Șefii Comisiei Europene nu fac pasul înapoi. „E nevoie de solidaritate”, susțin oamenii-cheie de la butoane, de la Bruxelles. Iarna din 2022-2023 ar putea fi cu mai puțină lumină în case și pe străzi, dar și cu calorifere mai reci și cu facturi mai mari.
Liderii europeni au decis închiderea centralelor pe cărbune, după criza COVID și mai mult, au accelerat puternic pentru tranziția la „economia verde”. Pe fondul războiului din Ucraina, birocrații de la Bruxelles au anunțat că e nevoie să fie strânsă cureaua și mai tare.
Josep Borrell, înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, susține că este nevoie de eforturi și mai mari din partea cetățenilor și a antreprenorilor.
„Acum este momentul să insistăm asupra sancțiunilor, să le păstrăm”, a declarat şeful diplomaţiei UE.
„Desigur, avem o problemă, dar în acest moment depozitele de gaze sunt pline, pline ca niciodată, există măsuri de reducere a consumului”, a adăugat Borrell.
Acesta crede că societatea occidentală trăiește într-o „situație genială privind consumul de energie”, cu referire la iluminatul orașelor. Brusc, Borrell a constatat că se face risipă de energie.
„Poate că este necesar să reducem mai mult iluminatul pe stradă”, a precizat șeful diplomației UE. Legat de polemica apărută în Spania cu privire la raționalizarea iluminării de Crăciun a diferitelor localități, Borrell a subliniat: „Este o modalitate de a arăta solidaritate este bine să faci un mic sacrificiu”.
Oficialii de la Bruxelles resping orice fel de critici, pe tema crizei energetice. Ursula von der Leyen susține că directivele Comisiei Europene nu merită contestate de oficialii statelor membre UE. Miercuri, oficialul german a declarat că Vladimir Putin este vinovat pentru situația dezastruoasă din energie.
Reacția Ursulei von der Leyen a venit după ce Manon Aubry, membru al partidului Franța Nesupusă, a protestat față de povara facturilor uriașe din energie.
La finalul lui august, ministrul belgian al Energiei și-a pregătit populația. A anunțat că putea urma până la 10 ani de austeritate.
„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a declarat Tinne Van der Straeten.