoreşti în această cauză. Instanţa a constatat că toate cererile care puteau fi înaintate de către părţi au fost deja formulate şi a acordat avocatei inculpatului un termen de trei ore pentru pregătirea apărării, în ipoteza în care s-ar face o reîncadrare juridică a faptei conform principiului legii mai favorabile.
A fost luată în calcul atât varianta în care fapta de omor calificat, pentru care Cioacă a fost condamnat de instanţa de fond, ar putea să fie reîncadrată ca omor deosebit de grav, aşa cum au cerut părţile civile din dosar, cât şi varianta în care reîncadrarea s-ar face la lovituri cauzatoare de moarte, infracţiune considerată mai puţin gravă.
Citeşte şi DOCUMENT OFICIAL: De ce a fost ELIBERAT Cristian Cioacă, deşi e suspectat de UCIDEREA ELODIEI
Instanţa de apel a finalizat, încă din 11 februarie, audierea martorilor din dosar. Au fost audiaţi, de asemenea, mama şi fratele Elodiei, Emilia şi Robert Ghinescu, în calitate de părţi civile, ei apreciind la cinci milioane de euro despăgubirile pe care i le solicită inculpatului.
Cristian Cioacă a fost eliberat pe 14 februarie din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu controlul judiciar, el reluându-şi activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012 până pe 14 februarie 2014.