În piaţa centrală din Drobeta-Turnu-Severin sunt astăzi cel puţin cinci producători de roşii care au scos la vânzare din tomatele crescute în solarii.
„Puneam mai pe vară și se terminau până acum. Datorită programului (n.r. Programul „Tomata”), țăranii pun cât mai târziu și au cred că și de Crăciun”, a explicat o agricultoare.
„Scoatem în jur de de 4 – 5.000 de kilograme, dar, dacă era anul bun, scoatem și mai mult. Cred că ţin până în 15 decembrie, sperăm să le avem la vânzare”, a spus o altă producătoare.
În comuna Cujmir, roşiile din solarii sunt în plin proces de coacere. Peste zece tone de tomate proaspete vor pleca de la alţi doi fermieri, care au încasat de la stat, din subvenţii, numai anul acesta, 12.000 de euro.
„Sunt roșii frumoase, rezistente, gustoase. Cu programul ăsta de minimis am investit în solarii că nu erau așa, erau mai mici solariile. Și suprafața era mai mică”, susţine unul dintre fermierii care primesc subvenţii.
„Dacă este să țină vremea așa cum se vede că este prielnică nouă. Ducem până dincolo de 15 decembrie. Cultiv peste 1000 de mp, că așa sunt solariile, îți dă undeva între 4 și 6 tone”, spune un alt producător.
Aproape 200 de cultivatori de legume din Mehedinţi au aplicat anul acesta la subvenții.
„Vor satisface toate gusturile din piață. Sunt soiuri foarte productive, soiuri bune, cu gust, soiuri românești. Dacă vremea va ține, vom avea roșii până la Crăciun și de ce nu până la Revelion”, a declarat Monica Lungu, reprezentat Direcţia Agricolă.
Fermierii speră că noul guvern să nu elimine subvenţia primită până acum, ci să o extindă şi la alte legume, cum ar fi castraveţii sau ardeii.
Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate a început în anul 2017 şi a continuat şi în anul 2018, şi în 2019.
Datele arată că în urma implementarii Programului „Tomata”, în anul 2018 s-a realizat o productie de tomate de 884.751 tone, rezultand o creștere a productiei totale de tomate cu 41 % fată de producția anului 2016. Totodată, balanța comercială a anilor 2017 și 2018 a evidențiat faptul că au scăzut importurile de tomate în perioadele reci ale anului, respectiv ianuarie – aprilie și decembrie, însă s-a constatat că în continuare este nevoie de o cantitate sporită de tomate proaspete pe piată în lunile critice: ianuarie, februarie, martie, aprilie și decembrie.
Pentru comercializarea în comun a producției de tomate realizate precum și pentru asigurarea unui venit constant, în perioada 2017-2018 au fost constituite 36 de cooperative pentru sectorul legumicol în judetele Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Constanta, Ialomita, Teleorman, Bacau, Bihor, Cluj, Covasna, Mures, Neamt, Suceava, Vrancea și Ilfov. De asemenea, au fost recunoscute de MADR 4 grupuri de producători in judetele Bihor, Hunedoara, Ilfov și Giurgiu. Județele unde s-au înregistrat cei mai multi beneficiari sunt: Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Buzău, Teleorman și Ilfov, corespunzătoare Regiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est.
La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul a 158,5 kg, din care tomate 38,4 kg, ceea ce reprezintă 24,22 % din consumul total de legume.