În 2006, Dumitru Copil era personaj principal la BBC. Liverpool pregătise o ofertă pentru puştiul de 16 ani cotat la acel moment la 250.000 de lire sterline. Potrivit articolului, de român mai erau interesate Celtic Glasgow şi Hearts. Copil a ales ultima variantă, unde primea cel mai mare salariu, în jur de 5.000 de lire sterline pe lună.
„Eu plecasem din România să semnez cu Celtic Glasgow, nicidecum cu Hearts. Înainte să ajung la Celtic, la bază, m-au contactat de la Hearts şi de la Liverpool şi eram derutat, nu ştiam cum să fac, cu cine să semnez”, declara Copil pentru ProSport.
În noiembrie 2007, WorldSoccer publica „Top 50 Most Exciting Teen Footballers 2007”. Dumitru Copil ocupa locul 16. Era întrecut de nume Alexandre Pato (locul 3), Gareth Bale (locul 6), Kun Aguero (locul 7), Angel di Maria (locul 11) sau Karim Benzema (locul 15), însă depăşea fotbalişti caToni Kroos (locul 27), Juan Mata (locul 28), Mesut Ozil (locul 37) sau Alexis Sanchez (locul 42).
Copil juca pentru echipa naţională „under 17″ a României” cu numărul 10 şi a căpătat porecla de „noul Hagi”. Era liderul unei echipe cu Marius Alexe, Cristian Daminuţă, Cornel Râpă, Lucian Filip, Mihai Onicaş sau Vlad Rusu.
În martie 2008 au început problemele. Copil a fugit de la Hearts pentru că a fost înlocuit în timpul unui meci „under 19” cu Glasgow Rangers. A revenit la echipă în vara lui 2008, dar nu a reuşit să îşi convingă antrenorul că poate juca la prima echipă. În ianuarie 2009, contractul a expirat, iar Copil a revenit în România. Deşi s-a scris că era dorit de Dinamo şi Steaua, a ajuns la Gloria Arad! Căderea a continuat. Au urmat echipe de liga a dopua şi a treia, ca UTA, FC Bihor, Gloria Arad, Jiul Petroșani, CS Ineu, Șoimii Pâncota, iar acum, la 24 de ani, Copil joacă pentru UTA „Bătrâna Doamnă”, în divizia secundă.
Acum, Copil recunoaşte în ProSport că a pierdut o şansă uriaşă: „Dacă m-aş întâlni acum cum cel care eram imediat după ce am semnat cu Hearts? I-aş da două palme. Sincer! I-aş da două palme ca să îl trezesc. Eu nu am apreciat ce şansă aveam, i-aş spune să se trezească, să profite, că oriunde afară este mai bine decât aici. Şi dacă nu profiţi e greu să te mai întorci la acelaşi nivel”.