Povestea neştiută al lui Cătălin Moroşanu. Puţină lume ştie că unul dintre cei mai cunoscuţi luptători din România a început cu un alt sport şi că a ajuns din întâmplare în ring. În adolescenţă, Cătălin Moroşanu a fost rugbist, ba chiar unul de lot naţional!
„Eu am practicat rugby încă din liceu, la Poli Iaşi. La un moment dat am ajuns chiar la lotul naţional de juniori. Totul s-a terminat în clasa a 12-a, când, într-un cantonament, am suferit o fractură de maleolă şi aproape două luni am stat blocat în casă fiindcă era aproape imposibil să fac naveta de la mine, de la ţară, la Iaşi. Cumva, toată viaţa mi s-a schimbat atunci. Mi-a prins bine. Am început să învăţ pentru Bac şi am fost printre primii din liceu. Am intrat la Facultatea de Drept, mama îşi dorea să mă vadă avocat. Eu aş fi vrut să fiu poliţist. Cum nu mă mai gândeam să revin la rugby, am început să mă îngraş și simţeam nevoia totuşi să fac mişcare. Am văzut un anunţ pe un stâlp cu Sala Scorpions Iaşi. M-am dus de curiozitate fiindcă tot vedeam la televizor meciuri de K-1. De acolo a început totul”, a spus Cătălin Moroşanu pentru romaniatv.net.
„Cu Dreptul e simplu, am început imediat după liceu, fiindcă mă gândeam să încep o carieră în domeniu. Kickbox-ul mi-a schimbat apoi drumul, iar Istoria este marea mea pasiune. Dintotdeauna am fost fascinat de trecutul nostru. Îmi place tot ce ţine de istorie, de la Antichitate şi până la Evul Mediu sau istoria contemporană”, a dezvăluit fostul luptător de kickbox.
Cunoscut drept „Moartea din Carpaţi”, fostul luptător a dezvăluit cum s-a ales cu aceastpă poreclă şi care este numele său oficial în actul de identitate: „Cel care mi-a pus acest nickname este Radu Pietreanu, după ce m-a văzut la câteva meciuri şi i-a plăcut stilul meu, care era agresiv, de totul sau nimic. La început nu mi-a plăcut deloc, chiar eram supărat pe el, dar acum m-am obişnuit. Mi se pare că mă reprezintă și faptul că are şi numele munţilor noştri mă onorează. Despre nume… Moroşanu cred că suna mai bine pentru cei care comentau la televizor şi așa mi-a rămas, dar numele meu în buletin este Moroşan!”.
Cătălin Moroşanu este căsătorit cu Georgiana, cu care este împreună de peste 20 de ani, şi au doi copii, o fetiţă, Natalia (12 ani), şi un băieţel, Patrick Nicolas (care va împlini în curând doi ani). Georgiana este medic stomatolog şi, pe lângă facultatea de medicină, a absolvit şi o facultate de economie.
„Fără familie nu aş fi reuşit, asta e clar. Soţia mea, Georgiana, a fost stâlpul casei. Imaginează-ţi că mă susţinea încă de pe vremea când stăteam la cămin şi maximum ce îmi puteam permite era o pungă de pufuleţi pe care să o împărţim pe o bancă în parc”, a mărturisit Cătălin Moroşanu.
„Mama mea, la fel, m-a sfătuit şi mi-a acordat tot sprijinul în fiecare decizie pe care am luat-o pentru a putea avans în carieră. Cu toții au stat lângă mine în acest drum și vreau să le mulțumesc încă o dată pe această cale”, a mai adăugat fostul sportiv.
Cea mai mare victorie a carierei lui Cătălin Moroşanu este cea cu Paul Slowinski de la K-1 Tokyo din 2012. „Din momentul în care m-am apucat de acest sport, am visat să ajung în K-1 Final 16 la Tokyo. A fost un vis împlinit. Atunci, am primit şi premiul pentru cel mai frumos meci al serii, deşi în gală au luptat nume mult mai mari decât mine”, a spus fostul sportiv, care nu uită nici cea mai dureroasă înfrângere: „Cu Zimmerman, la București. Cumva dureroasă nu ca rezultat, pentru că oricând poţi pierde un meci, ci pe faptul că nu eram pregătit. Când am semnat contractul eram la „Dansez pentru Tine”, dar nu credeam că pot rezista mai mult de o săptămână. Am ajuns să stau nu mai puţin de trei luni şi să câştig competiţia, dar asta se întâmpla cu zece zile înainte de meci. Eram total nepregătit, aveam cu 30 şi ceva de kilograme mai puţin decât adversarul şi s-a întâmplat!”.
Pe lângă „Dansez pentru Tine”, Cătălin Moroşanu a participat şi la alte show-uri TV, cum ar fi „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”, „Poftiţi la Nea Mărin”, pe care l-a şi câştigat, sau „Survivor România”.
„Niciodată nu mi-am imaginat că aş putea ajunge în showbiz. La un moment dat, când promovam meciurile, am început să muşc din păpuşi, așa cum făcea Bob Sapp, li am dărâmat o masă. Ştirea aia a devenit virală şi au început să mă cheme la emisiuni. Apoi, am fost chemat la un show, Monei Segal i-a plăcut mult de mine şi aşa am început cu „Dansez pentru Tine”. Apoi au urmat toate celelalte. Cumva, cred că stilul meu natural a fost cel care m-a ajutat, pentru că altfel cred că presiunea ar fi fost mult prea mare”, a dezvăluit Cătălin Moroşanu.
Cătălin Moroşanu nu a făcut avere din sporturile de contact, dar spune că s-a ales cu ceva mult mai de preţ: „Pe lângă alte sporturi, kickboxul nu este la fel de spectaculos financiar, dar mă simt bogat pentru că în tot acest timp am avut ocazia să întâlnesc oameni extraordinar, să fiu iubit de oameni, iar acum să am parte de o familie senzaţională”.
A fost ofertat la un moment dat de Gigi Becali, care îl dorea ca gardă de corp. „În perioada în care abia începusem cariera, ca să mă pot întreţine, m-am angajat ca bodyguard. Apoi, am renunţat, pentru că nu putea să le fac pe amândouă. Nu eram deloc odihnit pentru antrenamente. Am primit acea ofertă pentru a lucra pentru Gigi Becali, dar nu eram pregătit. Ar fi trebuit să renunţ la viaţa mea simplă, poate să mă îndepărtez de carieră, ştiam că nu va mai fi la fel. Eram de scurt timp cu Georgiana, poate că viaţa de Bucureşti m-ar fi schimbat şi acum nu mai eram cu ea. Ar fi trebuit să renunţ la antrenorul meu, Mihai Constantin, mentorul care mi-a schimbat viaţa. Am ales drumul greu, nu cel de autostradă. Cu siguranţă, financiar aş fi fost mult mai bine, dar aveam acel vis de a lupta în K-1”, a mărturisit Cătălin Moroşanu.
„Cred că pentru orice sportiv e greu, dar uneori simţi că nu te mai ajută corpul. Accidentările, vârsta, uzura îşi spun cuvântul. Când am ales momentul retragerii, am ales să fac şi pasul pentru a fi promotor. Așa a apărut şi Dynamite Fighting Show. A apărut iniţial ca un turneu de retragere pentru mine, dar am primit o reacţie senzaţională din partea tuturor şi acum continuăm cu această poveste frumoasă prin care dăm şansa altor sportivi să reprezinte România în lume. Provocări sunt la tot pasul, în primul rând de la bugete şi până la atragerea unor sportivi valoroşi în gală, producţia de televiziune sau audienţa pentru TV. Deja câţiva sportivi care s-au lansat la noi au făcut pasul spre marile promoţii ale lumii. Din punct de vedere al publicului, sunt foarte încântat, pentru că toate galele dinainte şi de după pandemie au fost cu casa închisă”, spune Cătălin Moroşanu.
Cătălin Moroșanu a intrat la un moment dat şi în politică. În urma alegerilor locale din 2012 a devenit consilier judeţean în Iași, fiind ales pe listele PDL, iar în iunie 2016 a obținut un nou mandat, de această dată din postura de membru al PNL. După opt ani petrecuţi la Iaşi, a schimbat orașul la alegerile din 2020 şi a candidat din partea PNL pentru un mandat de consilier judeţean la Galaţi, unde şi-a adjudecat mandatul fără prea mari emoţii. După doar un an, avea să se retragă definitiv din politică.
„Când am intrat, am văzut-o ca pe o şansă de dezvoltare personală, în sensul că pot învăţa mult cum funcţionează administraţia, statul şi cum să fiu empatic cu toată lumea. Am învăţat multe din această poveste, dar în ultimii ani nu m-am mai regăsit chiar dacă am avut câteva proiecte. Simt că locul meu este la sport, iar acum mă concentrez pe sălile de kickboxing, pe antrenorat, dar și pe cariera de promotor. E foarte complicat să le poţi face pe toate şi să le şi faci bine”, a mai declarat Cătălin Moroşanu.