Povestea TRISTĂ a unui elev cu rezultate excepţionale la BACALAUREAT: Nu am avut bani să plătesc medalia

Elevii cu minţi sclipitoare care ies acum de pe băncile şcolii se pregătesc pentru marele pas al vieţii lor. Anul acesta, 104 elevi au reuşit anul acesta să obţină nota maximă la examenul de maturitate. Aproape de nota maximă a fost şi Marius Lazăr, un copil cuminte dintr-un sat moldovenesc.
Roxana Gagiu
11 iul. 2014, 10:34
Povestea TRISTĂ a unui elev cu rezultate excepţionale la BACALAUREAT: Nu am avut bani să plătesc medalia

Marius Lazăr a ştiut întotdeauna ce trebuie să facă cu viaţa lui. Venind dintr-o familie modestă, cu părinţi muncitori, dar chinuiţi de lipsuri, băiatul şi-a propus să facă orice sacrificiu pentru a-şi depăşi condiţia şi pentru ca într-o zi să poată schimba viaţa bunilor părinţi. Din primii ani de şcoală a învăţat pe brânci reuşind mereu să fie premiantul clasei. 

Anul acesta a fost sef de promoţie, iar examenul de bacalaureat l-a promovat cu 9,61. A primit 9,60 la limba română, 9,75 la matematică, dar şi 9,50 la chimie. Când a fost desemnat şef de promoţie, Marius spune că a fost foarte emotiv, iar discursul nu i-a ieşit prea bine. Emoţiile l-au coplesit. Din păcate, băiatul nu a primit medalia de şef de promoţie, pentru că nu a avut bani să plăteascã achiziţionarea ei.

„Chiar nu am avut bani să plătesc acea medalie şi n-am mai luat-o, dar nu asta e important, ci momentul, în sine. Le-am mulţumit tuturor profesorilor mei şi am spus că eu nu văd terminarea liceului ca pe un sfârşit, ci ca pe un început”, a spus Marius, potrivit vrn.ro.

Întrebat despre solutia succesului sãu, Marius a spus că este convins că, pentru izbândă, ai nevoie de o motivaţie.

„Vreau să îmi depăşesc condiţia. Vreau să nu ajung şi eu cum sunt părinţii mei, care muncesc mult şi degeaba. Banii nu le ajung. Ca să ţii doi copii la liceu, îţi trebuie măcar 400 de lei de fiecare, pe lunã. Tatăl meu lucrează la Primărie, pe un salariu mic, iar mama a fost nevoită să plece la muncă peste hotare, ca să ne poată ajuta. Nu ştiu cum am fi reuşit, dacă ea nu pleca la muncă.. E foarte greu. De aceea am vrut să învăţ şi vreau, în continuare, să lupt, să îmi depăşesc condiţia. Vreau ca, la un moment dat, să îi pot eu ajuta pe părintţi mei, că ei au muncit foarte mult pentru noi”, a spus Marius Lazăr.

Marius vrea să urmeze Politehnica la Bucuresti, iar rezultatele din anii de liceu şi de la Bacalaureat sunt pentru el doar „etapa care te duce mai departe”.

Citeşte şi: ANII CHINUIŢI ai unui copil de 10 la BACALAUREAT. Povestea Dorianei, lecţie de viaţă pentru elevii picaţi

Şi Camelia Elena Popescu este un exemplu demn de urmat pentru orice tânăr care se pregăteşte să ia viaţa în piept. Anul acesta, ea a reuşit să obţină 10 pe linie la examenul de Bacalaureat şi acum se pregăteşte să plece din ţară pentru a studia în una din cele mai prestigioase universităţi din lume. 

A muncit mult. Pe 1 octombrie va începe cursurile la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, acolo unde va studia economia. Este un nou început pentru ea. Pleacă departe de familie, de casă, de ţară, de locurile copilăriei pentru a-şi urma visul. Vrea să fie printre cei mai buni şi nimic n-o poate împiedica. Este ambiţioasă. Aşa a fost întotdeauna. Înca din grădiniţă, părinţii au îndrumat-o spre calitate şi frumos. 

A făcut pian până în liceu, când a trebuit să renunţe pentru a se dedica şcolii. Din clasa a IX-a până în ultimul an de liceu a fost olimpică la limba şi literatura română. Elevă la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Camelia a fost provocată mereu să fie la înălţime. În fiecare an vedea cum colegii ei părăsesc România pentru a se dezvolta în străinătate, la facultăţi de renume. A ştiut mereu că într-o zi va pleca şi ea.

„Ştiu că acolo am mult mai multe oportunităţi. Consider că succesul se datorează echilibrului. Am urmărit să devin un om complet, fără să-mi sacrific adolescenţa. În momentul asta, simt că toată munca a meritat. Când mă gândesc în urmă, nu mi se pare greu. Este drumul pe care l-am ales spre a mă realiza”, a spus Camelia pentru RomaniaTV.net.

Cel mai greu este pentru părinţi

Camelia este singurul lor copil, tot ce au mai de preţ. Acum pleacă la mii de kilometri distanţă şi le va lipsi în fiecare zi.

„Le este greu, dar ma susţin. Sunt singurul lor copil. Tati m-a încurajat să plec deoarece sunt mai multe oportunităţi în UK. De asemenea, sunt fericiţi că am şansa să studiez la una dintre cele mai bune facultăţi din lume. O mare parte din realizările mele sunt datorate lor, deoarece au investit timp, bani şi încredere în mine”, spune emoţionată adolescenţa.

Citeşte şi: REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO DÂMBOVIŢA: Şapte medii de 10!

Are emoţii şi este nerăbdătoare. Ştie că în faţa ei se deschide un nou drum şi abia aşteaptă să plece. „Consider că profesorii de la Cambridge m-au selectat deoarece sunt suficient de bună pentru a studia acolo. În ceea ce priveşte noul mediu, sunt deschisă schimbării şi sper să îmi fac cât mai mulţi prieteni. Deja mi-am cunoscut viitorii colegi”, a mărturist Camelia.

Cât despre viitor nu ştie ce să spună. Poate într-o zi se va întoarce acasă.

Camelia îi îndeamnă pe elevi să înveţe în timpul şcolii pentru că le va fi mult mai uşor spre final. „Cred ca toti trebuie sa-si gaseasca „punctul forte” si sa profite de el. Pentru a reusi, e nevoie de incredere, munca si pasiune”, a completat eleva.

REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO BUCUREŞTI. Trei elevi de clasa a XII-a din Bucureşti au obţinut media 10 la Bacalaureat în 2014. 

Cei mai buni elevi din Bucureşti au fost, în ordinea numelui, Adrian Alexandru ACHIRIȚOAEI, elev al Liceului teoretic „ALEXANDRU IOAN CUZA”, Vladimir Nimigean Popa, de la LICEUL TEORETIC INTERNATIONAL DE INFORMATICA BUCURESTI, şi Adriana Camelia Elena Popescu, de la COLEGIUL NATIONAL DE INFORMATICA „TUDOR VIANU”. 

VEZI AICI CE MEDII AU OBŢINUT ELEVII DE CLASA A XII-A din BUCURESTI

REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO. Rezultatele finale ale sesiunii din vară a examenului de bacalaureat 2014, după rezolvarea contestaţiilor, au fost făcute publice vineri, 11 iulie.  RomaniaTV.net va oferă REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2014, după contestaţii. Rezultatele au fost publicate şi pe EDU.RO.

REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO, după contestaţii. 60,65% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat examenul de Bacalaureatul, sesiunea iunie – iulie 2014.

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune, mai au o şansă anul acesta, la sesiunea din toamnă. Probele scrise la a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2014 încep pe 25 august, cu examenul la limba şi literatura română, primele rezultate urmând să fie afişate pe 1 septembrie 2014.

BAC 2014. Sesiunea august-septembrie 2014:

  • 14 – 18 iulie 2014, Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba română – proba A
  • 18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba maternă – proba B
  • 19 – 20 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 21 – 22 august 2014, Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 25 august 2014, Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
  • 26 august 2014, Limba şi literatura maternă – proba E) b) – probă scrisă
  • 27 august 2014, Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – probă scrisă
  • 29 august 2014, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – probă scrisă
  • 1 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 –  16:00)
  • 2 – 3 septembrie 2014, Rezolvarea contestaţiilor
  • 4 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor finale

CITEŞTE ŞI: Perle de la simularea de la BAC 2014: De ce îşi pun fetele poze dezbrăcate pe Facebook

În anul 2013, după centralizarea tuturor datelor de la judeţe, rata de promovare a fost de 55,4% pentru sesiunea iunie-iulie 2013. Anul trecut, a fost prima dată când elevii au primit subiecte diferenţiate în concordanţă cu programa şcolară şi cu numărul de ore urmat de elevi. În 2014, elevii au primit tot subiecte diferenţiate în funcţie de profil.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București