De-a lungul anilor, ca si comisar european, Dacian Ciolos a avut misiunea de a administra eficient zeci de miliarde de euro, bani alocaţi pentru aplicarea unei politici agrare care să împace toate cele 27 de state membre şi, mai important, sa puna mancare pe masa tuturor europenilor. Povestea lui insa are legatura cu agricultura inca din tinerete, cand insa avea destui bani sa viseze la multe. Părinţii nu au vrut să îl lase să dea la Liceul Agricol, dar pasiunea a fost mai mare decat obstacolele din familie. Chiar daca ulterior Ciolos nu a intrat din prima la facultate, tot a stiut ca agicultura este visul sau.
„Imediat dupa studiu, m-am vazut nevoit sa imi castig painea singur„, spune Ciolos. Asa ca s-a apucat de planteze spanacul în solarii, pentru a-l scoate primăvara, cand facea loc altor legume. Nu era mare proprietar, nici pe departe. Avea sub folie doua bucati de teren lungi de 30 de metri. Se ingrijise sa sape un put, ca sa nu aiba emotii cu udatul plantelor.
„Aveam irigatie prin picurare, samanta hibrida. A trebuit sa construiesc peste traditia de acolo. Sa arat ca se poate„, isi aminteste cu multa emotie noul premier.
Dacian Ciolos are si hobby-uri. Premierului ii mai place sa se ocupe personal de proviziile pentru iarna. Un apropiat al lui Ciolos a declarat ca primul ministru are o reteta speciala din zona natala, Salaj, si ca se preocupa ca în fiecare toamna sa nu-i lipseasca din camara borcanele cu muraturi si varza. Iar pentru aceasta operatiune, Dacian Ciolos merge la piata si isi alege singur legumele.
„Mi-am petrecut aproape toate vacantele la tara, cu bunicul. Pentru mine, agricultura a fost un mod de viata. Munca e un mod de viata, nu o corvoada. Cand pui o samanta si vezi ca ea creste sau nu, cand mergi cu vaca la pascut, asta iti ofera un raport cu viata. Agricultura iti ofera un raport corect cu viata„, a spus premierul.
Drumul din solariile din Pericei, Salaj, pana la Comisia Europeana de la Bruxelles, a fost destul de lung. A inceput la Ministerul Agriculturii si apoi si-a facut loc printre birocratia europeana. Bunicul, legatura sa de suflet cu trecutul, zice ca a ramas acelasi.
Problemele de zi cu zi, Ciolos le imparte cu sotia sa, Valerie, o frantuzoaica pe care a cunoscut-o inca din facultate. Aceasta este o artista desavarsita, pasionata de pian si de versuri. Ea a redescoperit muzica in timp ce sotul ei lucra la Comisia Europeana. Desi specialista in acelasi domeniu, Valerie Ciolos a renuntat la cariera.
Dacian Ciolos isi doreste copii, dar planurile de marire a familiei au fost oprite de cariera.
„Ne dorim copii, insa, pana acum, am fost numai pe drumuri, fiecare in directii diferite„, a spus Cioloş.
De la obiceiurile din Franta, Valerie a invatat rapid traditiile din familia sotului. Asa se face ca a invatat sa gateasca in stil romanesc.
Acum, la 46 de ani, Ciolos conduce Guvernul de tehnocrati si vrea sa faca multe schimbari.