Povestea românului care a ajuns să lucreze pentru NASA: „Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut banii”

Un tânăr român a renunţat la familie şi prieteni pentru a-şi urma visul. Acesta a ajus să lucreze la NASA, după ce a plecat în 2008 să-şi facă doctoratul în Germania. A studiat ingineria aerospaţială, a câştigat premii de cercetare în Statele Unite ale Americii, trimitând un prototip de software la o companie americană.
Romania TV
23 dec. 2015, 18:40
Povestea românului care a ajuns să lucreze pentru NASA:

Povestea lui Dragoş Brătăşanu a început încă din studenţie, când, şi-a dorit să plece în Antarctica la Polul Nord. În cele din urmă acesta a reusit.

„Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”.

Pentru a-şi urma visul, Dragoş a renunţat la locul de muncă, şi-a luat doctoratul într-o valiză şi a plecat.

„Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toţi banii pe care-i aveam economisiţi până în momentul acela, a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut şi nu puteam să continui în nicio formă. Şi-atunci am înţeles că primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să ieşi dintr-o problemă, să construieşti ceva, orice, este să accepţi realitatea exact aşa cum e, fără să o judeci. Eram eu cu un laptop şi atât. Şi-atunci m-am gândit că pot face crowd-funding, să aduc bani de la oameni să cumpăr materialele sau să filmez altceva sau pot scurta procesul ducându-mă direct la oameni care deja au făcut filmuleţe şi filmări şi să le cer materialele. M-am dus pe net şi am vorbit cu 30 de film-makeri din întreaga lume, din Alaska, SUA, Europa, până în Australia şi Noua Zeelandă. Le-am cerut tot ce aveau ei mai bun de oferit. Le-am spus: 30 de oameni din lumea asta au zis da şi aşa am făcut filmul. Apoi l-am montat singur, cap-coadă şi asta a fost”.

Nu i-a fost uşor, însă, a reuşit, pas cu pas să se apropie de visul său. A realizat filmul „The Amazing You”, a ţinut conferinţe în Europa, Asia şi America, dorind să transmită un mesaj simplu: „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK şi perfecţi şi compleţi exact aşa cum sunt”… nimeni nu ar trebui să înceteze să-şi urmeze idealurile.

În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania şi a studiat ingineria aerospaţială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA şi la companii care organizau astfel de expediţii şi, într-un final, a reuşit să ajungă pe tărâmul îngheţat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospaţiale, a câştigat numeroase premii de cercetare în State şi a lucrat chiar şi în Noua Zeelandă, potrivit gândul.info.

„Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de ştiinţă şi ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme şi cum gândeam situaţiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu şi am reuşit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”, povesteşte Dragoş.

A conceput proiectul „The Amazing You” („Tu, cel uluitor”), începând cu un film care poartă acest nume şi continuând cu conferinţe în toată lumea. Prima conferinţă din cadrul „The Amazing You” a susţinut-o anul trecut în România. A avut 50 – 70 de participanţi.

„A fost, ca orice început, foarte greu”, spune Dragoş. A fost uimit să vadă că lumea îl apreciază, mai ales pentru că a plecat ca un student simplu din România şi a reuşit să facă atâtea lucruri. Din 2014 şi până azi a avut un turneu în State – în California, Arizona, New Mexico şi Colorado, în mai multe ţări din Europa, reuşind să ajungă şi în Japonia. „Am făcut asta, din nou, plecând de la o simplă idee şi stând zi de zi şi construind pas cu pas ceea ce mi-am propus”, explică Dragoş.

Dragoş şi-a dorit să-i ajute pe ceilalţi, dar, înainte de toate, s-a ajutat pe el – Descoperă-te pe tine, cel uluitor!

„M-am apucat, am scris scenariul singur, am scris întrebările, am contactat speakerii – nu-i cunoşteam, ştiam doar unul, doi dintre ei – şi am construit, pas cu pas, ceea ce se cheamă super-credibilitate. La început eram Dragoş, eu, cu o idee. Am vorbit cu domnul Prunariu pe care îl cunoşteam şi a fost foarte încântat. Pe vremea aceea el era chairman la ONU şi am zis, OK, sunt Dragoş şi cineva de la ONU. Apoi am fost Dragoş, cineva de la ONU şi m-am dus la NASA – chiar dacă nu îi cunoşteam, le-am scris online simplu un e-mail. Mi-au spus da şi apare tipul care a construit telescopul Hubble. Avându-l pe el m-am dus la Stanford şi l-am întrebat pe cel care a construit roboţeii care acum sunt pe Marte – Spirit, Opportunity şi Curiosity. Deci, practic, am construit fiecare pas următor cu succesul dinainte. Cu paşi mărunţi am construit un context sigur în care fiecare om care are o imagine publică importantă ar putea să se simtă sigur să vină. Şi după ce am avut NASA, Stanford, Angry Birds, a fost simplu să merg şi la Steve Vai şi la celebrităţi„, povesteşte Dragoş.

Alegerea de speakeri precum oficiali ai NASA şi creatorul Angry Birds a fost, pentru Dragoş, şi o strategie de branding, după cum spune chiar el: „Am vrut să construiesc un brand care să aibă la bază ceva ştiinţific şi nu doar ceva new age sau spiritual sec”.

Citeşte şi 


DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin